Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-09-2010, 12:10   #21
Sylwio
ford::beginner

Imię: Sylwek
Model: Ford Mondeo Kombi
Silnik: 2.2TDCI 200KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: [mk1] [mk2] [mk3] Falowanie obrotów - może coś pomogę

Może wam coś pomogę z tym falowaniem obrotów.Byłem dziś u gazownika na regulacji bo też na benzynie wogóle się zalewał i falował strasznie na wolnych obrotach.Doradcy mówili mi żebym wymienił cewkę zapłonową,przepływomierz,listwę wtryskową i silniczek krokowy,a okazało się że był oderwany kabel minusowy przy wtyczce sondy lambda.Gazownik go przylutował i silnik pracuje równiótko jak szwajcarski zegarek.Pozdrawiam.

Sylwio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2010, 11:29   #22
Maciorka
ford::amateur

Model: Ford Mondeo Mk 1
Silnik: 2.0 i 16V
Rocznik: 1994

Witam Kolegów!Kupiłem niedawno mondka Mk1 2.0i 16V. Miałem ten sam problem z autem, wymieniłem filtr powietrza (benzyny tez wymieniłem bo kopyta nie było) wyczyściłem przepływke i zrobiłem samoadaptacje. Po tych zabiegach silniczek pracował jak marzenie. Po paru dniach problem wrócił ale nie do końca tak samo, teraz jak jadę puszczę gaz i wcisnę sprzęgło obroty nagle spadają do bardzo niskiego poziomu silnik się dławi i nie chcą wrócić do normalnego "wolnego" poziomu. Jak ktoś może coś podpowiedzieć co warto zrobić lub gdzie się z tym udać będę wdzięczny. Pozdrawiam i z góry dzięki.
Maciorka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-06-2011, 08:53   #23
lukasz_853

Model: Mondeo II
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 1997

Witam wszystkich forumowiczów,

ostatnio borykam się z problem falowania obrotów na gazie (bardzo często) oraz sporadycznie na benzynie. Problem z trzymaniem obrotów już dawno mi przeszkadzał ale jakoś dawałem radę tłumacząc sobie że "z gazem tak już jest". Ale to co się dzieje ostatnio to już przegięcie, po prostu jazda samochodem stała się udręką. Objawy są identyczne jak opisali inni forumowicze. Przydarza mi się wszytko, począwszy od falowania po gaśnięcie (w korkach, przy parkowaniu bądź też jeździe na luzie).
Ostatnio wymieniłem; świece, przepustnica i krokówka została przeczyszczona, akumulator oraz układ wydechowy (bo się już prosił) ... ale nic nie pomogło. Co ciekawe zauważyłem że spory wpływ na falowanie obrotów ma temperatura zewnętrzna, tzn jak teraz zrobiło się ciepło i na zewnątrz jest powyżej 24 stopni C to obroty strasznie szaleją góra dół, a jak tem. powietrza nie przekracza 20 stopni to jest już znośnie. Falowanie nie jest takie gwałtowanie no i nie gaśnie silnik ... nie wiem dlaczego tak jest, może coś poradzicie.

pozdrawiam
lukasz_853 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-06-2011, 10:19   #24
lizusboss
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo mk2
Silnik: 1.6 16v zetec
Rocznik: 1998

Mam nadzieje ze pomoge. mianowicie miałem identyczny problem i również walczyłem z krokowcem swiecami kablami itp itd. az do momentu przypadkowemu odpieciu egr . Sprawccie na odpalonym silniku wyjmijcie ten wezyk od podcisnienia u mnie auto nie do poznaniaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lizusboss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2011, 13:21   #25
krzysiek82

Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2001

Witam. moze nie tu to pisze ale jestem juz bezrandny a mianowicie rano po odpaleniu mondka(ford mondeo mk3 2.0 tdci 115kM) faluja obroty i siwy chmura dymu.. wymieniłem wtryski i nic nadal do samo szarpie silniki skacza te obroty to trwa jakies 20 do 30 sekund i pozniej juz jest normalnie. poczytalem po forach i kazdy cos innego pisze ale nic konkretow czy moze ktos mi pomoc... porosze o pomoc... pozdrawiam
krzysiek82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania