Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-10-2011, 12:40   #1
dusk
ford::beginner

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 benzyna
Rocznik: 2007
Angry 1.6 benzyna nie odpala tylko słychać takie klikanie, tykanie.

Dziś rano wsiadam do mojego forda i... nie odpala. Kręci normalnie tylko tak jakby iskry nie dostawał. Wyraźnie słychać takie tykanie "tyk.. tyk... tyk.." jakby jakiś przełącznik elektryczny coś szybko włączał i wyłączał. To tykanie słychać w okolicach schowka od strony pasażera. Przy niektórych próbach odpalenia jakby elektryka wariowała np. wskaźnik paliwa pokazuje 100% a jest tam tylko 50%, palą się wszystkie kontrolki a od czasu do czasu chce ruszać wycieraczkami ale jakby "siły" mu na to brakowało. Radio, centralny zamek, nawiew działają normalnie bez zakłóceń.

Po probie odpalenia z komory silnika dochodzi "bulgotanie" coś takiego jak burczenie w brzuchu gdy człowiek jest głodny.

Kto podpowie gdzie szukać usterki, co to może być?

dusk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2011, 12:46   #2
makary

Domyślnie Odp: Focus 1.6 benzyna nie odpala tylko słychać takie klikanie, tykanie.

Za niskie napięcie z akumulatora. Lub za mały prąd dochodzi na szczotki rozrusznika.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2011, 12:48   #3
dusk

Domyślnie Odp: Focus 1.6 benzyna nie odpala tylko słychać takie klikanie, tykanie.

Cytat:
Napisał makary Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za niskie napięcie z akumulatora. Lub za mały prąd dochodzi na szczotki rozrusznika.
Co może być tego przyczyną?
Stary 23-10-2011, 12:49   #4
dyha
ford::advanced

Imię: Witold
Model: Skoda Octavia II FL
Silnik: 1,9 TDi
Rocznik: 2009

słaby akumulator
dyha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2011, 12:52   #5
dusk

Cytat:
Napisał dyha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
słaby akumulator
Nawet jak mocno kręci i cała reszta elektryczna działa?
Akumulator ma 4 lata. Wczoraj wróciłem z trasy ok 120km. Dziś rano wsiadam i d***
Stary 23-10-2011, 13:07   #6
makary

Zima Panie .idzie zima Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak może mocno kręcić skoro nie zapala.?
Też miałem niespodziankę z rana w zeszłym roku. Z dnia na dzień bywa że klapa.
Podładuj i zobacz jak bedzie,lub zapal z dodatku drugiego.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2011, 13:33   #7
dusk

Domyślnie Re: Focus 1.6 benzyna nie odpala tylko słychać takie klikanie, tykanie.

Zawsze myślałem, że jak akumulator pada to rozrusznik nie będzie kręcił. U mnie kręci tylko nie zapal, tyka i wariują kontrolki i wskazówki.
Stary 23-10-2011, 13:50   #8
makary

Domyślnie Odp: Re: Focus 1.6 benzyna nie odpala tylko słychać takie klikanie, tykanie.

Cytat:
Napisał dusk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawsze myślałem, że jak akumulator pada to rozrusznik nie będzie kręcił. U mnie kręci tylko nie zapal, tyka i wariują kontrolki i wskazówki.
Tyka przekaźnik bendyxa który nie ma siły zazębić,a lampki wariują jak mają choćby 11,5V,a pewnie jest mniej.
Jak pisałem podłącz drugi aku równolegle i przekonasz się .Warunek dobry kontakt połączenia +>+ ->-
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2011, 08:14   #9
dusk

Domyślnie Odp: 1.6 benzyna nie odpala tylko słychać takie klikanie, tykanie.

Usterka usunięta!

Tak jak wspominałem rozrusznik kręcił. Akumulator jest sprawny w 100%. Prąd podawany na rozrusznik również jest OK.

Usterka leżała po stronie przekaźnika do pompy paliwa. Znajduje się od pod schowkiem od strony pasażera. Przyczyna trywialna - brak styku i zaśniedziałe "bolce". Rozwiązanie = wystarczyło oczyścić i wpiąć ponownie.

Wszystko teraz działa jak należy.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania