Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-07-2011, 18:30   #1
dyha
ford::advanced

Imię: Witold
Model: Skoda Octavia II FL
Silnik: 1,9 TDi
Rocznik: 2009
Domyślnie Jak zweryfikować poprawność działania termostatu

Trochę historii:
jakieś dwa tygodnie temu wyciekł mi płyn chłodniczy. pojechałem do warsztatu, gdzie zdiagnozowano nieszczelność w obudowie termostatu. Obudowa została wymieniona i ciesząc się z rozwiązania problemu pojechałem do domu. Na dzień następny pojechałem za miasto jakieś 40 km, w drodze na kilka sekund wskazówka temperatury silnika która wiecznie stała w pionie niebezpiecznie zbliżyła się do czerwonego pola, po zatrzymaniu się natychmiast opadła i wszystko wróciło do normy.
Tego samego dnia po przejechaniu ok 30 km sytuacja się powtórzyła, wskazówka znów na kilka sekund zbliżyła się do czerwonego pola. Tym razem zatrzymałem się i nie wyłączając silnika otworzyłem maskę, wentylator kręcił się bardzo mocno, wyłączyłem więc silnik i zacząłem zastanawiać się jaka jest przyczyna.
Zdjąłem osłonę wentylatora i stwierdziłem, że chłodnica w 80% jest całkowicie zimna (po przejechaniu ok 30 km). Wąż na górze (chyba dopływowy) jest gorący, a wąż na dole (chyba odpływowy) całkowicie zimny.
Myślę sobie że na pewno jest to związane z wykonaną dzień wcześniej wymianą obudowy termostatu, więc zadzwoniłem do mechanika wykonującego mi tą naprawę i zgłaszam problem, ten mówi żebym przyjechał to zobaczy co jest nie tak. No i pojechałem trzy dni później. Jadąc do mechanika (musiałem przejechać cały Kraków w korkach) po dojechaniu, otwieram maskę i sprawdzam stan chłodnicy. Okazało się że jest cała gorąca i obydwa węże też. Idę więc do mechanika i mówię jakie były objawy i że teraz jest OK. Ten stwierdza że prawdopodobnie podczas wymiany obudowy termostatu dostał się tak jakiś pęcherz powietrza który go blokował i teraz skoro jest ok to pewnie problem się rozwiązał. Pojechałem więc do domu nie zostawiając samochodu.

Dzień później, po przejechaniu kilkunastu km, znów chciałem sprawdzić jak tam sprawa z chłodnicą, i otworzyłem maskę i znów chłodnica w 80% jest zimna, tak samo jak wąż odpływowy w dolnej części chłodnicy.

No i właśnie, w czym jest problem? czy to wina termostatu? czy też zapowietrzona chłodnica? (z tego co wiem to chłodnica sama się odpowietrza) Wygląda mi na to że układ chłodzący działa na małym obiegu.

Jak sprawdzić to we własnym zakresie?
Wcześniej bardzo rzadko włączał się wentylator, a teraz zauważyłem że dużo częściej i to nawet wtedy gdy po kilkunastokilometrowej jeździe chłodnica jest zimna! Pomimo tego, wskazówka temperatury silnika, tylko kilka razy zbliżyła się do czerwonego pola i to nigdy podczas jazdy w miejskich korkach

dyha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2011, 20:38   #2
Marek-B

Model: focus kombi
Silnik: 1.6 zetec
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Jak zweryfikować poprawność działania termostatu

Odpowietrz dobrze układ. Po mocnym zagrzaniu silnika , zgaś go i odkręć korek zbiorniczka płynu. Powietrze powinno ostro ulecieć.
U mnie było to samo po uszczelnianiu obudowy termostatu. Wentylator włączał się momentalnie , a chłodnica była zimna . Wyjąłem przekaźnik wiatraka i zagrzałem silnik na maxa , na czerwone pole. . Zgasiłem , odkręciłem korek zbiorniczka ...zabulgotało ostro.
Zostawiłem tak do ostygnięcia i potem było już OK.
Marek-B jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2011, 22:28   #3
dyha

Imię: Witold
Model: Skoda Octavia II FL
Silnik: 1,9 TDi
Rocznik: 2009

Dzięki wielkie za wskazówkę. Przetestuję w najbliższym czasie i podzielę się wnioskami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dyha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2011, 13:25   #4
adi2511
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 1999

Witam. Mam identyczny problem. Czy już wiadomo co było przyczyną? Ja osobiście stawiam na termostat lub zapchaną chłodnicę. W czwartek wyciągnę termostat i pojeżdżę bez niego. Zobaczę czy coś się zmieni. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi dlaczego termostat jest połączony z wylotem z chłodnicy, a nie jak w innych samochodach z wlotem? Te fordy są jakieś dziwne (jeszcze jeden czujnik w głowicy zamiast w termostacie i chłodnicy).
adi2511 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2011, 16:08   #5
piotr290
ford::beginner

Model: ford focus kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005

ja już mam za sobą wymianę obudowy termostatu, widzę że nie tylko u mnie pękła obudowa , dyha a ile kosztowała Ciebie wymiana ? jeśli można zapytać
piotr290 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania