Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-07-2011, 23:39   #21
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: nie chce ciagnac pod gorke...

Nie Kolego, bez urazy - ale nie jest tak jak to opisujesz i jednak zupełnie nie kumam o czym mówisz.
Czy na pewno mówimy o... Transicie? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał tomlim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
najlepiej chyba jutro rano zrobie zdjecie i opisze bo moze zle to tlumacze i nie mozemy sie dogadac?
Chyba tak będzie najlepiej.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-07-2011 o 23:44
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 00:07   #22
tomlim
ford::advanced

Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015

hehe na pewno - o angliku.
tak jak pisalem wczesniej jestem laikiem w kwestii diesla(cale zycie wychowalem sie na gaznikowych benzynach) i pewnie zle cos tlumacze. ja nawet nie bardzo rozumiem co to sa te katy otwarcia wtrysku itd. dlatego pytam o takie proste chyba rzeczy.
mimo wszystko dzieki za cierpliwosc...
tomlim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 10:28   #23
tomlim

to jest zdjecie mojej pompy. czarne strzalki to ciegna od przyspieszacza wtrysku a czerwone od przepustnicy.
i teraz widzisz gdy 1 porusza sie do tylu 2 nie podaza za nia... to o czym pisalem wczoraj
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 31072011622a.jpg (91.5 KB, 65 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 31072011620a.jpg (94.0 KB, 50 wyświetleń)
Stary 31-07-2011, 11:38   #24
tomlim

niestety - ten "woskowiec" - nic nie robi. po paru minutach pracy nic sie nie zmienilo w stosunku do tego, co zastalem po nocy.(nadmienie tylko, ze w nocy o 3 bylo 32 st) wiec moze on nie ostygl calkiem???
za kolki na pompie moze wezme sie we wtorek - jutro musze jechac jeszcze do roboty. powiedzcie mi tylko - bo na Allegro tez nie widzialem tego mozna te kolki do ustalania pompy dorobic? jkakie powinny miec wymiary?
Stary 31-07-2011, 13:39   #25
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Na zdjeciu widać, że siłownik ciągnie CAŁY CZAS dźwignię - powinna się opierać się po nagrzaniu silnika o ogranicznik końcowy, a nie opiera się (przy nagrzanym silniku).
Jest niedobrze... Tak na szybko odłącz linkę od dźwigni - tak można latem jeździć.
Teraz powinieneś sprawdzić, czy do siłownika dochodzi napięcie. Jeżeli - musisz to sprawdzić - siłownik zasilany jest poprzez czujnik temperatury w bloku silnika, to po kolei próbnikiem (żarówką) sprawdzasz napięcie przed czujnikiem, za czujnikiem (na zimnym silniku nie ma napięcia, na gorącym jest) no i na siłowniku.
Jeżeli siłownik nie dostaje napięcia, to zawsze będzie ciągnął dźwignię...

Nie mając prętów odpowiednich średnic jako blokadę koła zamachowego można użyć imbus 10 (średnica 11,5mm i odpowiednio długi), jako blokadę wałka rozrządu przedłużkę od małych nasadek (8,5mm). W otwór blokady pompy nie wchodzi pręt o średnicy 8,5mm, otwór w korpusie ma 5mm. Ale lepiej mieć specjalne, dobrze spasowane...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 31-07-2011 o 13:49
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 14:28   #26
AKIM

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999

Tu masz opis tego co masz [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
tak się zastanawiam czy tam pod tym dekielkiem na dwie śruby jest tłoczek jak w pompie bez woskowca jeśli jest to może on być przycięty. Po wciśnięciu go powinien sam wrócić. Odkręcanie tego dekielka wiąże się z wymianą oryngu. Ale akurat tej pompy nie znam tak jak bez woskowca. Jak patrzę na to zdjęcie... silnik był ciepły ?? linka ciągnie dźwignie jak sinik był ciepły to źle . Ale może kolega Wojtek wie coś o tym dekielku bo u mnie ( pompa bez wosku) ten tłoczek zepsuł mi zdrowia był przycięty w ok połowie ruchu wystarczyło go rozruszać i szprycować ropką broń Boże żadnego silikonu czy WD czy czegoś w tym stylu.
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 15:04   #27
tomlim

linke odkrecilem dzwignia opadla do ogranicznika ale z moca wlasciwie nic sie nie poprawilo. no moze tak tyci tyci??
mam jeszcze jedno pytanie - znajomy przyniosl mi komplet oringow i ma to pasowac do tego przestawiacza wtrysku, ale nie moge ruszyc srub od dekielka.
jest jakis specjalny sposob na odkrecenie ich? bo nie chcialbym ich zniszczyc.

co do pradu na woskowym to zaraz zejde znow i sprawdze.
Stary 31-07-2011, 15:12   #28
AKIM

Pisałeś na początku że masz zaślepiony EGR a czy przepustnicę zablokowałeś w pozycjii otwarta na maxaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-07-2011, 15:21   #29
AKIM

Sprubuj uderzać je młotkiem tak jak byś wbijał gwoździa ale z wyczuciem żebyś mógł włożyć imbusa jak nie to spiłować dwa boki i klucz zaciskowy... ale to ostateczność , na pewno markowy klucz by nie obrobić śruby. Mają zwykły gwint można je łatwo zastąpić. U mnie trzeba było odkręcać przecinakiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tłoczek wciskaj drewnianym kołkiem ciężko idzie.Tylko czy w tej pompie jest tak jak u mnie?? Gdzieś na forum były opisy ...
Stary 31-07-2011, 15:36   #30
tomlim

przepustnica jest otwarta.
na woskowym jest prad, ale linka jest tak samo wciagnieta jak na zimnym siniku.
ale roznicy prawie ze nie czuc.
ja w tym autku nie spodziewam sie osiagow- z racji tego, ze tu sa wszedzie gorki potrzebuje zeby ciagnal mi od dolu bo jak zredukuje na zakrecie podczas podjezdzania pod gore to nie ma zadnych szans zeby sie rozbujal do wiecej niz prawie 40 na 3 ... a po chwili i tak musze redukowac do 2. a jak jest juz stromy podjazd to na rowerach jada szybciejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania