Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-03-2012, 02:27   #1
GrześS
ford::amateur

Model: Transit
Silnik: 2.5 di
Rocznik: 1999
Domyślnie Głuchy huk z okolicy mostu

Witam wszystkich.

Nie moge zlokalizować źródła irytującego huku z okolic mostu. Pojawia sie w okolicy 95 km/h i zanika gdzieś koło 100 km/h, nie brzmi to jakoś strasznie źle, da się z tym żyć ale wkurza i martwię się żeby coś się nie rozleciało. Nie jest to wycie atak-talerz, brzmi bardziej "łożyskowo", ale jednostajnie, nie tak jak łożysko koła. Pojawia się tylko na biegu, przy przyspieszaniu lub hamowaniu silnikiem, na luzie nie słychać, nie zmienia sie przy zmianie obciążenia lewe-prawe koło więc wstępnie wykluczam łożyska w piastach. Wszystko oczywiście w zakresie 95-100 km/h, 0-95 km/h jest cisza. Po postawieniu tyłu na koziołkach, z kołami w powietrzu, nie słychać. Opony są ładne, nie ma drgań, poziom oleju w dyfrze jest ok, podpory wału nowe, uff, przepraszam, że się tak rozpisałem ale już nie wiem co robić z tym, za 3 tyg jade w trase 2200 km, nie chce żeby mi sie sprzęt po drodze rozsypał, dodam jeszcze że mam oś salisbury 6 szpilek pojedyńcze koła.

Pozdrawiam.

GrześS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2012, 09:32   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Głuchy huk z okolicy mostu

Potrzebujesz dobrego warsztatu od wałów, gdzie podnoszą tył auta i jedzie się na sucho z krytyczną prędkością, a kumaty mechanik pod spodem patrzy i słucha.
Taki warsztat jest np pod Warszawą w Zielonce, [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Takie rzeczy oni diagnozują w pół minuty...

Jeżeli nie ma luzu na flanszy/wałku atakującym, to bardzo możliwe jest, że łożyska igiełkowe krzyżaka padły. Może być źle wyważony wał.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 16-03-2012 o 09:37
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2012, 12:06   #3
GrześS

WItam.

Dzięki za odpowiedź, chyba właśnie muszę poszukać dobrego mechanika bo ja już nie mam pomysłu co to może być, sam podnosiłem tył, piątka i ognia do 100 ale huk się nie pojawiał, chyba tylko pod obciążeniem hałasuje. Szarpałem wałem na wszystkie strony, krzyżaki wyglądają na zdrowe, nie mają nadmiernych luzów.
Jedyne co zauważyłem to flansza dyfra trze bardzo lekko o coś za nią, pytałem o to mechaniora, mówił żeby olać, oś długo leżała wyciągnięta z auta i nieużywana i mogło troche rdzy podejść. Pozamieniam jeszcze koła i zobacze, może to opona któraś.

Pozdrawiam
Stary 16-03-2012, 15:39   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Ja w pierwszym moim Tranzolu miałem zatarte krzyżaki - wręcz zero luzu, po wyjęciu wału trudno było zgiąć krzyżak dźwignią. Efekt - głuche dudnienie przy określonej prędkości.
Stary 16-03-2012, 15:55   #5
GrześS

Wyjmowalem caly wal do wymiany podpor, wielowypusty byly suchutkie, ciezko je bylo rozdzielic, brakowalo jednej podkladki blokujacej i sruby, dalem orginal nowe i dobrze nasmarowalem wszystko, krzyzaki chodzily lekko, jechalem dzis i zdjalem gumowy mieszek i gabke z wajchy biegow zeby lepiej posluchac co sie pod spodem dzieje, wyraznie daje z tylu gdzies, bardziej slychac z tylu auta niz z tej dziury, bede mial chwile w weekend to jeszcze dobrze obejrze wal, dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.
Stary 16-03-2012, 20:39   #6
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999

A wał złożyłeś dobrze chodzi mi o zgranie krzyżaków względem siebieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2012, 20:57   #7
GrześS

Tak, pozaznaczalem sobie wszystko przed rozebraniem, wlozylem dokladnie tak jak byl, poza tym wal wogole rozkrecalem dlatego ze buczalo, i dalej buczy tak samo jak przed rozkreceniem, ale przynajmniej nowe podpory mam, niedaleko mnie jest szrot gdzie rozkrecaja tylko fordy, jak znajde czas to podjade do nich, moze maja taki wal to podmienie na chwile, zrobie rundke i zobacze co sie bedzie dzialo.

Pozdrawiam
Stary 16-03-2012, 21:08   #8
GrześS

Wal byl zlozony dobrze, podwojny wypust do podwojnego wyzlobienia, takze nie bylo tak ze byl zle i sporotem wlozylem zle.

Pozdrawiam
Stary 16-03-2012, 23:25   #9
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011

Cytat:
Napisał GrześS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podwojny wypust do podwojnego wyzlobienia,
Tutaj nawet chcąc źle, nie złożysz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A to, że "buczy" jednakowo, zarówno przy napędzie jak i hamowaniu silnikiem raczej świadczy o wale (raczej nie atak). Na pewno nic głębiej w moście bo byłaby różnica na 100%.
Stary 17-03-2012, 07:21   #10
jgrz
ford::average

Model: Transit Westfalia
Silnik: 2,2 Duratorq TDCi 100 KM
Rocznik: 2012

Proooszę! Zamień najpierw opony! To, że na nich nic nie widać, o niczym nie świadczy. Roboty nie jest wiele, a może trafisz w dziesiątkę! Z życzeniami, by było to tylko to,janusz.
jgrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania