Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-12-2011, 22:51   #11
Brzoz3k
ford::average

Model: Mondeo mk2
Silnik: 1.8td
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Coś w rodzaju masła wypływa przez zbiorniczek wyrównawczy..

Heh, to brzmi mniej więcej tak: to ty go .........! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. A to nie moja wina Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Nic. Powiedzcie mi jeszcze, czy gdyby pękł pierścień to autko cały czas kopciłoby? Zapewne byłby zauważalny spadek mocy, związany niską kompresją na którymś z garów. Jutro spróbuję sprawdzić po ile barów dmucha na cylinder i ewentualnie zrobić próbę olejową. Gdyby dół silnika byłby do roboty to raczej pozostaje mi szukanie nowego silnika, czego wolałbym uniknąć :/.

Tu nie chodzi o strach, po prostu wolę się upewnić i rozważyć wszystkie opcje, tak żeby fordzik posłużył jak najdłużej, ale żeby nie władować całej kasy w reanimację. Jak z kobietami normalnie.. Dbasz o taką, a ona poleci do tego co ma sianko ;p

Ostatnio edytowane przez Marek ; 29-12-2011 o 09:42 Powód: Na forum nie używamy wulgaryzmów!!!
Brzoz3k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2011, 09:16   #12
Pinki
ford::expert

Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015

Ja bym generalnie szukał nowego silnika a ten zostawił na częśći albo sprzedaj jako do remontu, taniej Ci to wyjdzie.
od temperatury to mogło wszystko polecieć a, że dymi na niebiesko to mogły i pierścienie, same pierścienie nie są jakoś drogie tylko troche robot przy tym jest.

poważniejsze remonty silnika już się niekoniecznie opłacają w mk3 chyba, że ma się rdzennie swoje auto lub z pewnego źródła.

a jak zmienisz uszelkę pod głowicą to i wypada inne uszczelki z góry pozmieniać no i oczywiście planowanie.
Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD
były
Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936
Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216
Pinki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2011, 09:33   #13
Brzoz3k

Wiem, liczę się z tym. Jak sprawdzę kompresję powinno być coś wiadomo na temat pierścieni. Rozważam zakup silnika, ale dla mnie to swoista loteria. Zobaczymy jak zostanie to ocenione przez mechanika. Ogólnie jak będzie dłubane w środku to konkretnie. Powiedzcie mi jeszcze koledzy czy z tym da się jeździć (jak długo?) i jakie mogą być konsekwencję takiej jazdy?
Stary 29-12-2011, 09:54   #14
djmatheo

Model: Mondeo MK3 Ghia
Silnik: 2.0 TDDi 115KM
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał Brzoz3k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedzcie mi jeszcze koledzy czy z tym da się jeździć (jak długo?) i jakie mogą być konsekwencję takiej jazdy?
Pierwsza i najwazniejsza rzecza bedzie zatarty silnik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. maslo ktore bedzie sie zbierac w komorze silnika po czasie zmniejszy smarowanie go i auto po prostu powie DOSC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolejna rzecz to napewno jesli to maslo zbiera sie w plynie chlodniczym to zapchanie calego ukladu i pozniejsze jego czyszczenie.

Testowalem kiedys zepsuta uszczelke w mojej Astrze F, na poczatku plyn chlodniczy uciekal do komory spalania i jakos silnik pracowal bo go spalal, dolewalem wody do ukladu i jechalem dalej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale po jakims czasie dziura w uszczelce sie powiekszyla i plyn wpadal do oleju, pojezdzilem tak, jakies 100-200km az do chwili kiedy rozrusznik nie mogl przekrecic silnika bo takie maslo z oleju sie zrobilo, lecz na szczescie odratowalem silnik i po tej naprawie pracuje ze az milo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez djmatheo ; 29-12-2011 o 10:00
djmatheo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2011, 10:08   #15
Pinki

jak by palil wodę to spoko chwile pośmiga (ale to mu dobrze nie robi) aż będzie mu za dóżo wody w bloku zostawać i na zimno nie będzie się dało praktycznie jechać zanim odparuje, a skoro już mocno miesza olej z wodą to za chwile niedosmaruje i zrobi sie czop (albo już się zrobił) na wale i wtedy szlif wału i panewki do wymiany no i inne sprawy jak uszczelka miski itd.
a iną sprawą jest to, że w miejscu walnięcia uszczelki może dosyć szybko dojsć do wypalenia dziury w samej głowicy.
były
Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936
Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216
Stary 29-12-2011, 10:31   #16
Brzoz3k

Nooo.. dobra, teraz jestem w pracy, ok 60km od domu. Jak wróce to mondek poczeka na naprawę, a ja się będę wozić kanciakiem ojca :>
Stary 29-12-2011, 11:10   #17
Pinki

no chyba, że palnujesz wymianę silnika to wykup jakieś assisatnce w PZU (broń Boże nie w Starter takie ot) i jeździj aż padnie tzn zatrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. natomiast takie barbażyńskie rozwiązanie spowoduje, że padnie w momencie kiedy będziesz najbardziej auta potrzebował Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
były
Stary 29-12-2011, 13:52   #18
wojta2010

Imię: WOJTEK
Model: mondeo MK4
Silnik: 2.2 tdci
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Brzoz3k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No co? Chociaż na święta jakieś czary przydałyby się :>. Dobra, koledzy, wiedziałem to od początku, ale wiecie jak to jest z nadzieją... W każdym razie nienajlepiej to wygląda. Przedmuchy są spore po odkręceniu korka od wlewu oleju silnikowego, przy mocniejszym dodaniu gazu kopci na czarno, a po odjęciu pedału gazu, gdy schodzi z obrotów na niebiesko. Źle się to w czasie ułożyło, bo był robiony niedawno rozrząd (kilka dni przed feralnym pierdzielnięciem uszczelki czy też głowicy). Nie ukrywam, iż samochód mi się przygotował kapke gdy walneła mi pompa wody (urwał się ze starości króciec). Czy to mogło jakoś osłabić uszczelkę? Po wymianie rozrządku odwoziłem dziewczynę do domu i wtedy przestało dmuchać ciepełko.. kurcze, zrobiłem na tym, od początku grudnia ok 2k, ciągle się łudziłem, że przejdzie.. ale cholera, ile można ładować kasy w auto..co miesiąc wydatki conajmniej 700 zł od lipca, można pierdolca dostać. A samochodem muszę jeździć do pracy- dziady nie dadzą służbowego :/. I się mondek zajeżdża. Gdyby nie miesięczne wydatki na ropkę 1500zł to zawsze można byłoby te pare groszy odłożyć na ewentualną naprawę, a tak.. do następnej wypłaty, przymusowy urlop i ....... Ach, sorki za offtopa. Jeszcze jedno pytanie: czy przepłukanie płynem do mycia naczyń układu chłodzenia mogło mieć na ten układ negatywny wpływ?

PS: Za cholerę mondka nie sprzedam, za bardzo go polubiłem, więc trzeba reanimować.. Ten Ford ...... wort, ale z drugiej strony.. Nie każda morda pasuje do Forda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
piszesz ze plukales uklad plynem ciekawy sposob nie powiem , wez sposc te bago z ukladu najlepiej na troche cieplym silniku i wyplukaj kilka razy bo masz jeszcze szanse ze bedzie ok , jesli z 3 razy to zrobisz i maselko dalej bedzie sie pojawiac w podobnym nasileniu niestety uszczelka . monitoruj olej na zimnym silniku jak maselko sie pojawi nie masz wyjscia jak odstawic do warsztatu , dalsza jazda dobijac bedzie silnik . nie zapomnij splanowac glowicy przy wymianie uszczelki bo jak pisales troche ci sie silnik przygrzal wiec napewno tego potrzebuje a jak planowanie to i uszczelniacze zaworow tez wymien bo zawory trzeba bedzie wyciagnac do planowania ,duza praca czeka .Pozdrawiam lepszego startu w nowym roku zycze

Ostatnio edytowane przez wojta2010 ; 29-12-2011 o 13:56
wojta2010 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2011, 21:55   #19
Brzoz3k

Jutro mam wolne, więc może się pobawię. Powiedzcie mi jeszcze, czy jak uszczelka jest walnięta to po odkręceniu korka leci powietrze jak z suszary? Nie mam jak porównać, na benzynowym silniku nie było dmuchania przy sprawnej uszczelce, a nie mam drugiego klekota pod ręką.

Ostatnio edytowane przez Brzoz3k ; 29-12-2011 o 22:03
Stary 30-12-2011, 00:42   #20
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002

jakiego korka ? oleju, plynu w chlodnicy ?

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania