Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-03-2012, 11:40   #1
frantal
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie TDCi 1.8, prekość max a index opon?

Witam wszystkich,

Chciałem przy okazji się przywitać, bo troszeczkę zmienię dział na tym forum.
Stałem się szczęsliwym posiadaczem Focusa MK2 FL (z 2008 r.) z silnikiem 1.8 TDCi (115KM).

Potrzebuje zakupić do niego opony. Obecnie jest on na standardowych gumach 205/55/16R i takie też nowe gumy chciałbym do niego kupić (chyba to najlepszy rozmiar oferowany dla tego samochodu na nasze drogi). Problem w tym, że nie bardzo wiem, czy opony, które kupię powinny mieć już index predkośći V czy jeszcze H ? Jaką w ogóle predkość maksymalna ma focus z tym silnikiem? Ile faktycznie to jeździ ? Podobno V jest znacznie twardsza ze względu na swoją wytrzymałość i może jeżeli to nie ma sensu to lepiej nie pchać się w V ?

Dziękuję za informacje i pozdrawiam

frantal jest offline  
Stary 10-03-2012, 11:54   #2
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: TDCi 1.8, prekość max a index opon?

O co ty pytasz -zejdz na ziemię indeksy (210,240 km/h)obydwie te prędkości dla ciebie nieosiągalne (vmax tego silnika to 193 km/h).Poczytaj testy Auto Świata lub Motoru -kup opony i jeżdzij to nie rajdówka.

Ostatnio edytowane przez Matych ; 10-03-2012 o 12:00
Matych jest offline  
Stary 10-03-2012, 12:14   #3
frantal

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O co ty pytasz -zejdz na ziemię indeksy (210,240 km/h)obydwie te prędkości dla ciebie nieosiągalne (vmax tego silnika to 193 km/h).Poczytaj testy Auto Świata lub Motoru -kup opony i jeżdzij to nie rajdówka.
Chyba nie sądzisz, że np. opona T jest przeznacozna do takiego samochodu jeżeli opona H to też za dużo? Nawet wysokiej klasy oponę w tym rozmiarze nie kupisz z takim indeksem. Wiadomo, że lepiej mieć pewien zapas wytrzymałościowy, dlatego wolę zapytać (Ford na paru stronach pisze właśnie o oponach V jako standard dla tego modelu i silnika - to mnie dziwi, stąd moje wątpliwości).
frantal jest offline  
Stary 10-03-2012, 12:32   #4
Pitol321
FCP member

Imię: Piotr
Model: VW Arteon Elegance
Silnik: 2.0TDi 200PS DSG
Rocznik: 2021

W Niemczech mają bardziej restrykcyjne podejście.
Opony z indeksem prędkości są zapisane w dowodzie i słabszych zakładać nie wolno. Wyjątkiem są zimówki, dopuszcza się słabsze, ale konieczne jest naklejenie oznaczenia w widocznym miejscu w kabinie z indeksem i Vmax dopuszczonym dla tych opon.

Ja ze względu na cenę, zimówki miałem z indeksem T, a letnie ze względu na promocje mam już z indeksem V: Bridgestone Turanza ER-300 205/55 r16 91V.

W Polsce jest ciut większa "frywolka" w tym temacie, ale nie ma, co się nad tym zbytnio rozwodzić. Szukaj jak najlepszej oferty dobrych opon.

Ja mam w niemieckim dowodzie wbite opony z indeksem U (200km/h), więc letnich T (190km/h) nie mogę już założyć, ale z wyższym już tak.
Stary 10-03-2012, 12:39   #5
Jester

Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004

Opony z wyższym indeksem są zazwyczaj droższe. Jeśli nie ma dla ciebie znaczenia ~20zł/szt. to kup V - 240km/h. Taka opona ma sztywniejszą i bardziej wytrzymałą ściankę opony. Odczujesz, że auto lepiej się prowadzi - jak na oponie o niższym profilu. Konstrukcja czoła opony też się różni, jest mocniejsza, ale na co dzień nie będziesz w stanie tego stwierdzić.
Poza tym jeśli masz do wyboru w tej samej cenie oponę o wyższym indeksie, ale słabszą w testach np. ADAC i lepszą w teście, ale o niższym indeksie to kup tę, która okazała się lepsza. Najlepsze opony (pierwsza trójka) mogą mieć bardzo różne ceny. Niektóre są tańsze od tych z dalszych miejsc.
Stary 10-03-2012, 13:13   #6
frantal

Dzięki za informacje. W rzeczywistości opona V i H w tym przypadku jest praktycznie w tej samej cenie, zastanawiałem się bardziej nad komfortem. Plan jest taki, że właśnie kupię Bridgestone ER300 lub nowszy model z tego roku T001 (może już ktoś coś wie poza ADAC'iem na ich temat?).

Co do predkości max to już niejednokrotnie się spotkałem, że to co podaje producent jest znacznie niższe niż to co można w rzeczywistości. Zakładam, że powyższy focus raczej nie jest w stanie jednak jechać więcej niż 200km/h, chyba, że ktoś się spotkał z znacznie wydajniejszym tym silnikiem? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
frantal jest offline  
Stary 10-03-2012, 13:36   #7
laurentii

Model: mk2 FL
Silnik: 1.6 115 KM
Rocznik: 2009

Jeśli chcesz osiągnąć koniecznie te 200 km/h na prędkościomierzu to osiągniesz, natomiast będą to ostatnie poty tego silnika i nie jest to ani jego prędkość przelotowa, ani prędkość bezpieczna. Skup się raczej na tym byś kupił dobre opony, które dobrze trzymają, ładnie prowadzą się na mokrym i nie są głośne, a indeksem nie zawracaj sobie głowy.
laurentii jest offline  
Stary 10-03-2012, 14:43   #8
Matych

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał Pitol321 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Niemczech mają bardziej restrykcyjne podejście.
Opony z indeksem prędkości są zapisane w dowodzie i słabszych zakładać nie wolno. Wyjątkiem są zimówki, dopuszcza się słabsze, ale konieczne jest naklejenie oznaczenia w widocznym miejscu w kabinie z indeksem i Vmax dopuszczonym dla tych opon.
To żeś mi Pitol wreszcie rozjaśnił a ja się zastanawieałem co to za gó...nalepka u mnie na konsoli jak kupiłem fokę w Reichu-człek całe życie się uczy,dzięki.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg o.jpg (65.5 KB, 91 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Matych ; 10-03-2012 o 14:54
Matych jest offline  
Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania