Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-06-2011, 13:34   #561
Sz4mciO
ford::average

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

wierząc programowi forda:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
to: 8M5T-19C112-AP.

Sz4mciO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 13:38   #562
Abcza
ford::amateur

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 tdci 140KM
Rocznik: 2008

Witam

Panowie mam "mały" problem z BT w swoim mondku mk4 (2008r, radio 6000cd), mianowicie:

moduł zainstalowany (miałem oryginalnie wtyczkę za schowkiem),
pilot zainstalowany,
wykrywa wszystko, odbiera i wybiera numery, słychać w głośnikach, wszystko cacy ale..

Nie mam pojęcia gdzie podłączyć mikrofon by zadziałał (brak oryginalnych przewodów do mikrofonu). Próbowałem już się wpinać wg. instrukcji do 2 przewodów pod dywanikiem w szarej kostce. Próbowałem także wpiąć się bezpośrednio w moduł pin 3 i 4. Niestety dalej mnie nie słychać w telefonie, ani VC nie reaguje.

jakieś pomysły?
Abcza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 15:24   #563
Sz4mciO

jaki masz moduł? (podaj model i nrczesci)
Stary 16-06-2011, 15:28   #564
Abcza

wszystko wg instrukcji czyli:

moduł: 7s7t-19g488-AE, finis 1506957

nówka z serwisu, tak jak pozostałe części.

Tak zapytam, czy podłączając mikrofon bezpośrednio do pinów 3 i 4 w module, musi to działać? Bo jeśli tak to będę szukać gdzie indziej przyczyny.

przy okazji. gąbkę którą miałem w slocie na mikrofon miałem zostawić czy usunąć? (wpadła mi teoria do głowy o tłumieniu głosu przez gąbkę którą zostawiłem)

Ostatnio edytowane przez Abcza ; 16-06-2011 o 16:35
Stary 16-06-2011, 17:40   #565
Strzeszku
ford::advanced

Imię: Łukasz
Model: Alfa Romeo
Silnik: 1,75
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Abcza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam

Panowie mam "mały" problem z BT w swoim mondku mk4 (2008r, radio 6000cd), mianowicie:

moduł zainstalowany (miałem oryginalnie wtyczkę za schowkiem),
pilot zainstalowany,
wykrywa wszystko, odbiera i wybiera numery, słychać w głośnikach, wszystko cacy ale..

Nie mam pojęcia gdzie podłączyć mikrofon by zadziałał (brak oryginalnych przewodów do mikrofonu). Próbowałem już się wpinać wg. instrukcji do 2 przewodów pod dywanikiem w szarej kostce. Próbowałem także wpiąć się bezpośrednio w moduł pin 3 i 4. Niestety dalej mnie nie słychać w telefonie, ani VC nie reaguje.

jakieś pomysły?
Masz zamontowaną wtyczkę z pajączkiem? Powinna być w szarym gnieździe nad schowkiem. W postach na początku było opisane.
Strzeszku jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 19:04   #566
logar4
ford::advanced

Model: S-MAX
Silnik: 1,6 EcoBoost
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał Sz4mciO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wierząc programowi forda:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
to: 8M5T-19C112-AP.
no to będzie pełnia szczęścia jak jeszcze ustalimy nr katalogowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
logar4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 20:02   #567
Abcza

Cytat:
Napisał Strzeszku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz zamontowaną wtyczkę z pajączkiem? Powinna być w szarym gnieździe nad schowkiem. W postach na początku było opisane.

Przeczytałem wszystkie strony i na żadnej nie było to jednoznaczne opisane niestety. Myślałem że w wypadku posiadania już samej wtyczki do modułu, znaczyło to że okablowanie jest kompletne, pomijając oczywiście posiadanie kabla na mikrofon.

W takim razie rozumiem, iż brakującym elementem jest pajączek np. z fiesty?

Dzięki za informację!

Ostatnio edytowane przez Abcza ; 16-06-2011 o 20:08
Stary 16-06-2011, 21:17   #568
Sz4mciO

8M5T-19c112-ap- Finis: 14b283 cena sugerowana 465,50 Euro
Stary 16-06-2011, 22:49   #569
tomo_gdy

Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2007

Obserwuję ten wątek od dłuższego czasu i chyba najwyższy czas w skrócie opisać moje przygody z dołożeniem bluetootha do swojej foki.
Mam nadzieję, że komuś zaoszczędzi to trochę czasu i pieniędzy.

Posiadam Forda Focusa 1,6TDCi (wyprodukowany 27-11-2007). Fabrycznie wyposażony był w radio Sony Mp3 (czerwone podświetlenie,Part No: 7M5T-18C939-JE; Model: CD3XX-CDI-ISLAND-KW2000)
Wiązki i mikrofonu fabrycznie nie miałem, ale zrobienie jej nie było większym problemem.

Najpierw wpadł mi w ręce moduł 8M5T-19G488-AM (wersja angielska). Po podłączeniu go do fabrycznego radia okazało się, że radio nie jest w stanie wyświetlić kodu pin potrzebnego do sparowania telefomu z radiem.
Po lekturze wielu forów doszedłem do wniosku, że nic z tego nie będzie - za stary firmware radia.

Postanowiłem więc wymienić radio na takie, które będzie gadać z tym modułem. Wybór padł na Sony Mp3 6CD. Kupiłem radio z datą produkcji 17.11.2008, Part No. 7M5T-18C939-DC; Model: CD3XX-CD6-RECT-KW2000.

I tu sukces - radio dogaduje się z modułem, można parować telefony (pani w języku angielskim ładnie prosi o wprowadzenie pinu, który wyświetla się na radiu), działają wszystkie funkcje telefonu (książka telefoniczna, przełączanie między aktywnymi telefonami, itp.). Ogólnie jeśli chodzi o funkcjonalność zestawu głośnomówiącego nie ma się do czego przyczepić. Słychać bardzo dobrze w obie strony.
Niestety są też małe minusy - nie działa VC, radio przy włączaniu wyświetla "Unconfigured Mode" i nie pyta o key code. To mi specjalnie nie przeszkadza, ale sprzęt brzmieniowo nieco odbiega od fabrycznego (więcej jakiegoś dziwnego basu). Może da się to jakoś skonfigurować? Trójmiejskei ASO twierdzą, że się nie da. Niestety nie mam dostępu do IDS i nie jestem w stanie tego zweryfikować. A płacić im nie będę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po ponad miesiącu korzystania z tego zestawu stwierdziłem, że jednak bardziej zależy mi na fajnym dźwięku niż telefonie i postanowiłem wrócić do fabrycznego radia. Oczywiście tematu telefonu jeszcze całkowicie nie odpuszczam. I tu mała ciekawostka - po wcześniejszym sparowaniu telefonów moduł "prawie działa" z tym radiem - można wybierać numery i działają postałe funkcje telefonu, ale podczas rozmowy jest efekt naprzemiennego przełączania między wybranym wcześniej źródłem dźwięku radiem (CD) a rozmową telefoniczną. Tak się nie da rozmawiać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No to czas na kolejne eksperymenty. Micorcat z 2010-10 podpowiedział do mojego auta moduł o symbolu 4M5T-19G488-Ax.

Udało mi się zdobyć 4M5T-19G488-AY (wersja Angielska, Type: RX-1C). Po jego podłączeniu w telefonie wykrywany jest Ford Audio. Można się do niego podłączyć ze standardowym PIN (0000). Ale to niestety koniec - żadne posiadane przeze mnie radio nie widzi modułu (Mute zamiast telefonu). Momentami w trakcie wybierania numeru coś sie pokazywało, ale ogólnie to nie działa.

Żeby było weselej - nowy Microcat podpowiada już nie 4M5T.... tylko 7M5T 19G488-AE

I tu pytanie: czy ktoś z Was odpalił taki moduł z radiem Sony mp3?
A może w Trójmieście (lub okolicach) ktoś posiada taki moduł i byłby skłonny udostępnić go na 5min do testów?

Powoli zaczyna mnie to irytować i coś czuję, że moje dotychczasowe moduły oraz Sony 6CD skończą na allegro i tyle będzie z tej zabawy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tomo_gdy ; 17-06-2011 o 09:57
tomo_gdy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2011, 07:02   #570
Sz4mciO

Z chęcią zamienie 7m5t-19g488-ad wyjety z focusa2 nie pasujący do mojego radia na 4m5t-19g488-ay do mojego mondeo mk3 z radiem blaupunkt travel pilot ex gdyż taki figuruje w Microcat. Moduł oczywiście sprawny. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania