![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 30-11-2011
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
|
Witam!
Posiadam Forda Focusa MK1 Kombi wersja GHIA, chcę zamontować podgrzewane fotele, mam przednie fotele z podgrzewaniem, z kostkami, mam tunel środkowy z przyciskami, mam fabryczną wiązkę pod fotelem i w tunelu środkowym. Jeden fotel już podpięty, oba kabelki w tunelu środkowym podpięte i teraz moje pytanie jest następujące czy to już wszystko? Czy trzeba jeszcze jakiś bezpiecznik wsadzić w skrzynce z bezpiecznikami? Czy trzeba auto zapalić, żeby fotele grzały? Naciskam przycisk lewego fotela, bo lewy jest tylko przykręcony i nie zapala się dioda, fotel nie grzeje. Komputer pokładowy już zamontowałem i tam poszło w miarę gładko, bo wszystkie wiązki też już były. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Podgrzewanie działa po przekręceniu kluczyka. Jeśli nie świeci dioda to znaczy, że nie ma zasilania. Sprawdź czy masz bezpiecznik F62 (15A). W załączniku masz schemat podrzucony przez jednego z kolegów z forum.
|
|
|
#3 |
|
|
Doda powinna świecić nawet bez podłączonych foteli? Same podłączone przyciski?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
U mnie świeci. Ze schematu wynika, że dioda może być zasilona z innego punktu, ale nie wyklucza to, że fotele grzeją. Akurat do tego złącza się nie dobierałem i nie wiem gdzie jest.
|
|
|
#5 |
|
|
Przyciski podłączone do wiązki poprawnie, dwie oryginalne maty siedziska oraz oparcia podpięte i nie grzeją, nie zaświeca się dioda przy przyciskach. Zajrzałem do skrzynki z bezpiecznikami w kabinie, brakowało bezpiecznika, ale instalacja była więc wpiąłem bezpiecznik, ale dalej to samo.
Czy jest jakiś bezpiecznik jeszcze pod maską, który za to odpowiada? Co robię źle? Czego jeszcze brakuje? Nie chce przekładać mat do swoich foteli, jak się okaże, że coś nie tak z instalacją w aucie, że jest niekompletna. Maty podłączone na krótko do akumulatora grzeją elegancko. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Masz zasilanie na włącznikach? Wyjmij kostkę włącznika i sprawdź czy napięcie jest po przekręceniu kluczyka, a po wciśnięciu przycisku pojawia się na wyjściu.
Jeszcze jedno - jak odwrotnie podłączysz zasilanie to LEDy nie świecą. Masz oryginalne maty? Gdzie kupiłeś?
|
|
|
#7 |
|
|
Nie da się odwrotnie zasilania podłączyć, bo kostki pasują tylko do konkretnych przycisków w konkretnej pozycji. Dzisiaj sprawdzę czy w wiązce w tunelu środowym jest napięcie. Przyciski działają, sprawdzałem miernikiem i otwierają i zamykają obwód. Oryginalne maty wyciagnalem z oryginalnych foteli, z oparcia da się je odkleić, ale siedzisko muszę przełożyć z gąbka chyba. Najpierw chce na 'sucho' sprawdzić czy działają. Fotele kupiłem od handlarza, który się zajmuje tylko Fordami i, ma tego trochę wszystkiego. Kiedyś się podzielę kontaktem, bo bardzo i solidny Pan.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-12-2011
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
|
Witam.
Mógłbyś dać namiar do tego gościa? Bo też chciałbym sobie podgrzewane fotele zrobić, ale nie będę płacił po 600 zł za maty w salonie, więc kupię sobie fotele i zamienię. Dzienx z góry |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-10-2017
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011
|
Witam czy maty grzewcze od mondeo mk3 będą pasowały chodzi mi o wtyczkę do focusa mk1?
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|