Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-09-2011, 22:24   #1
Thornilav
ford::beginner

Model: Mondeo Mk1
Silnik: 1.6
Rocznik: 1994
Domyślnie Niedziałający ręczny po najechaniu na pniak i przytarciu podłogą.

Witam.
Przedstawię się później, ponieważ mam problem.
Dzisiaj mija drugi dzień jak mam Monde mk1 i już coś spinkoliłem.
Wcześniej ręczny działał, troszke słabo, ale i tak było elegancko.
Dzisiaj przy cofaniu, nie zauważyłem pniaka po ściętym drzewie (trochę przygnity już był), no i 'przeszlifowałem' podłoge nim, od strony kierowcy mniej więcej. Od tamtego momentu ręczny za ..... nie działa. Auto można pchać do przodu na full zaciągniętej dźwigni. Nie miałem czasu już się temu przyjżeć bo po pracy byłem, a stało się to ok. 21. To moje pierwsze auto, więc można prosić o jakieś wstępne diagnozy, rady? Pozdrawiam, Damian.

Thornilav jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2011, 23:08   #2
GrzegorzD
ford::professional

Model: C-Max
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Niedziałający ręczny

zerwana linka?
GrzegorzD jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2011, 00:48   #3
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
Domyślnie Odp: Niedziałający ręczny

Przy zaciąganiu ręcznego jest opór na dźwigni? Tylne hamulce masz tarczowe, czy bębnowe?
Pozdrawiam
Stary 14-09-2011, 19:32   #4
Thornilav

Domyślnie Odp: Niedziałający ręczny po najechaniu na pniak i przytarciu podłogą.

Żadnego oporu, mogę do końca naciągnąć i nic, jedzie jak na luzie.
Z przodu tarcze z tyłu bębny.

Pewnie zerwana. Jakbym miał czas sprawdzić to bym zobaczył pod autem, ale kanał mam zawalony, a 'prowizorki' nie zrobie, bo jak wracam z roboty to ciemno jest. Tak więc, co może być .......? Odkręcać nabdbudówke ręcznego czy odrazu pod auto?

Ostatnio edytowane przez Marek ; 17-09-2011 o 15:53 Powód: Na forum nie używamy wulgaryzmów
Stary 14-09-2011, 21:08   #5
Emmm

Domyślnie Odp: Niedziałający ręczny po najechaniu na pniak i przytarciu podłogą.

Wal pod auto! Albo masz zerwane linki (mało prawdopodobne), albo rozeszła się prowadnica w dźwigni ręcznego.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez Emmm ; 14-09-2011 o 21:09 Powód: Ort.
Emmm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2011, 22:11   #6
Thornilav

Jeśli prowadnica to trzeba coś wymieniać czy regulacja wystarczy?
Pod auto się wkulam, ale w pt, bo jutro mam do pracy na 8 i kończe o 20, więc lipa.
Jeszcze jedno. Gdzieś tutaj znalazłem temat również o niesprawnym ręcznym i ktoś tam pisał, że musiał wymienić jakieś rolki itp. To też wchodzi w gre?
Jeśli to konieczne, to rozkręce obudowe ręcznego w kabinie, zobacze czy coś tam jest nietak. A pod auto wejde, tak jak napisałem wcześniej, w pt i zdam sprawozdanie jak to ustrojstwo się ułożyło.
Pozdrawiam.
Stary 15-09-2011, 10:57   #7
Emmm

Cytat:
Napisał Thornilav Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli prowadnica to trzeba coś wymieniać czy regulacja wystarczy?
Wymiana dźwigni ręcznego najlepiej leczy sytuację, można też próbować naprawić "rozjechane" prowadnice.
Pozdrawiam
Stary 16-09-2011, 15:51   #8
Thornilav

Ostatnio sie pomyliłem. Jest opór przy zaciąganiu. Słychać ząbki nawet.
Dzisiaj rozkręciłem pokrywe tunelu w kabinie, i mechanizm raczej działa poprawnie.
Pod spodem... no cóż. Jest jakaś blacha między podłogą a tłumikiem środkowym, więc niemożliwe bym urwał linke. Możliwe jest, by linka była za luźna? Jeśli tak to jak ją podregulować? I gdzie są te prowadnice? Na górze czy pod podłogą, i jak się tam dostać? Jedyne co widziałem w kabinie, to kilka rolek, jakaś sprężynka, zębatki, ale prowadnic nie. I jeszcze jedno, przy zaciągniętym ręcznym świecą się kontrolki (P)(!), to tylko tak dla informacji.

EDIT:
Uporałem się z tym jakoś. Za pomocą kombinerek tą linke jakoś wyregulowałem (Sposób z tego forum). Ogólnie źle nie jest, tylko cały czas mi świeci ta kontrolka (P)(!), i nie wiem co to ma być... Przecież płyn hamulcowy (ten pojemnik po lewej stronie) jest trochę poniżej MAXa.

Ostatnio edytowane przez Thornilav ; 16-09-2011 o 18:12
Stary 16-09-2011, 20:18   #9
Emmm

Cytat:
Napisał Thornilav Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I jeszcze jedno, przy zaciągniętym ręcznym świecą się kontrolki (P)(!), to tylko tak dla informacji.
Cytat:
Ogólnie źle nie jest, tylko cały czas mi świeci ta kontrolka (P)(!), i nie wiem co to ma być...
To świeci cały czas, czy przy zaciągniętym ręcznym?
Pozdrawiam
Stary 17-09-2011, 00:19   #10
Thornilav

No to pojeździłem godzine i znowu ......... Ręczny nie działa, metoda z kombinerkami i przytrzymywaniem linki nie działa.
Kontrolka świeci cały czas. Płyn hamulcowy jest. Hamulec bierze dopiero przy ~połowie wciśniętego pedała, zaś gdy hamuje dość mocno, auto drży. Z przodu, jak pisałem są tarcze, z tyłu bębny. Tak dla informacji, porównywałem stopień podnoszenia dźwigni ręcznego, i kumpel w MkII ma ~30st max, ja mam z 60-70st. Dziwne, szczególnie że obudowy tuneli są prawie takie same. Linka zaś nie jest zerwana, bo nie da się jej wyciągnąć, chyba że jest w takim miejscu upieprzona, gdzie ją coś blokuje. Jutro albo w niedziele, zrobię zdjęcia ręcznego oraz hamulców.

Ostatnio edytowane przez Thornilav ; 21-09-2011 o 23:04 Powód: Na forum nie używamy wulgaryzmów
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania