Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-08-2011, 15:15   #1
Marian32
ford::amateur

Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2007
Exclamation Numery OEM pomp wspomagania

Witam szanownych Forumowiczów.
Proszę o pomoc odnośnie numerów pomp wspomagania.
Otóż w moim MK2, 1.6 TDCI, Hatchback, 2007 rok kwiecień, jest do wymiany pompa wspomagania, elektryczna. Numery jakie podało mi ASO to 4M513K514AA lub 4M513K514BF. Na allegro można dostać pompy o innych numerach. Wg sprzedających znaczenie ma czy to pompa na dwie wtyczki, czy też trzy wtyczki, natomiast numer OEM nie gra roli.
Jeżeli ktoś się orientuje w tym zagadnieniu to proszę o info, ewentualnie jak dobrać zamiennik TRW znając OEM.
Będę wdzięczny za pomoc.

Ostatnio edytowane przez Marian32 ; 01-08-2011 o 18:59
Marian32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2011, 11:45   #2
Marian32
ford::amateur

Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Numery OEM pomp wspomagania

Zaryzykowałem i po kilku telefonach do kilku innych ASO, oraz opinii znajomego mechanika kupiłem, pompę (na szczęście na allegro ceny nie sięgają 1000 złotych za oryginał, ASO: 3300 sztuka) z końcówką numeru CE. Podłączona i działa.
W każdym razie wg tych ASO i mechanika, nie ma to większego znaczenia, bo co partia to zmiana numeru a pompa ta sama. Oczywiście zawsze trzeba sprawdzić jakie numery są dedykowane, przed zakupem. To że do mnie pasowało nie znaczy że ktoś inny będzie miał tą samą sytuację. Może komuś się przyda.
Marian32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2011, 15:05   #3
Mozier
ford::beginner

Model: Ford Focus II
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Numery OEM pomp wspomagania

Dodam tylko, że z pompami wspomagania jest bardzo różnie. W moim aucie, gdy padła pompa, wstawiane były 4 inne pompy i z bliżej niezidentyfikowanych przyczyn, żadna nie działała poprawnie (wszystkie różniły się właśnie tylko i wyłącznie numerami OEM, datą produkcji itd.).
Finalnie mechanik stwierdził, że konieczne było "zgranie" sterownika z konkretną pompą - ile w tym prawdy to nie wiem. Jak to zrobił - tym bardziej nie wiem.
Natomiast po moich przygodach sam na zakup pompy bym się nie zdecydował.
Mozier jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania