Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-07-2011, 19:02   #11
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: ekonomia diesli to ściema. ADAC rozwiał wszelkie możliwości

Cytat:
Napisał Szeryf455 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moich wątpliwości ADAC jakoś nie rozwiał i chyba nie rozwieje.
Dieslami będę jeździł, dopóki będą istnieć, one i ja.

Co do CNG...nieopodal mnie (Trzebinia) jest taka stacja. Tankują na niej głównie autobusy miejskie.
Na tak: chyba tylko dość niska cena paliwa.
Na nie: znikoma ilość stacji, droga instalacja, mało fachowców od niej, bardzo niski zasięg, (chyba, że poświęci się cały bagażnik na zbiorniki) czas tankowania.
Wolę diesla. Po zatankowaniu pod korek (w minutę) lubię obserwować wskaźnik paliwa, który poruszy się dopiero po ok. 200 km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Porównanie z cyklu jabłka do gruszki i pietruszki.
W ogóle te wszystkie testy ADACa to o kant d..y potłuc.
Jeżdżę na zimówkach, które "wygrały" test ADAC. Głośniejszej opony to świat nie widział, do tego topnieje w oczach. Poza tym jakby nie testowali i coby nie testowali, to niemieckie zawsze najlepsiejsze jest, albo na 10 miejsc 8 niemieckie, żeby nie było.

Jeśli chcieli już porównać, to dlaczego nie porównali identycznych samochodów w różnych wersjach silnikowych. To miałoby jakiś sens. W tej formie, wyniki tego testu nadają się na śmietnik.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2011, 19:24   #12
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95

test jak test przyjete kryteria i wszystko.

tak samo jak dla mnie testem typowym dla diesla jest 5 bieg przy 60 km/h czy nawet 4 co w benzynie mija sie z celem. A juz pomijajac ze rozne sa skrzynie biegow to taki test jest totalnie dla idiotow a wiekszosc z was uwaza ze jest ok.

a to ze diesel nie jest tani , kazdy wie kto duzo jezdzi. Zreszta nawet jak malo jezdzi....
tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2011, 19:57   #13
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał tomiscorpio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
testem typowym dla diesla jest 5 bieg przy 60 km/h czy nawet 4 co w benzynie mija sie z celem.
? A co silnikowi benzynowemu przeskadza 5 czy tym bardziej 4 bieg przy 60 km/h? Tzn. to oczywiście zależy od silnika, bo niektóre przy takim doborze biegów już nieprzyjemnie "drgają", ale u mnie, jeśli jadę ze stałą prędkością, 5 bieg przy 60 km/h jest OK, nic nie szarpie, nie drga itd.
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2011, 20:09   #14
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał tomiscorpio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a to ze diesel nie jest tani , kazdy wie kto duzo jezdzi. Zreszta nawet jak malo jezdzi....
a co masz na myśli ?? awarie ?? przestań bo zajady mam ze śmiechu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-07-2011, 20:22   #15
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95

Dzisiaj gosciu byl w motoryzacyjnym przedemna , pasek b5 1.9 tdi 110KM sprzeglo odbieral.... 2400zl no nie wiem jak dla mnie to abstrakcja . Wiec mnie poprostu nie stac na takie wynalazki. Za tyle to ja przyprowadzilem drugie auto ...

Frogster chodzilo mi o przyspieszenie , czas . Sporo testow sie robi tak i to sie jeszcze nazywa totalnie po debilsku elastycznosc.
tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2011, 20:48   #16
Cobretti

Cytat:
chodzilo mi o przyspieszenie , czas . Sporo testow sie robi tak i to sie jeszcze nazywa totalnie po debilsku elastycznosc.
jeśli chodzi o elastyczność to pomiary są:
1. 4 bieg - 60 - 100kmh
2. 5 bieg - 80 - 120kmh
to co Ty wyżej podałeś to zupełna abstrakcja...
poza tym te testy to też lipa bo do niczego nie prowadzą...
wiadomo, że jak trzeba to zawsze sie redukuje do odpowiedniego biegu ...
np. viperem można ruszyć i jeździć już na 6 biegu bo ma taki a nie inny moment obrotowy wiec w niczym to nie przeszkadza...

Cytat:
pasek b5 1.9 tdi 110KM sprzeglo odbieral.... 2400zl
Cytat:
dla mnie to abstrakcja
to fakt.. ale tak to jest jak się kupuje znaczek na grillu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Wiec mnie poprostu nie stac na takie wynalazki
to po co się wypowiadasz na temat nowoczesnych diesli i ich eksploatacji skoro i tak nie masz zielonego pojęcia na ten temat poza cenami części (w dodatku do VW) i tym co przeczytasz na forum...

Cytat:
Za tyle to ja przyprowadzilem drugie auto ...
nie wnikam ale autem to bym tego nie nazwał ...

Ostatnio edytowane przez Cobretti ; 22-07-2011 o 20:51
Cobretti jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2011, 22:19   #17
mouzes

Model: 525, Smart 600 turbo brabus
Silnik: 2,5l. m51b25, 600ccm turbo75KM
Rocznik: 1995, 1999

Cytat:
Napisał kanar1974 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten test pewnie powstał na zlecenie jakiegoś niemieckiego producenta, albo dystrybutora gazu CNG.
A tak poza tym, nie orientuję się w tym zbytnio, ale instalacja zasilania gazem CNG jest zapewne cholernie droga. No i ile mamay w polsce stacji gdzie można go zatankowac?
Dokładnie takie same argumenty słyszałem, jak na rynek wchodziło LPG

A tajemnicą żadną już od dawna nie jest, ze diesle nie są już tak ekonomiczne jak kiedyś, obojętnie, jakich by się nie robiło rocznych przebiegów. Ale fanatyczni właściciele diesli jeszcze długo tego nie zauważą.

Cytat:
Napisał Cobretti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
j

nie wnikam ale autem to bym tego nie nazwał ...
masz coś do scorpio ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do cen cześci ... passata można śmiało porównać do mondka mk3

i tu i tu problemy z pompowtryskiwaczami, które są w podobnych pieniądzach, i tu i tu lecą dwumasy, auta podobnej wagi i klasy itd ... Mnie równeż nie stać na diesla. Własnie szukam jakiegoś busa i niestety, ale chyba stanie na VW t4 bo to jedyny w miarę nowy bus z silnikiem benzynowym (znaczy można zagazwować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ), więc ekonomią podróżowania bije na głowę wszystko co jest aktualnie dostępne na rynku.

Ostatnio edytowane przez mouzes ; 22-07-2011 o 22:25
mouzes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2011, 22:26   #18
Cobretti

Cytat:
Napisał mouzes Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A tajemnicą żadną już od dawna nie jest, ze diesle nie są już tak ekonomiczne jak kiedyś
a niby co jest ekonomiczne i... co to znaczy ekonomia w tym przypadku ??

Cytat:
Napisał mouzes Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale fanatyczni właściciele diesli jeszcze długo tego nie zauważą.
tylko nie fanatyczni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ...
bo Cie ukamieniujemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-07-2011, 22:31   #19
MagMa
ford::average

Model: s-max titanum X
Silnik: 2.0 tdci 143KM
Rocznik: 2009

Dowali Pawlak akcyzę na LPG i nie będzie to już takie opłacalne- poczekajmy tylko aż miną wyboryGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-07-2011, 22:41   #20
mouzes

Model: 525, Smart 600 turbo brabus
Silnik: 2,5l. m51b25, 600ccm turbo75KM
Rocznik: 1995, 1999

nie dowali. Unia nie pozwoli, bo to przecież paliwo ekologiczne. LPG nie zatruwa środowiska.
mouzes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania