Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-01-2012, 23:52   #101
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Szarpanie, chwilowa utrata mocy podczas przyspieszania

Cytat:
Napisał Glenroy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... ale ja jako laik dostępu do baromierza ot tak nie mam..
a nozną pompke do roweru masz? albo sprezarke? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A sprawdzal ci ktos wogole skok dzwigni od sprezarki?
Bo widze wszyscy ladnie pisza co i jak ale nikt nie pisze Ile...a to jest wazne..wazniejsze od tego czy sie rusza czy sie nie rusza.
Powinno byc okolo 10mm skoku.
Kolejna sprawa...podcisnienie...niepamietam dokladnie ale wydaje mi sie ze ponad 0,5 bara do 1 bara..takie podcisnienie powinno byc.

Oraz podcisnienie okolo 0,5bara lub ciut wiecej chyba powinno wystarczac do calkowitego skoku dzwigienki..o ile masz tam gruszke u siebie..a jesli sterownik to troszke inaczej....bo tutaj wszystko w sterowniku.

No i sprawa zaworku...no z tym to jest roznie..to juz potrzeba pod pradem sprawdzac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 04-01-2012 o 23:59
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2012, 09:24   #102
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niepamietam dokladnie ale wydaje mi sie ze ponad 0,5 bara do 1 bara..takie podcisnienie powinno byc.
Hm... próżnia 1 bar to próżnia... tzw doskonała, osiągalna w tylko w idealnych warunkach laboratoryjnych. Nie żądaj takiej w układzie podciśnieniowym samochodu...
Stary 05-01-2012, 09:26   #103
macka
ford::advanced

Model: Focus mk2, mk3
Silnik: 2.0 TDCi, 2.0 TDCI
Rocznik: 2007, 2012

a ktoś mi pomoże??Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
macka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2012, 09:58   #104
mjprzem

Cytat:
Napisał macka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a ktoś mi pomoże??Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przypomnij jeszcze raz dokladnie twoj problem....bo tutaj jest 11stron Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

wojtekjanus

Niezadaj odemnie dokladnych informacji jak niepamietam...

napisalem:
"
ale wydaje mi sie ze ponad 0,5 bara do 1 bara
"
Wiec wysirodkuj to co napisalem to wyjdzie ci okolo 0,75 bara
Napewno ma byc ponad 0,5 bara..tyle pamietam i wydaje mi sie ze gdzies tak pomiedzy 0,5 a 1 barem..tak to mi sie zapamietalo w glowie. Okolo tyle powinna dac rade wyciagnac pompka vacum w samochodzie w fordzie.

1 bar osiaga sie nie tylko w warunkach labolatoryjnych i to niejest tylko cisnienie labolatoryjne.

Np. rezonator Lasera CO2 wycinarki laserowej (takie cos do ciecia stali i nie tylko) zanim napelni uklad wlasciwymi gazami musi musi go oproznic najpierw do wartosci 30mbar. z standardowego cisnienia 1025mbarow. Czy taka maszyna to jest labolatorium? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-01-2012, 13:46   #105
macka

Model: Focus mk2, mk3
Silnik: 2.0 TDCi, 2.0 TDCI
Rocznik: 2007, 2012

Witam ponownie,
trochę odnawiam temat w moim przypadku, objawy są takie:
- szarpie cyklicznie co ok 800km (tak jakby wypalał filtr, ale coś mu przeszkadza, żeby to wykonać "w miarę płynnie")
- szarpanie jest uciążliwe
- aby przestało należy stanąć na poboczu i odczekać na włączonym silniku ok 15 min
- na biegu jałowym obroty falują, tzn powinny mieć 1tys, a wartości spadają poniżej tego
- przy utrzymywaniu np 2000 obrotów, również falują,
- podczas tego postoju spalanie chwilowe jest ok 2l (czyli chyba próbuje wypalić, bądź wypala)
- w pewnym momencie "coś puszcza", tzn jest reakcja mniej więcej jakby ktoś mu wyciągnął korek i może dalej normalnie oddychać
- brak błędów na kompie (z tego co wiem to powinien wskazać że obroty spadły poniżej wartości minimalnej)
- wydaje mi się że dużo pali, po zatankowaniu do pełna wg komputera mogę przejechać jedynie ok 750 km (nie wiem czy to normalne)
- zwiększyła się ilość oleju w obiegu (przypuszczam że wpada tam ropa)
- nie zauważyłem żeby kopcił
- jak zbliża się te 800km to trochę tak jakby mułowaty się robi, czuję to

- wg serwisu FORDA jest wszystko sprawne (jak zawsze)
- po zaślepieniu EGR było to samo (zawór był "czysty")
- sprawdzałem na lepszym paliwie, też nic
- brak widocznych uszkodzeń rur od powietrza,

Wiem, że już o tym pisałem ale może ktoś ma jakieś nowe pomysły??
macka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2012, 17:13   #106
mjprzem

Brak bledow..dziwna sprawa dobrze byloby abys sprawdzil po wystapieniu problemow w czasie przepalania dpfa czy powstaja nowe bledy. Zapisal kody i to sam dokladnie sprawdzil na wlasne oczy.
W tym momencie mozemy na slepo strzelac...jesli ani jednego bledu niemasz co tez jest dziwne.

Zadalem ci pytanie na priv..niepamietam jakie ale odpowiedz na nie na forum juz aby nie szukac pozniej

Co mi przyszlo do glowy...
Czasami niektore funkcje w sterownikach sa bardzo dziwne..tzn. nie zachowują sie logicznie tak jak powinny zachowywac, albo maja dziwne wytłumacze.
Niewiem czy to zalezy od wersji sterownikow czy programow w nich ale przypadki takie sie zdarzają.
Np. bardzo wazna sprawa...czujnik temp plynu chlodzacego-w wersjach EEC-V.

Ale moze nie o przykladach tutaj bedziemy psiac.

Bycmoze brak bledow jest tylko dlatego ze bledy powstają wyłącznie podczas próby przepalania DPFa. Wowczas jest bardzo zwiekszone zapotrzebowanie na paliwo.
No i moze procedura wypalania DPF jako ze jest trybem awaryjnym blokuje zapisywanie powstałych błedów w czasie wypalania i z tad niemozna wywnioskowac gdzie lezy przyczyna.

Inne pytanie:
Czy poza wypalaniem DPFa masz tak samo problemy z normalną jazdą? i szarpaniami silnika?
Czy robile proby przelewowe?
Czy jak wciskasz do spodu gaz to samochod dobrze przyspiesza?
Czy objawy ktore podales dotycza tylko momentu kiedy DPF sie przepala? a jak zgasisz i silnik ostygnie to znow wszystko działa idealnie? dobrze jedzie rowno pracuje i dobrze przyspiesza?
Stary 05-01-2012, 21:32   #107
Glenroy

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK4 TitS
Silnik: 2.0TDCi DW10C
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a nozną pompke do roweru masz? albo sprezarke? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A widziałeś dokładność barometrów w pompkach nożnych? troszkę lubią się walnąć na skali, poza tym z tego co mi wiadomo to nie działają one na skali ujemnej - próżni, sprężarkę mam i co z tego skoro musiał bym wyciągać sterownik, żeby go pod nią podczepić. Nie oszukujmy się, jestem laikiem i nie mam pojęcia o nowoczesnych dieslach i sprawdzaniu czegokolwiek. Jestem elektrykiem i w tym kierunku są ukierunkowane moje umiejętności, mogę Ci wykonać instalacje w domu, garażu, hali, podłączyć maszyny czy naprawić jakieś urządzonko, ale nie brać do ręki klucz dynamometryczny i zabierać się za rozkręcanie swojego samochodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie mam pojęcia co dzieje się z moim samochodem i chcę dostać jakieś wskazówki dla mnie i co ważniejsze dla mojego mechanika, któremu również zaczynają kończyć się pomysły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Glenroy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2012, 22:03   #108
mjprzem

Glenroy..to bylo tylko dla przykladu i nie chodzilo o proznie tylko o sprawdzenie cisnienia doladowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak jestes elektrykiem to powiedz mi do czego i jak uzywa sie miernika petli zwarcia..mam taki stary-nowy nie uzywany miernik polski ..lezy mi i lezy i niewiem co z nim zrobic ..a miejsce zajmuje ...jedyne co dlaczego go jeszcze nie wyrzycilem to voltomierz lub amperomierz MERA ktory moze mi sie przydac kiedys do czegos choc jeszcze niewiem do czego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 05-01-2012 o 22:10
Stary 06-01-2012, 12:28   #109
Glenroy

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK4 TitS
Silnik: 2.0TDCi DW10C
Rocznik: 2012

Cytat:
Glenroy..to bylo tylko dla przykladu i nie chodzilo o proznie tylko o sprawdzenie cisnienia doladowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak jestes elektrykiem to powiedz mi do czego i jak uzywa sie miernika petli zwarcia..mam taki stary-nowy nie uzywany miernik polski ..lezy mi i lezy i niewiem co z nim zrobic ..a miejsce zajmuje ...jedyne co dlaczego go jeszcze nie wyrzycilem to voltomierz lub amperomierz MERA ktory moze mi sie przydac kiedys do czegos choc jeszcze niewiem do czego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trochę dziwne zadałeś pytanie bo już po samej nazwie można wywnioskować do czego używa się miernika "pętli zwarcia". Po co się wykonuje pomiar? ano żeby sprawdzić rezystancję naszej instalacji i zbadać poprawność zastosowanego zabezpieczenia, które powinno zadziałać w dostatecznie krótkim czasie. Mierzysz każdy punkt oświetlenia i każde gniazdo, to jest podstawowa czynność w czasie wykonywania pomiarów przy odbiorze instalacji.

Ale trochę uciekliśmy z tematu, nie sądzisz?

Wiem, że chodziło Ci o sprawdzenie ciśnienia doładowania a ja Ci odpowiedziałem, że nie mam zielonego pojęcia jak się w ogóle do tego zabrać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Glenroy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2012, 13:25   #110
mjprzem

Olac cisnienie..ty powinienies miec:
1-okolo 10mm skoku na sprezarce-dzwignia od geometri
2-podcisnienie 0,65bara -jesli masz gruszke powinno wyzwalac te 10mm
3-do sprawdzenia zawor sterujacy

4-jesli masz sterownik to punkty 2i3 idą na sterownik.

To sa wytyczne do sprawdzenia u ciebie sprezarki. Jesli mechanik tak to sprawdzil to jest ok..a jesli sprawdzi i mu sie wydaje to nic nie znaczy.
i przenies swoja uwage na uklad paliwowy -najpierw na pompe.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania