Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-10-2011, 12:54   #1
Strusioo
ford::amateur

Imię: B.
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2015
Domyślnie Ładowanie i inne awarie elektryczne

Witam

Od dłuższego czasu borykam się z następującymi problemami, prawdopodobnie natury elektrycznej, a mianowicie:
1) Różnice wskazań ładowania pomiędzy moim miernikiem (a w zasadzie dwoma) a tym co odczytałem z kompa, tj. dość wysokie ładowanie zmierzone na akumulatorze: 14,8V - nieznacznie zmniejsza się pod obciążeniem, a tym co pokazuje komp: 13,6 do 14,4 w zależności od obciążenia.
2) przygasanie podświetlenia tablicy i oświetlenia wnętrza (szczególnie widać jak opuszczam szyby elektryczne)
3) ostatnio kilka razy podczas jazdy zaświeciła mi się kontrolka ładowania
4) czy panel od strony kierowcy do sterowania szybami psuje się czasem? Mam objaw taki, że kiedy chcę podnosić szybę, ta idzie w dół i trzeba bardzo dużo razy naciskać aby poszła w górę? Rozebrałem i wyczyściłem go, ale nadal to samo.

W czasie mojej eksploatacji padło mi łożysko i regulator napięcia w alternatorze... zostało to wymienione i w sumie objawy są takie same jak przed wymianą regulatora... nie chciałbym aby znów mnie to zastało, że zero ładowania gdzieś w trasie.

Proszę o komentarze i jakieś sugestie co sprawdzać, lub może Kolegom się coś podobnego działo.

Pozdrawiam

Strusioo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2011, 13:25   #2
Krzysztoff
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Titanium X kombi
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2009/2010
Domyślnie Odp: Ładowanie i inne problemy elektryczne

Witam,

Trudno postawić bezbłędną diagnozę nie widząc pacjenta. W opisanym przypadku opisane objawy wskazują na niesprawność regulatora napięcia. Podobne objawy mogą wystąpić przy niesprawnych szczotkach alternatora (raz jest styk, a raz go nie ma lub jest nie wystarczający). Przygasanie oswietlenia we wnętrzu samochodu też może to potwierdzać.
Poszukiwanie źródła problemu proponuję zacząć od sprawdzenia (wyczyszczenia) klem na akumulatorze oraz połączenia masy samochodu z blokiem silnika.

Pozdrawiam
Krzysztoff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2011, 14:28   #3
Strusioo

No właśnie w tym sęk, że nie zawsze się do dzieje... jednak od czasu do czasu. Lepiej zapobiegać niż leczyć.
Dodam jeszcze, że alternator był cały robiony, więc szczotki raczej wykluczam. Co do masy i klem to sprawdzę.
A na takie zachowanie elektryki może mieć wpływ stary akumulator? Ten jest od nowości, czyli ma 7 lat.
Stary 24-10-2011, 14:33   #4
muli9
ford::advanced

Model: Mondek
Silnik: benzyna,ropa
Rocznik: 2003

moj oryginalny wlasnie po takim czasie podziekowal, to naprawde duzy przebieg dla aku - testowo podepnij jakis inny
Stary 24-10-2011, 16:09   #5
Strusioo

całkiem spory, choć póki co nie daje żadnych oznak zużycia... auto normalnie odpala, zimy się nie boi. Ciężko będzie mi wziąć jakiś na podmianę, gdyż nie zawsze te przypadłości występuję. Może ktoś z okolic Łodzi pomoże?
Stary 24-10-2011, 17:42   #6
Pajal

Imię: Rafał
Model: Mondeo mk2 kombi
Silnik: 1.8 DT
Rocznik: 1998

Witajcie, który bezpiecznik jest odpowiedzialny za podświetlanie tablicy rejestracyjnej i deski rozdzielczej, bo wymieniałem żaróweczki i mi pier.. bezpiecznik. Rozumiem że znajdę go pod kierownicą? to jeszcze napiszcie jak ściągnąć tą obudowę z bezpieczników i który to jest.
Pozdrawiam
Pajal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2011, 13:58   #7
Strusioo

Klemy przeczyszczone, aku w prawdzie nadaje się do wymiany ale z racji braku $ jeszcze troszkę musi wytrzymać. Dodatkowa masa podłączona i generalnie nie za bardzo się poprawiło. Tablica już w prawdzie nie przygasa, ale ładowanie wg miernika lekko za duże. Teraz dochodzi do 14,6V. Wg danych ze ScanXL wszystko ok - 13,8V. Muszę teraz podmienić akumulatory, wówczas będę może mógł powiedzieć więcej.
Pozdr.
Stary 28-10-2011, 20:51   #8
Kres

Model: mondeo MK3
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Ładowanie i inne awarie elektryczne

Witam.
Przepraszam, ale proszę o pomoc, jak w prosty sposób zdiagnozować problem.
Otóż zaparkowałem swoje mondeo pod domem 2 dni temu. dzisiaj chciałem odpalić i... słychać tylko kilka pstryków. rozrusznik nie kreci, na desce restartuje się wskaźnik temperatury... radio się włącza.... cholerka mam prom w niedzielę.. czy to może być akumulator czy coś innego?
Kres jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2011, 21:13   #9
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Może być akumulator, ale zacznij od sprawdzenia klem, czy są dobrze dokręcone. Jeżeli masz woltomierz, to sprawdź napięcie akumulatora.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2011, 21:22   #10
Kres

Model: mondeo MK3
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2001

nie mam woltomierza... a przy klemach pełno jakiegoś smaru, tłuste toto i wilgotne... ale przykręcone mocno
Kres jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania