Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-01-2012, 22:20   #161
Tom101
ford::beginner

Model: Transit Custom
Silnik: 2.2 TDI
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Padła już druga turbosprężarka. Co jest nie tak ?

Cytat:
Napisał Pitol321 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@Tom101

Zastanów się może nad tą turbiną: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Wysyłka do GB 18Euro. Dają gwarancję i zapewniają części montażowe typu dopływ oleju itp. Zasięgałem języka u kilku ich klientów i potwierdzili, że sprzedawane turbo są oryginalne i nowe...
..
OK,dzieki.W sumie cena dobra,poczekam do soboty bo mam nagrane turbo z dawcy o malym przebiegu(Peugot czy Citroen z HDI o tych samych parametrach),nieuszkodzone,jesli bedzie kicha to zadzwonie do sprzedawcy tego co podales aukcje.mam nadzieje ze gada po angielskiemu lub po polskiemu.lubie zapytac zanim zaplace.
Koledzy,szanowni dobrze ze piszecie o tych ustawieniach turbawki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,bo wlasnie uswiadomilem sobie,ze sam wklad nie posiada sztangi z podcisnieniem.wiec tez prawdopodobnie trzeba by bylo ustawiac i regulowac wszystko.bo nie sadze ze jest to jakos standardowo ustawione pod akurat Forda..

Tom101 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2012, 23:41   #162
merchel
ford::advanced

Model: c-max 2015 , Kuga 20189
Silnik: 1,5 tdci , 2,0 tdci
Rocznik: 2015 , 2019

Oraniczyłem dzis pozycję najniżeszego położenia sztangi czyli w momencie max doładowania pokręcając śrubą regulacyjną ok 1,5 obrotu. Niestety nic to nie dało dalej ciśnienie MAP dochodzi do 240-249kP. Może jutro sprubuję jeszcze pokręcić... aczkolwiek dostęp jest dość utrudniony, bo najpierw trzeba wymontować gruszkę , póżniej odkontrować nakrętkę "10" i następnie imbusem 2,5mm wkręcić śrubę
Przy okazji znów sprawdziłem działanie zmiennej geometrii bez podpiętej gruszki i porusza się bez oporów. Ale mam jakieś dziwne przeczucie , że coś tak z tym mechanizmem jest nie tak... Może niedługo zdecyduję się wyjąć turbinę i rozkręć , wyczyścić i wizualnie sparadzić czy wszystko jest OK. Zamówiłem już w ASO podkładki uszczelniejące przewód olejowy , na wszelki wypadek również 2 szpilki do mocowania turbiny i 2 nakrętki oraz śrubę przewodu olejowego bez sitka.
merchel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2012, 08:58   #163
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

dobrze byloby abys sprawdzil czy dzwignia faktycznie odsunela sie od minimalnego skranego polozenia...1,5mm obrotu to moze byc okolo 1,5mm moze ciut wiecej.

Byc moze to jest jeszcze za malo-i tak mi sie wydaje ze bedzie za malo.

Ale byc moze ze krecisz w zla strone.
Zanotoj sobie ile bylo w polozeniu "0"

i upewnij sie w ten sposob co ci opisałem ze napewno krecisz w dobrą strone.
Okresl aby byc w 100% pewien polozenie awaryjne i polozenie normalne.
Jesli to robisz sam to ciezko bedzie ci wszystko samemu sprawdzic..potrzebna jest pomoc drugiej osoby aby zapalic zgasic silnik czy dodac gazu. Musisz to sprawdzic koniecznie na pracujacym silniku.

Skoro dzwigienka od turbo dobrze sie porusza to szkoda turbo rozkrecac-chociarz tutaj moge sie mylic bo roznie bywa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2012, 09:30   #164
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

...a ja wciąż swoje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ...moim zdaniem należy regulować wydłużając cięgno, bo skręcając ogranicznik zamknięcia geometrii, tylko osłabiasz start turbinki, a przeładowanie i tak będzie możliwe, bo występuje zazwyczaj na już częściowo otwierającej się geometrii

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2012, 10:25   #165
mjprzem

troche tu jest namieszane..z tego co ja zrozumialem to kolega chyba wlasnie wydluzyl ciegno...tylko ze nic mu to nie dalo. Tak czy siak on teraz reguluje ciegnem-bynajmniej ja to tak rozumiem. Pytanie tylko czy je dobrze podkrecil.

heko teraz to ty namieszales Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał heko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....należy regulować wydłużając cięgno, bo skręcając ogranicznik zamknięcia geometrii, tylko osłabiasz start turbinki, a przeładowanie i tak będzie możliwe, bo występuje zazwyczaj na już częściowo otwierającej się geometrii
Jesli wydluzeniem ciegna jest przesuniencie dzwigni w strone trybu awaryjnego to w ten wlasnie sposób ma ograniczac start turbinki na wolnych obrotach.Bo na wolnych obrotach turbinka ustawia sie na maksymalną wydajnosc.
Za to skrocenie ciegna jest zwiekszenie startu turbinki.

Ale Chyba faktycznie kolega zle kreci..przypuszcam ze blokada-sruba oporowa na turbo jest do trybu awarjnego i to jest zabezpieczenie aby nie uszkodzic lopatek Turbiny -a dzwignia po wylaczeniu silnika ustawia sie wlasnie w trybie awaryjnym i kolega tym sie zasugerowal ze to jest start a nie koniec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak czy siak musi sam siebie kontrolowac -taki prosty temat a tyle zachodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Moim zdaniem dopoki nie zrozumie jak to dziala to taki bedzie problem ze ani my ani on nie bedzie wiedzal w ktora strone pokrecil.
Stary 12-01-2012, 10:48   #166
merchel

Kolego mjprzem ja nie regulowałem długości sztangi , tylko ogranicznik poziomu do jakiego grucha może maksymalnie wciągnąć sztangę czyli max w dół, np zaraz po odpaleniu silnika. Regulowałem śrubą , którą 2 dni wcześniej zaznaczyłem na dołączonej fotce. Sam przecież zalecałeś taką regulację... kolega Heko dobrze zrozumiał co i jak regulowałem i dlatego nie widząc postępów zaleca wyregulować długość sztangi o nie ogrniczać jej max położenie do dłołu. Natomiast ty Mjprzem mylisz pojęcia... i sugerujesz mi , ze nie wiem co robię ...
Sruba ta NIE ogranicza pozycji sztangi w trybie awaryjnym czyli takim samym jak na WYŁĄCZONYM silniku (max w górze), lecz w tyrbie max doładowania (max w dół)
Pokręciłem 1,5 obrotu w prawo , czyli teraz sztanga gruchy jest wciągana do dołu o te ok 1,5mm mniej.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg turbina.jpg (65.1 KB, 23 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez merchel ; 12-01-2012 o 11:11
Stary 12-01-2012, 11:05   #167
mjprzem

Tak zalecalem wiem ale zanim zalecilem mowilem aby sie upewnic ze to jest polozenie przy pracujacym silniku na wolnych obrotach..a tak jest?

Jesli tak jest to ok a jesli tak nie jest to robimy na odwrot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chodzi o to ze musisz zrozumiec czy to srubka jest od trybu awarynego czy od startujacej turbiny na wolnych obrotach.

Ja wlasnie tego niewiem i to ty musisz sam sparawdzic.

Popros koniecznie druga osobe aby ci pomogla i dodala gazu a ty obserwuj jak sie dzwignia rusza. Na wolnych obrotach jak silnik pracuje to sprezarka jest na maks. doładowanie a jak sie dodaje ostro gazu to sprezarka przestawia dzwignię na mniejsze doładowanie-czyli w stronę trybu awaryjnego. Chodzi o to ze my mamy nie regulowac trybu awaryjnego ale tryb maks. doładowania..a ja niewiem czy za to bedzie odpowiadac ciegno czy ta srubka. Gdybys nagrał filmik z probą na pracującym silniku -dodawaniem gazu -gaszeniem silnika+wyciagnieciem jeszcze podcisnienia od gruszki to bym dokladnie wszystko wyjasnil.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 12-01-2012 o 11:18
Stary 12-01-2012, 11:13   #168
merchel

przeczytaj jeszcze raz mój post powyżej ...tylko ze zrozuminiem ....bo ja nie potrafię Ci już tego lepiej wyjaśnić ... ta śrubka nie jest od trybu awaryjnego tylko jak to ująłes od pracy w pozycji na wolnych obrotach
Wiem dokładne jak pracuje cięgno przy pracującym silniku i dodawaniu gazu... jest OK

Ostatnio edytowane przez merchel ; 12-01-2012 o 11:20
Stary 12-01-2012, 11:18   #169
mjprzem

Obejrzalem jeszcze raz tą fotke.

Qrde..no wszystko wyglada ze jednak dobrze to robilismy.
Na fotce jest teraz luz pomiedzy srubą a dzwignią? Jesli tak jest to teoretycznie turbina po odpieciuwezyka powinna zajmowac tryb awaryjny-czyli minimalne doladowanie.
W takim razie faktycznie potrzeba-wydłuzac dzwignie ale rownie dobrze mozna wkrecac tą srubke -bo wtedy ustawia sie maksymalna wydajnosc na wolnych obrotach.
Wedlug tego wszystko wyglada dobrze. mozliwe ze 1,5 mm to za malo. Ale jesli bedziesz chial wydluzac szange to musisz to sprawdzic czy nagle cos nie przyblokuje turbiny-bo moze tak sie stac jak cos przeholujesz.

Co do wydluzania jeszcze dzwigni-bo to tez jest istotne.
W tym przypadku wydluzenie dzwigni nie powoduje zmniejszenia wydajnosci turbiny ale powoduje to ze gruszka bardziej wciaga sprezarke po uruchomieniu silnika. Zmienia sie wowczas nie polozenie lopatek ale sila ktora działą nałopatki-dzwignie sprezarki- wydluzenie dzwigni oprocz zwiekszenia tyrybu awaryjnego na co potrzeba szczegolnie uwazac -zwieksza tak samo siłe ktora szybciej wyłącza sprezarke.
ta siła z koleji jest bardzo istotna jesli sprezarka potrafi sie przycinac poniewaz dzieki temu sprezarka szybciej zareaguje na zmniejszenie sprawnosci-czyli cisnienia doładowania.
Taka regulacja jest niebezpieczna, ale takze pożądana w przypadku gdzie sprezarka moze miec problemy z zacinającymi sie kierowniczkami.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 12-01-2012 o 11:41
Stary 12-01-2012, 13:56   #170
merchel

Ciekawe jest też to ,że jak odpiąłem mechanizm zmiennej geometrii od gruszki i poruszłem nim maksymalnie do góry , to zauważyłem ,że jest tam jakaś blokada , która już nie pozwala wypchnąć gruszce tej sztangi wyżej. Napierałem ten mechanizm mocno do góry ale nie można go było podnieść wyżej ponad to co by pozwalała długość sztangi (oczywiście gdyby była podpięta do tego mechanizmu). W tym samym czsie sprawdzałęm czy wirnik nanadal obraca się luźno i nic tam nie ocierało. Czyli wnoisek jest taki , że jeśli nawet wydłużę sztangę , to ta blokada w mechaniźmie zmiennej geometrii nie pozwoli na dalszy ruch do góry, czyli w pewnyym sensie jest to bezpieczna konstrukcja.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania