![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#81 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
|
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Obawiam się że może to być początek końca pompy ale obym się myliłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.: srawdź jeszcze kąt cała nadzieja w nim
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-08-2011
Model: transit
Silnik: 2,5
Rocznik: 2000
|
Witam i podepnę się z lekka pod temat jeśli można.
Trafiłem w necie na takie pytanie : "Witam.Ford Transit 94r. silnik 2,5 zwykły diesel pompa wtryskowa Bosch. Na ile mm (na czujniku zegarowym) należy ustawić pompę wtryskową?" I tu pojawia się moje pytanie: o jakie ustawienie dokładnie chodzi i jak tego dokonać. Dodam iż pompe mam chyba taką jak AKIM bez tego woskowca a transit z 2000r. Z góry dzięki za info. Ps. foto poglądowe mile widziane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#83 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Pompę (statyczny kąt wyprzedzenian wtrysku) nie ustawia się na czujnik, ale na kołki wkładane do koła zamachowego, koła rozrządu i kołnierza wałka pompy wtryskowej. Koło pompy przykręcone jest do wałka pompy śrubami w fasolkowych otworach i po poluzowaniu śrub ma ono możliwość pewnego obrotu względem wałka - więc wałek obracasz tak, by wszedł kołek, następnie blokujesz (dokręcasz) śruby..
Dokładny opis jest tu (# 8 ) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Opis dotyczy co prawda pompy Lucas, ale przy Boschu postępujesz identycznie.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-08-2011 o 12:58 |
|
|
|
|
|
#84 |
|
|
wojtekjanus więc o co chodzi w udzielonej temu Panu odpowiedzi :
"To zależy od nr. pompy; są na 0,25;0.73" Po czym jest ostatni post pytającego : "Transit dymił na niebiesko jak zmierzyłem to pompa była ustawiona na 1,5 mm.Pompa ta ma elektryczny przestawiacz początku wtrysku.Odkręciłem linkę od niego i dzwignię dałem w stronę rozrządu i ustawiłem pompę na 0,75.Teraz po zagrzaniu nie kopci wcale." |
|
|
|
|
|
#85 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Chyba pisze o elektrycznie podgrzewanym siłowniku woskowym, który ułatwia zimny rozruch przyspieszając wtrysk.
Siłownik porusza dźwignię - ale po zagrzaniu się siłownika (ma elektryczną grzałkę) powinna być całkowicie zwolniona, a kąt wtrysku równy statycznemu. Ustawiając kąt statyczny należy - tak jak on pisze - zwolnić dźwignię przyspieszacza "w stronę rozrządu". Natomiast te wartości w mm - nie kumam o co chodzi...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-08-2011 o 21:28 |
|
|
|
|
|
#86 |
|
|
No właśnie mnie też to dziwi bo tam zbytnio żadnej regulacji czy czegoś w tym stylu nie ma. Nic jeszcze mi pozostaje ten zakichany tłoczek zobaczyć, tylko uszczelkę muszę najpierw dorwać... A tak nawiasem to czy mając jakieś pojęcie o mechanice i zachowując szczególne środki ostrożności Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jestem w stanie coś tam uszkodzić ? Bo przyznam że to mój pierwszy diesel i dopiero łapię temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-07-2011
Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015
|
Cytat:
ja tez jestem zieloniutki jak trawka na wiosne ale po ich opisach tego tloczka rozebralem, zlozylem i niczego nie zepsulem. w ten weekend rozbiore wszystko zeby sprawdzic jeszcze ten kat wtrysku. powodzonka. |
|
|
|
|
|
|
#88 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Jeżeli jest W MIARĘ ok (te auta mają swoje lata), to nie grzeb niepotrzebnie. Zwłaszcza w układzie wtryskowym... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-08-2011 o 23:06 |
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
|
kupiłem go niedawno i miałem niemiłą niespodziankę gdy podczas dosłownie 3 jazdy stracił kompletnie moc. Szybkie oględziny i winowajca ustalony : przepustnica powietrza się zablokowała. Naprawione, auto śmiga i jest ok, do czasu. Jak się rozgrzeje to po chwili z lekka traci moc i tak jakby "bzyczy" delikatnie. Wcześniej tego nie było, więc szukam możliwej przyczyny.
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Jeśli z lekka traci moc po nagrzaniu - zwłaszcza w upały/latem - to tak większość diesli ma.
Zimny diesel ma zwiększoną dawkę wtrysku i śmiga wtedy lepiej. Po nagrzaniu trochę mu ubywa wigoru. Ewentualnie spróbuj: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ale rozsądnie, dokładnie zaznaczając położenie wyjściowe śruby, aby w razie czego móc powrócić do starych ustawień. Spróbuj też wg linka ukatrupić EGR.
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|