![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 16-11-2011
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
|
Na początku witam wszystkich !!!
Foczke mam od okolo 6 miesiecy ( 1.8 TDDi 2002 rok ). Mam nastepujacy problem a mianowicie przy calkowitym nagrzaniu silnika wystepuje dziwne piszczenie jak na filmiki ponizej : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Przy zimnym silniku takich objawów nie ma !!! Wczesniej takie piszczenie wystepowalo bardzo sporadycznie ( nasilalo sie np po wyjechaniu z myjni lub podczas deszczu ) Aktualnie jestem po wymianie filtrow paliwa, powietrza i oleju - Castron Magnatec 5W40. i to piszczenie wystepuje praktycznie caly czas. Auto bylo juz na podnosniku i stwierdzam ze pisk dochodzi z miski olejowej ( wyraznie mozna wyczuc drgania ). W internecie znalazlem pare watków o podobnym temacie lecz niestety bez konkretnej odpowiedzi. Głównie powtarzaja sie opinie : - zly olej - zaleca sie 5W30 - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - z drugiej strony - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - "tematow od zakichania, a roznica pomiedzy 5w30 a 40 jest zerowa. Wystarczy sobie zobaczyc co te oznaczenia znacza i nie bedzie glupich pytan juz. " Teraz moje pytanie czy ktos wie jaka jest przyczyna ?? Mial moze ktos podobna sytuacje ?? Ostatnio edytowane przez dloogie ; 16-11-2011 o 16:15 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: Ford mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125 km
Rocznik: 2008
|
Witaj koleszko ja mam to samo po wymianie oleju ,jezdzilem na 10 w40 pół syntyku podczas nastepnej wymiany zalali mi nie taki olej jak trzeba wlali mi 10w40 ale w wiekszosci zaleca sie go do benzyniaków a nie do diesla. Inny fachowiec powiedzial i zalał mi auto 5w30 i to samo jest wyje przy 2 tys obrotów , na dniach jade wymienic olej na gesciejszy castrol 10w40 do diesla i mysle ze ustanie wycie .Moje autko ma najechane 250 tysiecy i mysle ze musi pomykac na gesciejszym oleju jaki jest 10w40. Masz racje wycie wydostaje sie spod miski olejowej bo to wyje pompa oleju ,powód za zadki olej jest ,gdzy jest zimny wycia nie slychac a gdy złapie temperature taka jak trzeba to zaczyna wyc pompa .
Ostatnio edytowane przez Pietro71 ; 19-11-2011 o 21:57 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzieki za odpowiedz. Jak byś mógł napisać czy zmiana oleju pomogła ??
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dzis zmieniłem olej na 10w40 po wyjechaniu od mechanika jescze piszczalo ,czeka mnie dzs srednia trasa około 140 km zobacze co sie zmieni czy dalej bedzie piszczec.Znajomy mial to samo ,tez po wymianie oleju zaczeło piszczec spod miski olejowej ale mówi ze zmienil olej na inny i przejechał iles tam kilometrów i przestało mu wyc a wiec trzeba zobaczyc na trzsie bo juz mnie krew zalewaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Własnie jestem po wymianie oleju na 10w40 castrol diesel syntetyk, silnik zaczol lepiej pracowac ,dzwiek który był słyszany powoli zanika mysle ze z czasem przestanie wyc przy 2 tysiacąch obrotów. A wiec tak jak sie domyslalem przyczyną okazał sie zle dobrany olej przez mechaników [ papudrakówu ] u których bylem za pierwszym razem ,tak sie wlsnie konczy jak czlowiek chce zaoszczędzic pare groszy na wymianie oleju pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Pietro71 ; 07-04-2013 o 02:52 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dzieki ze odpowiedz.
Mozesz mi jeszcze powiedziec na jakim oleju jezdziles przed wymiana na nowy ?? Czy dowiedziałeś się może jakie mogą być skutki jeżdzenia z takim piszczeniem ?? pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Koleszko zawsze jezdziłem na 10w40 castrol kiedy nadeszla pora na wymiene oleju pojechałem do typa i zalał mi olej tez 10w40 ale stosuje sie go raczej w wiekszosci do silników benzynowych, i zaczeła sie polka, piski i wycie i obawa co sie stanie . Nastepny mechanik stwierdził ze miał taki przypadek i zalali focusa 5w30 i tamtemu pomogło niby , a wiec i mi zaproponowal zalanie 5w30 byłem zdziwiony ze takim przeciez to syntetyk a nie pół syntetyk. Gdy wyjechałem z warsztatu po kilku minutach sie zaczeło wycie i piski[dół totalny],gdzies wyczytałem na jakims forum ze to jest przyczyna zle dobranego oleju o zlych parametrach, a wiec poraz trzeci w ciągu miesiąca postanowiłem wymienic olej w warsztacie gdzie zawsze jezdziłem. Zalali 10w40 castrol do diesla i wycie zaczyna ustawac, stwiedzili mechanicy ze nie mozna zmieniac oleju z półsyntetyku na syntetyk trzeba jeadzic na takim jaki był poprzednio mysle ze szkoda pompy oleju na byle jaki olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 5w30 to olej żadki zadszy od 10w40.
Ostatnio edytowane przez Pietro71 ; 28-11-2011 o 20:51 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Mam nadzieje ze na weekend pojde w slad za Twoja rada. Dam znac jakie efekty u mnie przyniosla zmiana oleju na 10w40 castrol diesel półsyntetyk
pzdr |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
A na jakim moleju jezdziłes poprzednio ?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|