![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 28-10-2009
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 1999
|
Od góry bez problemu czujnik jest w pompie. Chociaż stawiam raczej na jakieś lewe powietrze(odma, rurki podciśnienia), albo fałszujący dane któryś z czujników.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 22-08-2007
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2009
|
Lewe powietrze wyeliminowane tym bardziej że dzieje się to tylko jakieś 3-5 minut po uruchomieniu silnika. Latem działo się też na ciepłym silniku np. po pół godziny jazdy silnik był jeszcze gorący a odpalał na wysokich obrotach i podbijał.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Jeżeli jesteś pewien na 100% to OK! Podłącz go do komputera i sprawdź jak parametry się zmieniają w momencie gdy zaczyna się cyrk z obrotami, szczególnie otwarcie bocznikowego. Spróbuj rozgrzać silnik odpiąć wtyczkę bocznikowego i wtedy się przejechać czy będzie to samo.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Jazdę z parametrami przerabiałem i wartości dla zaworu bocznikowego wyglądają na ok.
Po odłączeniu krokowca na pracującym silniku silnik przygasa albo gaśnie (tak ponoć ma być) |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Wychodzi, że sprawny. Na pompie wspomagania jak wyjmiesz wtyczkę z czujnika powinny się podnieść obroty, sprawdź czy przewody są całe. Sterowane jest to masą. Jeżeli rurki odmy są twarde i całe o naprawdę pozostaje jeszcze sprawdzenie tego zaworka odmy. Tutaj link do tej części [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Gdzieś na forum jest opis jak to sprawdzić.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Ten zaworek już wyciągałem i moczył się parę dni w ropie i sprawdzałem czy przepuszcza powietrze w obie strony czy w jedną i w jedną puszczał normalnie a w drugą minimalnie przy mocnym dmuchaniu. Wężyk da się ścisnąć ale nie całkiem tylko minimalnie. Uruchomiony
silnik nawet nie reaguje na to. Raz nawet odpiąłem ten wężyk od tego zaworka i zrobiłem jazdę testową i nic bez zmian. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-03-2008
Model: Focus mk3 ST / C-max II
Silnik: 2.0 ecoboost +290KM,490Nm / 1.5 ecoboost 150KM
Rocznik: 2013 / 2018
|
A ja miałem tez taką osłonę pod silnikiem i fakt duuuuuużo czystszy jest silnik i komora silnikowa, silnik szybciej się raczej nie nagrzewał. Już osłony nie mam bo ostatniej zimy zaspa mi ją połamała :-) szkoda mi jeszcze raz pieniążki wydawać na osłonę. Ps. te nie oryginalne są zbyt twarde wg. mnie!!!! oryginalna osłona jest bardziej elastyczna.
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
|
Cytat:
Czy po wgraniu nowych map i softu działa normalnie czujnik na sprzęgle czy dalej masz go "spiętego" ?? |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::average
![]() Imię: Szymon
Model: Focus mk1
Silnik: 1.6 16V
|
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Chciałbym zamontować do swojego Focusa osłonę pod silnik, chodzi mi głównie o ochronę przed tym całym syfem (sól, woda, piach) który dostaje się pod maskę. Czytałem już parę postów ale chciałbym się jeszcze upewnić. Czy lepiej kupić nowy zamiennik np. taki: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Czy iść w oryginalną używkę i mieć pewność, że będzie pasować? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jednak najważniejszą kwestią jest wspomniany problem rzekomego przegrzewania się silnika, moim zdaniem, taka osłona nie ma prawa spowodować przegrzania się silnika ale chciałbym poznać Wasze opinię, a zwłaszcza osób posiadających silniki 1.6. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo IV
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 12
|
Miałem zamiennik w Focusie i uważam ze lepiej kupić używkę oryginał, moja rozleciała się po 2 zimach, natomiast w Mondeo mam oryginał już ładnych parę lat i jest ok
CO do nagrzewania nie zauważyłem żeby się jakoś szybciej nagrzewał (na pewno się nie przegrzewał), a silnik zawsze czystszy.
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|