Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-09-2011, 12:39   #1
pasterz18
ford::beginner

Model: Fusion
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Dorobianie i kodowanie kluczyka

Witam,
koledzy przeglądając forum poczytałem nieco o dorabianiu kluczyka do Focusa Mk1 i wpadłem na pomysł zakupu używanego kluczyka na allegro wraz pilotem. Nawet znalazłem kluczyk z identycznym grotem jak mój...mam jednak pytanie jak i czy wogóle da rade zakodować taki kluczyk pod moje auto?
Druga opcja jaka przychodzi mi do głowy do zakup surowego grota oraz używanego pilota ale i w tym przypadku mam powyższe wątpliwości...pomożecie?

pasterz18 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-09-2011, 15:56   #2
marfm76

Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Dorobianie i kodowanie kluczyka

Cytat:
Napisał pasterz18 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,
koledzy przeglądając forum poczytałem nieco o dorabianiu kluczyka do Focusa Mk1 i wpadłem na pomysł zakupu używanego kluczyka na allegro wraz pilotem. Nawet znalazłem kluczyk z identycznym grotem jak mój...mam jednak pytanie jak i czy wogóle da rade zakodować taki kluczyk pod moje auto?
Druga opcja jaka przychodzi mi do głowy do zakup surowego grota oraz używanego pilota ale i w tym przypadku mam powyższe wątpliwości...pomożecie?
Jeżeli już chcesz kupić to kup grot do docięcia -bo mimo że grot wgląda identycznie to nie znaczy że jest identyczny. Wnioskuję, że chodzi ci o kluczyk "jajko" z przyciskami -tak? Jeśli sam masz taki (musisz mieć 2 oryginalne) to z zakodowaniem nie ma problemu. Instrukcję znajdziesz na Forum.
marfm76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-09-2011, 21:00   #3
pasterz18

Cytat:
Napisał marfm76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli już chcesz kupić to kup grot do docięcia -bo mimo że grot wgląda identycznie to nie znaczy że jest identyczny. Wnioskuję, że chodzi ci o kluczyk "jajko" z przyciskami -tak? Jeśli sam masz taki (musisz mieć 2 oryginalne) to z zakodowaniem nie ma problemu. Instrukcję znajdziesz na Forum.
Dokładnie chodzi mi o "jajko". Niestety nie mam pilota. Mam oryginalny kluczyk ale bez pilota. Pilota chciałbym kupić na allegro tylko nie wiem czy uda mi się go zakodować?
A może ktoś wie gdzie dorabiają kluczyki w Bydgoszczy?
Stary 29-09-2011, 23:25   #4
marfm76

Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał pasterz18 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie chodzi mi o "jajko". Niestety nie mam pilota. Mam oryginalny kluczyk ale bez pilota. Pilota chciałbym kupić na allegro tylko nie wiem czy uda mi się go zakodować?
A może ktoś wie gdzie dorabiają kluczyki w Bydgoszczy?
Jeśli nie masz pilota to musisz sprawdzisz kali masz moduł, bo jeżeli z różową naklejką to on Ci nie obsłuży tego pilota. Moduł znajduje się za schowkiem.

P.S.
Pytanie dodatkowe: czy masz alarm?
marfm76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-09-2011, 23:46   #5
pasterz18

Cytat:
Napisał marfm76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli nie masz pilota to musisz sprawdzisz kali masz moduł, bo jeżeli z różową naklejką to on Ci nie obsłuży tego pilota. Moduł znajduje się za schowkiem.

P.S.
Pytanie dodatkowe: czy masz alarm?
Alarmu nie posiadam.
Stary 30-09-2011, 20:38   #6
pasterz18

Moduł mam bez różowej naklejki. Mam tylko kłopot jak zaprogramować pilota i kluczyk jak już do mnie dojdzie?
Stary 30-09-2011, 21:34   #7
moons
ford::expert

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE

Coś słabo czytałeś, skoro dalej pytasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aby mieć kluczyk pilot tak zwane jajko to trzeba kupić, czysty grot oraz pilot (może być używany lub nowy, nie ma to znaczenia)
Potem trzeba dociąć grot do naszego auta na podstawie już posiadanego kluczyka lub kodu z blaszki która była dodawana do oryginalnych kluczyków.
Aby zaprogramować pilot do auta wystarczy jeden oryginalny kluczyk (oryginalny to ten z którym wyjechało auto z fabryki)
aby zaprogramować immo w nowym kluczyku trzeba mieć dwa oryginalne kluczyki.
Jeśli nie mamy dwóch kluczy to albo ASO i dopisanie nowego klucza przez WDS, albo przekładamy pastylkę z naszego jedynego klucza do nowego i nadal mamy tylko jednego klucza ale za to z pilotem. I trzecie najgorsze rozwiązanie to sklonowanie starego klucza do nowego przez jakiegoś magika od kluczy.
Oczywiście sam proces kodowania pilota i kluczyka jest bardzo dokładnie opisany w instrukcji obsługi auta. Instrukcje są dostępne na stronie Forda.
Cała filozofia dorabiania kluczy do Focusa I.
Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2011, 12:43   #8
pasterz18

Teraz wszystko jasne...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki. Pozdrawiam
Stary 02-10-2011, 22:26   #9
Psuj
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005

Witam
zakupiłem Forda z jednym kluczem (dodam ze nie "matką") nie interesuje mnie klonowanie immo i teraz...
Cytat:
Napisał moons Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli nie mamy dwóch kluczy to albo ASO i dopisanie nowego klucza przez WDS,
Ile taka usluga moze kosztowac odzyskanie klucza "matki"?
Czy można jakimś interfejsem dostępnym w necie zaprogramować następny immobiliser?
Pozdrawiam
Psuj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2011, 22:50   #10
moons
ford::expert

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE

Żadne interfejsy, tylko oryginalny WDS. O ceną najprościej zapytać w ASO.
Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania