Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-01-2012, 00:17   #31
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
Domyślnie Odp: Linka sprzęgła - czy jest możliwość regulacji ?

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma co za bardzo narzekać na samoregulator
I nigdy na samoregulator krzywki nie narzekałem - zawsze dobrze było.
To jest kwestia przysposobienia osobniczego !!!...
Oczywiście oryginał - bo byle jaki zamiennik jest jak kupa wśród kup !

Ostatnio edytowane przez ziemek56 ; 14-01-2012 o 00:20
ziemek56 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2012, 11:39   #32
Transolot
ford::average

Model: Transit MK5
Silnik: 2,5d motor 4FB
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To bardzo ważne - często tarcza nie może swobodnie przesuwać się po wałku i cały czas przylega do koła zamachowego - nawet jak docisk się odsunie. I synchronizator nie jest w stanie pokonać tego momentu (zatrzymać tarczy z wałkiem). Ze względu na duże przełożenie 1-go biegu ten moment jest największy właśnie na jedynce, synchronizatory wyższych biegów już dają radę...
No niestety, pomimo podciągnięcia linki sprzęgła 1'wszy biegu na gorącym motorze (na zimno bez problemu- wszystkie biegi wchodzą jak w masło) wchodzi czasami z oporami. Podobnie jak i wsteczny. Brak zgrzytu- jedynie sporadycznie wyraźny wyczuwalny opór. Pozostałe biegi bez zastrzeżeń.

Cóż, dopóki sprzęgło rozłącza pozostaje z tym żyć do wymiany kpl. zestawu naprawczego.
Stary 17-01-2012, 11:53   #33
auto-focus s.c.
ford::amateur

Model: FORD
Silnik: 1,6
Rocznik: 200

Sprawdź jeszcze łapę sprzęgła, lubi się odkształcać,
auto-focus s.c. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2012, 12:22   #34
Transolot

Cytat:
Napisał auto-focus s.c. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdź jeszcze łapę sprzęgła, lubi się odkształcać,
Sprawdzę, choć jeśli to byłaby odkształcona łapa problem występowałby także "na zimno".
Stary 17-01-2012, 13:17   #35
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Łapa sprzęgła w Transicie 2,5D ma konstrukcję p.panc... Raczej nic jej nie ruszy.

Na pewno są już trochę skatowane synchronizatory i nie są w stanie zatrzymać wałka sprzęgłowego z leciutko dosuniętą do koła zamachowego tarczą (nie mogą zerwać tej przyczepności).
W takiej sytuacji trzeba przede wszystkim postarać się , by tarcza swobodnie przesuwała się po wieloklinie wałka. Oprócz smaru, położonego na oczyszczony wałek - warto sprawdzić, czy dotychczasowe tarcze nie wypracowały uskoku (jakby schodka) na wieloklinach wałka. Taki uskok (ułamek mm) powstaje podczas jazdy przy dociśniętej tarczy - silnik raz ciągnie, raz hamuje - wałek wyrabia się prawie w jednym miejscu. Tarcze są zmieniane - wałek pozostaje stale ten sam...
Taki uskok także nie pozwala na swobodne odsunięcie się tarczy od koła.

Rozbieranie skrzyni i wymiana synchronizatorów 1-go i wstecznego biegu jest na tyle kłopotliwa i kosztowna, że nie ma co rozważać takiej możliwości - mimo, że byłaby najbardziej skuteczna.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 17-01-2012 o 13:23
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2012, 13:39   #36
Transolot

Cytat:
Taki uskok (ułamek mm) powstaje podczas jazdy przy dociśniętej tarczy - silnik raz ciągnie, raz hamuje - wałek wyrabia się prawie w jednym miejscu. Tarcze są zmieniane - wałek pozostaje stale ten sam...
Taki uskok także nie pozwala na swobodne odsunięcie się tarczy od koła.
Myślę, że to jest to. Pamiętam jak dawno temu jeździłem przez jakiś czas Transitem (rocznik 87) z motorem 1.6 benzyna. Tam też 1 bieg wchodził z oporem... i to tak jakieś 100 tkm i 7 lat. Nikt z tym nic nie robił a skrzynia jakoś to wytrzymała.

Cytat:
Rozbieranie skrzyni i wymiana synchronizatorów 1-go i wstecznego biegu jest na tyle kłopotliwa i kosztowna, że nie ma co rozważać takiej możliwości - mimo, że byłaby najbardziej skuteczna.
Dokładnie... Na tą chwilę trzeba zapinać 1'kę podczas toczenia się lub... ruszać z 2'ki. W końcu Transit to nie limuzyna, gdzie człowiek w czasie jazdy umiera z nudów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-05-2012, 07:55   #37
Transolot

Cytat:
Napisał Transolot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No niestety, pomimo podciągnięcia linki sprzęgła 1'wszy biegu na gorącym motorze (na zimno bez problemu- wszystkie biegi wchodzą jak w masło) wchodzi czasami z oporami. Podobnie jak i wsteczny. Brak zgrzytu- jedynie sporadycznie wyraźny wyczuwalny opór. Pozostałe biegi bez zastrzeżeń.

Cóż, dopóki sprzęgło rozłącza pozostaje z tym żyć do wymiany kpl. zestawu naprawczego.
Cytat:
Łapa sprzęgła w Transicie 2,5D ma konstrukcję p.panc... Raczej nic jej nie ruszy.

Na pewno są już trochę skatowane synchronizatory i nie są w stanie zatrzymać wałka sprzęgłowego z leciutko dosuniętą do koła zamachowego tarczą (nie mogą zerwać tej przyczepności).
Wrócę jeszcze krótko do tematu, który tu poruszyłem.
Okazało się, że nie linka i jej naciąg, nie zużyte sprzęgło i nie synchronizatory były problemem problemów z "wbiciem" 1 'ki na postoju.

Tuż przed przed długą trasą coś mnie tknęło aby zajrzeć do poziomu oleju w skrzyni biegów. Jako, że z otworu kontrolnego nie widać było oleju całość zlałem (było ciut mniej niż powinno). To co było w skrzyni biegów bardziej przypominało w konsystencji olej napędowy niż olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po wlaniu tego co mówiła serwisówka- czyli 75W90 skrzynia zaczęła mieszać dużo lżej i precyzyjniej... no i najważniejsza sprawa- pierwszy bieg na gorąco wchodzi teraz zawsze jak w masło.
Stary 14-05-2012, 08:55   #38
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Transolot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To co było w skrzyni biegów bardziej przypominało w konsystencji olej napędowy niż olej
Nie wiem dlaczego, ale powszechnie przyjęło się zalewać skrzynię manualną olejem do skrzyni automatycznej - taki olej jest rzadki prawie jak paliwo. Już kilka razy na Forum czytałem, jakie to... fantastyczne rozwiązanie.
Stary 14-05-2012, 10:16   #39
Transolot

Cytat:
Nie wiem dlaczego, ale powszechnie przyjęło się zalewać skrzynię manualną olejem do skrzyni automatycznej - taki olej jest rzadki prawie jak paliwo. Już kilka razy na Forum czytałem, jakie to... fantastyczne rozwiązanie.
Ja też nie wiem dlaczego. To co było w skrzyni wlał zapewne poprzedni właściciel. Nie wiem co nim kierowało aby wykonać taki ruch.
W życiu by mi do głowy nie przyszło, że wlane tam było coś tak rzadkiego!

M.in dlatego o tym piszę aby ktoś następny z podobnym problemem wiedział od czego zacząć.
Stary 01-10-2012, 17:50   #40
hirek200
ford::amateur

Imię: hirek
Model: Ford Windstar
Silnik: 3.8V6
Rocznik: 1995

witam czy ma ktoś rysunek klucza do windy koła zapasowego fordzika transita z 1993r
hirek200 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania