![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#141 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-03-2011
Model: S-Max; Fiesta
Silnik: 2.0 TDCi 163KM; 1.4 TDCi
Rocznik: 2011; 2006
|
To i ja się wstępnie pochwalę - na razie spalanie wg komputera to 7.6, przy raczej spokojnej jeździe mieszanej non-stop w trybie D (PowerShift). Liczę na to że za kilka tysięcy km spalanie nieco spadnie (obecnie przebieg auta to 212 km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - dopiero przy kolejnym tankowaniu będę mógł ocenić realne spalanie).
arain - to spalanie 7.2 to na manualu? duders - nie zauważyłem przeciągania obrotów - wręcz przeciwnie - skrzynia zwiększa bieg przy ok. 2200-2300 obr. a jak już odpuści się przyspieszanie to jazda odbywa się na piątym biegu z prędkością powiedzmy 60-65 km/h (co daje ok. 1500 obr / min). Przy BARDZO mocnym przyspieszaniu faktycznie kręci wyżej (ale nie zauważyłem do ilu) i ma tendencję do jakby przegazowywania przy zmianie biegów.
|
|
|
#142 |
|
|
Tak, 6 biegowy manual, ostatnio trochę jeździłem po 'dłuższych' trasach niż codzienne 50km i podskoczyło mi do 7.4 - ale nie żałowałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Średnią predkość u mnie to 41km/h Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Już mam powyżej 5k km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez arain ; 16-09-2011 o 21:02 |
|
|
|
#143 | |
|
![]() Zarejestrowany: 29-03-2011
Model: S-Max; Fiesta
Silnik: 2.0 TDCi 163KM; 1.4 TDCi
Rocznik: 2011; 2006
|
Cytat:
|
|
|
|
#144 | |
|
![]() Zarejestrowany: 27-06-2007
Model: Mondeo Gold X
Silnik: 2.0 TDCI 115KM/146KM
Rocznik: 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
#145 |
|
|
W kwestii spalania z komputera, żeby wyniki były miarodajne musielibyśmy mieć takie same ustawienia w autach, a mocno na spalanie wpływa np. klima - która w s-max'iach jest BI, albo inne gadżety które obciążają układ elektryczny = alternator.
Z moich poprzednich aut wiem że klima zazwyczaj = +1-1.5l/100km więcej - ciekawe jak to się ma do BI klimy u nas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
#146 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 16-12-2012
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2005
|
Panowie chciałem reaktywować ten wątek (chyba że trwa on gdzieś indziej, wtedy proszę o przekierowanie).
Myślę, że teraz posiadacze 163 mogliby powiedzieć coś więcej o swoich doświadczeniach. Akurat mam na oku jedną 163 i zaczynam się mocno nad nią zastanawiać. Czy możecie powiedzieć parę słów czy warto? Czy może lepiej pozostać przy leciwej 140? Zależy mi przede wszystkim na opiniach dotyczących awaryjności, bo o osiągach już się trochę naczytałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
|
#147 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marek
Model: mondeo
Silnik: tdci
Rocznik: 2012
|
Witam
Mam propozycję przejedź się 140 i 163. Nie zobaczysz dużej różnicy w osiągach.Patrz różnica momentów niewielka. Jeśli chodzi o smaxa 163 to ma delikatniejsze wtryski niż 140.Moc 163 uzyskali poprzez zastosowanie większego ciśnienia doładowania (wtryskiwacze innej firmy niż w 140) + zmiana oprogramowania. Polecam kupić 140+ dobry chip. Jeśli szukasz dobrych wrażeń to kup 2.2 200 Km.Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#148 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Z mojej obserwacji wynika aby autko było serwisowane w znającym się na fordach serwisach (niekoniecznie ASO). Nadmienię tylko że około 60% jazdy wykonuję w mieście na krótkich odcinkach a z DPF-em na razie kłopotów nie miałem (oczywiście stosuję zasadę przepalenia DPF-a na autostradzie ;P) Ogólnie wszystko działa, nie tłucze się nie skrzypi nic w środku jak na razie autko sprawuje się super. Można mieć zastrzeżenia do wentylacji tyłu ( w cieplejsze dni lata dzieciaki narzekały na słaby przewiew z tyłu) Ja osobiście lubię to autko i nic mi się nie wydarzyło trudnego w nim. Pozdrawiam tomek
|
|
|
|
#149 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017
|
Cytat:
kglaba, właściciel 163 miał przypadek [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], ale to może być odosobniony przypadek. akmis, Musisz się zastanowić czy wolisz dopłacić do 163 czy brać 140+ew.wirus. Chyba, że masz już upatrzony egzemplarz 163 |
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
![]() Zarejestrowany: 26-12-2009
Model: Ranger Wildtrak P703
Silnik: 2.0 205KM
Rocznik: 2024
|
Mój 163KM ma teraz 188KM i śmiga jak trzeba, dobijam do pierwszych 30 tys km.
Kupiłem z tym motorem bo z dwóch wersji na stanie ta 140KM była wtedy w kolorze grafitowym którego nie trawię, choć byłoby o kilka tysięcy taniej. Wg mnie, albo 140KM + chip, albo samo 163KM (a chip opcjonalnie), bo to autko jednak lekkie nie jest.
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|