Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-04-2012, 13:08   #1
gruszka17g
ford::amateur

Model: ford fiesta
Silnik: 1.3
Rocznik: 1996
Exclamation światła i zegary nie świecą się!!

Witam, mam Forda Fieste 98r, 1.3 benz. Mam taki problem że jak włączam światła to zegary się nie zapalają i światła z tyłu tak samo, ale z przodu wszystko ok normalnie sie świecą. wszystkie inne kontrolki na zegarach się świecą ( kierunek, dlugie itp itd). sprawdzałem bezpieczniki wszystkie są ok. Co to może być? z Góry dziekuje za pomoc!

gruszka17g jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2012, 14:50   #2
stasiek49
ford::expert

Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002
Domyślnie Odp: światła i zegary nie świecą się!!

przełącznik zespolony,ten pod kierownicą
Stary 07-01-2013, 18:04   #3
deluks
ford::amateur

Model: Fiesta
Silnik: 1.8D
Rocznik: 2000

Witam, mam analogiczny problem. Nie chcę zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj.

Mam Forda Fiestę V z 2000 w Dieslu. Od kilku dni były problemy z zapalaniem diod podświetlenia zegarów (zegar z przebiegiem świeci, kontrolki świateł długich, świece żarowe, itd. również). Przy okazji nie działają także światła postojowe przednie. Co ciekawe, czasami po wyłączeniu świateł na przełączniku i ponownym włączeniu kontrolki odpalały. Niestety teraz już padły na amen, co jest sporym utrudnieniem przy jeździe po zmroku.

Czy przeczyszczenie przełącznika zespolonego powinno pomóc ? Dużo jest z tym roboty ? Niestety jestem zielony w elektryce, więc jak można tak dokładnie opisać co sprawdzić i jak, to byłbym wdzięczny.
deluks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2013, 20:48   #4
stasiek49
ford::expert

Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002

gdzies na forum jest opis czyszczenia wyłącznika zespolonego [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez stasiek49 ; 07-01-2013 o 21:00
stasiek49 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2015, 11:01   #5
cz_ubek
ford::beginner

Model: Fiesta MK IV
Silnik: 1.25 ZETEC
Rocznik: 1998r.
Domyślnie Odp: Brak świateł pozycyjnych (postojowych)

Witam, nie zakładam nowego tematu, bo od razu mnie ktoś zruga za to, że takich tematów jest na forum pełno.
Wybrałem ten temat bo jest jednym z najmłodszych o tym problemie.
Mam ten sam problem (brak podświetlenia tarczy zegarów, deski rozdzielczej, brzęczka od włączonych świateł i brak pozycyjnych), ale kłopot nie leży we włączniku świateł(rozebrałem, stykałem śrubokrętem, mijania działają, pozycyjne nie), tak więc pytam co mam teraz sprawdzić, szukać tej kostki do podłączania świateł do zespolonego?
Miałem już kiedyś ten problem, i właśnie pod kierownicą kablami jak się ruszało to raz działało raz nie, później szwagier przeczyścił mi właśnie jakieś styki pod kierownicą i działało przez ok rok. Teraz samo "ruszanie" nie pomaga a nie wiem które styki ma przeczyścić.
Aha mam fiestę Mk4 1998 rok.

Przepraszam za zawracanie głowy. Poradziłem sobie, u mnie problemem była właśnie wtyczka która jest podpięta z lewej strony zespolonego. Przeczyściłem i działa.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez cz_ubek ; 14-05-2015 o 12:37 Powód: problem rozwiązany
cz_ubek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania