![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#91 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK4 TitS
Silnik: 2.0TDCi DW10C
Rocznik: 2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-02-2009
Model: Focus mk2, mk3
Silnik: 2.0 TDCi, 2.0 TDCI
Rocznik: 2007, 2012
|
Witam ponownie,
trochę odnawiam temat w moim przypadku, objawy są takie: - szarpie cyklicznie co ok 800km (tak jakby wypalał filtr, ale coś mu przeszkadza, żeby to wykonać "w miarę płynnie") - szarpanie jest uciążliwe - aby przestało należy stanąć na poboczu i odczekać na włączonym silniku ok 15 min - na biegu jałowym obroty falują, tzn powinny mieć 1tys, a wartości spadają poniżej tego - przy utrzymywaniu np 2000 obrotów, również falują, - podczas tego postoju spalanie chwilowe jest ok 2l (czyli chyba próbuje wypalić, bądź wypala) - w pewnym momencie "coś puszcza", tzn jest reakcja mniej więcej jakby ktoś mu wyciągnął korek i może dalej normalnie oddychać - brak błędów na kompie (z tego co wiem to powinien wskazać że obroty spadły poniżej wartości minimalnej) - wydaje mi się że dużo pali, po zatankowaniu do pełna wg komputera mogę przejechać jedynie ok 750 km (nie wiem czy to normalne) - zwiększyła się ilość oleju w obiegu (przypuszczam że wpada tam ropa) - nie zauważyłem żeby kopcił - jak zbliża się te 800km to trochę tak jakby mułowaty się robi, czuję to - wg serwisu FORDA jest wszystko sprawne (jak zawsze) - po zaślepieniu EGR było to samo (zawór był "czysty") - sprawdzałem na lepszym paliwie, też nic - brak widocznych uszkodzeń rur od powietrza, Wiem, że już o tym pisałem ale może ktoś ma jakieś nowe pomysły?? Ostatnio edytowane przez macka ; 04-01-2012 o 12:50 |
|
|
|
|
|
#93 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Może moje spostrzeżenia coś wniosą do wątku - bo w tytule ma: chwilowa utrata mocy podczas przyspieszania...
Jeżdżę Transitem 2,0tdci (praktycznie taki sam silnik jak w Mondeo 2,0 tdci/130KM) i od początku pojawiało się (ale nie zawsze) zjawisko chwilowej utraty mocy podczas przyspieszania (w zakresie obrotów 2.100-2.500, efekt jakby chwilowe odjęcie gazu na pół sekundy). W międzyczasie założyłem sobie boxa i zjawisko zaczęło występować zdecydowanie rzadziej - ale nie ustąpiło całkowicie. Całkowicie ustąpiło po wymianie zaworu IMV (regulacji ciśnienia) w pompie wtryskowej. Nawet z odłączonym boxem (ustawionym na 0) zjawisko nie występuje.
|
|
|
#94 | |
|
|
Cytat:
Turbina wyczyszczona, EGR zaślepiony, wtryski sprawdzone, błędów brak. Mi przerywa w zakresie 2500-3000 rpm, dokładnie tak jakby ktoś odciął na ułamek sekundy gaz. Mechanik zaczyna powoli rozkładać ręce, miałem jechać na wymianę sterownika turbiny [geometrii położenia łopat kierownicy] jeżeli to nie przyniosło by skutku to powiedział, że odpuszcza. Powiedz mi, jeśli jeszcze się orientujesz mniej więcej jaki był koszt wymiany IMV? Bo chciał bym jednak zacząć od tego mniej kosztownego elementu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
pompa to raz..a druga sprawa to sterownik lopatek turbiny...jesli niemasz bledow to i tak obstawialbym osobiscie najpierw sterownik od turbo....pamietam ze twoj temat juz dosc dlugo sie ciagnie..a ja pamietam tylko poczatek...pewnie juz wiekszosc posprawdzales.
Oczywiscie gdybym mial cos kupowac z tych dwóch rzeczy to zaczolbym od tej tanszej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#96 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
Jeżeli nazywasz tak elektrozawór podciśnienia, to sprawdzić go można (jak pisał o tym niedawno Heko) najpewniej na... hamowni. Bowiem gazowanie na luzie silnika raczej niewiele daje (energia spalin za mała, turbina nie wkręca się na wysokie obroty). Ewentualnie na próbę podmienić na używkę z zaprzyjaźnionego auta - to trwa też minutę... Jeżeli sterownikiem nazywasz moduł elektroniczny, to... życzę powodzenia, bo ja tu wymiękam (błędów u mnie nie było na tą okoliczność)... Wszystko to było u mnie sprawdzane (i wiele innych rzeczy), a silnik przy przyspieszaniu na chwilę jak odpuszczał, tak odpuszczał... Po wymianie zaworu (z innej przyczyny) to zjawisko... definitywnie zniknęło. Ja je określam zdecydowanie nie jako szarpnięcie, ale chwilowe odjęcie gazu - samochód jakby na chwilę przestawał przyspieszać. Ale szarpnięcia nie było. Najczęściej przy ok. 2.500 obrotów. Mocno wnerwiające...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 04-01-2012 o 22:08 |
||
|
|
|
|
|
#97 | |
|
|
Cytat:
Jest albo zawor albo sterownik...niewiem co kolega ma ale pisal o sterowniku. Pozatym do sprawdzenia cisnienia doladowania wystarczy wiedza i miernik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a jeszcze lepiej baromierz..pewniejszej metody niema. No i oczywiscie nie zrobisz tego na biegu jalowym ale nikt przecierz o tym nie pisal. |
|
|
|
|
|
|
#98 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
|
|
|
|
#99 | |||
|
|
Cytat:
Mój temat ciągnie się już bardzo długo i w sumie stoję cały czas w miejscu, jutro jadę umówić się z mechanikiem, podpowiem żeby sprawdził dokładnie WSZYSTKIE sterowniki przy turbinie i zainteresował się tym zaworkiem, mam nadzieję, że w końcu zaczną padać jakieś konkretne diagnozy. Cytat:
Cytat:
PS. Mam 222862km przebiegu, może taka informacja będzie pomocna bo przy danych przebiegach lubią się sypać poszczególne elementy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|||
|
|
|
|
|
#100 | |
|
|
Cytat:
Ale ja przecierz nic nie pisalem o szybkiemu. Na szybko to mozna miernik podpiac pod czujnik lub wartosci z kompa odczytac ..ale to oczywiscie w czasie jazdy. |
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|