Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-04-2011, 20:50   #111
Piotr44
ford::beginner

Model: S-Max
Silnik: TDCi 163 Powershift
Rocznik: 2011
Domyślnie Re: silnik 2.0 163km jak sie sprawuje ?

Opiszcie trochę jak się takim zestawem jeździ (163 + powershift). Czy wyprzedzanie w trasie sprawia problemy? Jadąc na 6 biegu druga skrzynia powinna mieć przygotowaną piątkę więc redukcja do piątego biegu musi być szybka. Gaz do podłogi wymusza chyba niespodziewaną redukcję do niższego biegu i stąd pewnie to opóźnienie.
Interesuje mnie zwłaszcza jak samochód przyśpiesza ze stałej prędkości np. 100km/h przy średnim naciśnięciu gazu. Nie zamierzam się ścigać tylko sprawnie wyprzedzać bez zajmowania się z biegami.
Ile wynosi to opóźnienie przy gazie w podłodze? Czy napęd wtedy szarpie?

Piotr44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2011, 21:20   #112
duders

Imię: Tomek
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: silnik 2.0 163km jak sie sprawuje ?

Kolego opisze swoje wrażenia z jazdy tym zestawem (czyli 163+PowerShift)
Skrzynia "uczy" się stylu jazdy kierowcy. Początek zabawy był dość ciekawy bo przesiadałem się z DSG na PowerShifta i czasy przyspieszania (przełączania biegów) miałem dosyć różne. Po kilku kilometrach i pierwszym wyprzedzaniu ciężarówki (o mały włos wdu...lbym się w nadjeżdżający z przeciwka pojazd) dograliśmy się i w tej chwili przełączenia następują przewidywalnie.
Miałem na początku duże lagi czasowe (około 2-3 sekund myślał) - chłopaki z serwisu wgrali nowy soft i czasu znacznie się zmniejszyły - przy zachowaniu tego samego stylu jazdy. W tej chwili najlepszym dla mnie położeniem pedału gazu jest 1/3 max 1/2 gazu i wtedy skrzynia szybciutko przełącza i naprawdę czuć jazde dwusprzegłową skrzynia.
Jeszcze jedno co zauważyłem podczas ujeżdżania maksa - skrzynia ma tendencję do przeciągania obrotów (2.5-do 3.0 tyś) niezależnie od nacisku na gaz - może to przypadłość mojej maszyny a może tak ma być. Cóż wiele rzeczy w tym samochodzie żyje sobie własnym życiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))) jak to w fordzie ;P

pzdr.
Stary 05-04-2011, 21:49   #113
Planeta

Model: S-Max Titanium Ice White
Silnik: 2.0L Duratorq DOHC (163PS)
Rocznik: 14.10.2010

Dla mnie jedyną wadą automatu to zbyt duże opóźnienie po naciśnięciu gazu ,właśnie jakieś 2-3 sekundy.Podczas wyprzedzania daje to uczucie niepewności , brak natychmiastowej reakcji .Muszę to zgłosić do ASO , może wgrają nowszy soft.Autko mam z października.Teraz przed wyprzedzaniem krótko naciskam gaz(najczęściej samochód redukje bieg) następnie szybko drugi raz i esiu reaguje natychmiast.Tryb "S" utrzymuje za to wyższe obroty , co niestety słychać w środku.Przydaje się za to przy zjazdach do hamowania silnikiem.
Planeta jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2011, 22:01   #114
Piotr44

Model: S-Max
Silnik: TDCi 163 Powershift
Rocznik: 2011
Domyślnie Re: silnik 2.0 163km jak sie sprawuje ?

Dziękuję za informacje. Mam następne pytania. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy kopaliście się zimą w śniegu? Jak sobie radzi automat jeśli trzeba wyjechać z zaspy?
Jakie jest ogólnie Wasze wrażenie - jesteście rozczarowani czy cieszycie się z wyboru 163 + powershift?
Pozdrowienia
Piotr44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2011, 22:11   #115
duders

Z zaspy wyjeżdżałem normalnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie był tak bardzo zakopany więc spokojnie i delkatnie i wyjechał.
Co do zadowolenia z jazdy zestawem:
w tej chwili jestem juz bardzo zadowolony (po dwóch wizytach w ASO i naprawie tego co fabryka spiep##$%$##ła ) zestaw jest super - wygodnie komfortowo spalanie w normie (8-9L) i bagażnik pierwsza klasa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (mający dzieciaki wiedzą co mówię).
Ale gdybym wybierał jeszcze raz to chciałbym jakiś większy motorek do tej maszyny - najlepiej jakiś 6 cylindrowy dieselek lub benzyniaczek i ze 200-250 kucyków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pzdr
Stary 05-04-2011, 22:15   #116
duss
ford::average

Model: S-max Titanium S
Silnik: 2.2 IceWhite
Rocznik: 2010

Hahahha apetyt rosnie w miare jedzenia ;D - mnie tez jest juz malo ;P
http://www.motostat.pl/user_images/23267/icon1.png
duss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2011, 22:19   #117
duders

No ale taki 6 cylindrowiec by się przydał ;P czasami brakuje mi mocy (szczególnie przy dynamicznej jeździe)

pzdr.
Stary 17-08-2011, 01:23   #118
twacik
ford::amateur

Model: smax fl
Silnik: tdci 163 km
Rocznik: 2010

Mam pytanie czy przy hamowaniu silnikiem szczególnie 3-5 bieg miedzy 2000 1500 obr czujecie lekki drgania/szarpanie silnika?
twacik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2011, 08:12   #119
kicaj
ford::professional

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old

Cytat:
Napisał duders Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
spalanie w normie (8-9L)
duders, piszesz ze spalanie ponizej 9l/100km, a w bankach spalania, ja znalazlem ze ok 11l/100km srednie. mozesz napisac jak jezdzisz, tzn jakie trasy, dystance, styl jazdy? masz manuala?
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2011, 13:48   #120
duders

Cytat:
Napisał kicaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
duders, piszesz ze spalanie ponizej 9l/100km, a w bankach spalania, ja znalazlem ze ok 11l/100km srednie. mozesz napisac jak jezdzisz, tzn jakie trasy, dystance, styl jazdy? masz manuala?
Kolego w początkowej fazie używania Max-ia nie schodziłem poniżej 11-12 litrów ON (nauka jazdy szybkim automatem kosztuje ;P) Aktualnie spalanie jest w granicach 8-9 L ze wskazaniem na 9 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Mam automat dwusprzęgłowy (PowerShift).
Styl jazdy określiłbym jako dynamiczy. Dość dużo kręce po mieście więc dlatego takie spalanie. Na trasie wykręciłem ostatnio 7,1 L i zrobiłem 1005 kilosów. Tak że da się ale radość z jazdy wtedy żadna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Średnio prędkość przelotowa 140-150 na trasie a miasto różnie - na pewno nie 50 km/h Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)))))
Ale na razie jestem mega zadowolony i właśnie wykręciłem 20 000 km i jest cool.
Pozdrawiam
tomek

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania