Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-12-2011, 11:48   #21
Slartibartfast
ford::professional

Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017
Domyślnie Odp: światła mijania - za nisko czy złudzenie

Prawy zgodnie z przepisami ma świecić dalej, więc świeci też nieco wyżej

Stary 10-12-2011, 22:18   #22
bartekd
ford::advanced

Model: S-Max; Fiesta
Silnik: 2.0 TDCi 163KM; 1.4 TDCi
Rocznik: 2011; 2006

Jesteś pewny? Pierwsze słyszę i gdyby tak było to bym go sobie od razu podniósł. Moim zdaniem wiązka ma być asymetryczna, tzn. prawa strona ma świecić dalej, ale w obu reflektorach tak samo.

Z Xenonami są generalnie dwa problemy:
1) wyraźna linia światłocienia powoduje, że już 5 cm dalej niż zasięg nie widać nic, do tego dochodzi kwestia dużej jasności oświetlanego fragmentu drogi i kontrastu z tą ciemną częścią. Tutaj bardzo ważne jest ustawienie światła w sposób graniczny z przepisami (a ten chyba mówi o maksymalnym zasięgu reflektora i tylko to jest sprawdzane przez diagnostę).
2) światło ksenowowe dużo trudniej się rozprasza niż światło klasycznej żarówki halogenowej, co skutkuje tym, że np. na mokrej nawierzchni ulega odbiciu a nie rozproszeniu z powrotem w kierunku kierowcy (czyli na mokrym nic nie widać a za to pięknie oślepiamy przeciwnika). Drugi skutek jest taki, że przy klasycznej żarówce (nawet przy reflektorze soczewkowym) więcej światła się rozprasza i nawet powyżej linii światłocienia coś widać.

Ja miałem fabrycznie ustawione reflektory raczej wysoko, ale nie zdarzyło mi się nigdy poświecić po lusterkach (chyba że na krótko przy wyprzedzaniu lub na wzniesieniach). Ogólnie jestem zadowolony z oświetlenia w S-Maxie.
Stary 11-12-2011, 02:06   #23
galo

Imię: Darek
Model: S Max
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał galo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Xenon na suchej nawierzchni nie będzie oślepiał podniesiony delikatnie, ale na mokrej i w deszcz takie delikatne podniesienie może być już bardzo oślepiające.

Cytat:
Napisał Slartibartfast Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tu akurat jest raczej odwrotnie. Z fizyki: kąt padania = kąt odbicia. Podnosząc reflektor zmniejszam więc kąt padania => zmniejsza się kąt odbicia i wiązka "oślepiająca" ląduje dalej (w większej odległości od samochodu; dla tej samej odległości ląduje niżej) niż bez podnoszenia.
Zatem podniesienie daje mniejsze (lub dalsze) oślepienie od mokrego, natomiast potencjalnie zwiększa możliwość oślepienia wiązką bezpośrednią.
A tam kąty padania a wziąłeś pod uwagę to że po przejściu przez wodę światło się załamuje - nie.

Zresztą światła w samochodzie oświetlają drogę nie tylko w punkcie 40m przed autem ale też od maski do tych 40m.

Każdy na pewno zauważył że w deszcz niektóre auta z przeciwka prawie nie oślepiają ale są takie u których widać taką jasną oślepiającą jakby otoczkę rozproszonego światła w koło reflektora i to już według mnie jest wina podniesionego reflektora bo krople deszczu załamują światło a jak deszczu niema to wszystko jest cacy i nie oślepia.

A tak w ogóle to szkoda że kontrole ustawienia świateł nie są robione przez policję standardowo bo pewnie jak wielu z nas mam dość samowolnego kręcenia lampami bo komuś wydaje się że za krótko świecą. Potem jedzie taki drogą i jeden reflektor sadzi jak by na długich jechał a ja jadę na oślep.

Ostatnio edytowane przez galo ; 11-12-2011 o 02:09
galo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2011, 22:12   #24
Slartibartfast
ford::professional

Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017

Cytat:
Napisał bartekd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moim zdaniem wiązka ma być asymetryczna, tzn. prawa strona ma świecić dalej, ale w obu reflektorach tak samo.
Dokładnie, oba reflektory lewą stroną świecą niżej niż prawą (porównując do tarczy zegara przesłona obejmuje na oko od 9:00 do 14:00)
Cytat:
Napisał galo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A tam kąty padania a wziąłeś pod uwagę to że po przejściu przez wodę światło się załamuje - nie.
A Ty wziąłeś i tak się składa, że milimetrowej grubości filtr wodny załamuje wiązkę dokładnie w tę stronę, żeby oślepiać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Spoko -przesłanka jest jedna - regulacja świateł u fachowców, nie ma co naginać teorii.

Pojeździłem sobie dzisiaj trochę po nieoświetlonych drogach, nawet ściana mi się trafiła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I muszę zweryfikować swoje poprzednie poglądy nt. świateł w eSiu. Jest nieźle, naprawdę nieźle. Nawet chyba łapie te 40m Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-12-2011, 17:29   #25
fumfel
ford::average

Model: FORD S-MAX
Silnik: 2.0 T EcoBoost 203 KM
Rocznik: 2010

Cytat:
. Potem jedzie taki drogą i jeden reflektor sadzi jak by na długich jechał a ja jadę na oślep.
ja włączam w takiej sytuacji długie i szperacza na dachu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i jadę po gościu...
fumfel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2011, 11:51   #26
anwod

Model: s-max
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011

Byly za nisko :-) podniesli

Pozdrawiam
anwod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2012, 11:41   #27
smax74

Domyślnie Re: światła mijania - za nisko czy złudzenie

A ja mam odwrotny problem. Wydaje mi się, że światła świecą za wysoko. Jak wyjadę w nocy na prosty odcinek drogi to wszystkie znaki do nastepnego zakrętu są pieknie oświetlone i pada na nie cień jadących przede mną po prawym pasie aut. Byłem z tym w Fordzie, pomierzyli ustawienie świateł i wszystko było OK. Dodatkowo postawiliśmy drugiego S-max z ksenonami obok i jest OK. Ale jak wyjadę z serwisu to aż mi głupio, że te znaki się tak świecą a jadący z naprzeciwka od czasu do czasu mi mrugają. W sumie jak przesiadam się do Avensisa z ksenonami też widzę cień jadących przede mną aut na znakach ale w porównaniu z tym co w S-maxie to pikus. Miał ktoś z was taki problemik ?? U was też ksenony tak ostro oświetlają przydrożne znaki ??
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2012, 15:49   #28
bartekd

Model: S-Max; Fiesta
Silnik: 2.0 TDCi 163KM; 1.4 TDCi
Rocznik: 2011; 2006

Zauważ że reflektory (obojętnie jakie) na Europę zawsze oświetlają prawą stronę o wiele dalej niż lewą. Faktycznie ja oświetlam znaki z prawej strony drogi (jak są nowe to aż oczy muszę mrużyć bo razi) ale na pewno nie świecę ponad samochodami przede mną. Jeśli przede mną jedzie samochód, to ja mam tak ustawione fabrycznie światła, że jadąc po płaskim świecę tuż poniżej lusterek bocznych. Ale przy wyprzedzaniu to faktycznie kierownik wyprzedzanego auta przez moment dostaje po oczach przez lusterka.
Stary 29-01-2012, 13:40   #29
tomaszflota
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0 TDCI powershift

Chcialbym troszcze sprostowac.....jesli kolega mial wczesnie ksenony w swoim passacie b6 to napewno to byly biksenony! Niezgodze sie z kolega. Dla mnie biksenony skrtne i samopoziomujace w b6 byly super.
Niestety w naszym s-maxie mamy do czynienia wylacznie z ksenonami. Nawet jesli przylapaliscie tak jak ja forda na tym ze roznie w katalogach i roznie w cennikach pisza!
Odnosnie regulacji.
Te sruby regulacyjne to nic innego jak najnizszy punkt polozenia naszych samopoziomowanych kseninow.
tomaszflota jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2012, 14:44   #30
anwod

Model: s-max
Silnik: 1,6 ecoboost

Bikseno to chyba nic innego tylko zwykly xenon, ktory obsluguje swiatla mijania i dlugie. Jeden zarnik z unoszaca sie przeslona. W moim drugim aucie tez mam bixenon i dokladnie tak jest.
anwod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania