![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jerzy
Model: MK-II Ghia
Silnik: 2,3
Rocznik: 1988
|
Witam Was wszytskich. Kto mi pomorze otuz mam forda scorpio 1990 rok EFI z silnikiem 2,00 litry. Ostatnio jak jechalem po Autostradzie zaowazylem ze nie rowno mi ciagnie a ciaglem przyczepe. Po jakims czasie sie unormowal ale zaczol mi wyrzucac plyn z ukladu chlodzenia. Zauwazylem ze wychodza bombelki z okladu chodzenia kiedy dodoalem gazu. zdemontowalem termostat troche sie ucichlo tz jak dosatje temperatury to wyrzuca wode ale jak jest zimny to nie. Doszly mi sluchy ze potrafia pekac glowice, Czy uszczelka czesto pada w takim aucie. a niedawno zalozylem gaz. troche juz zrobilem na tym gazie km. Czy ktos by mi podpowiedzial lub przeslal wiadomosc jak sie dokreca glowice jezeli ta glowica jest taka delikatna. Prosze o pomoc. Jurek
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Fiesta ST
Silnik: 2.0
Rocznik: "12
|
zrób test na zawartość Co2 w układzie chłodzenia i będzie wszystko jasne.
Niema w płynie chłodniczym oleju, lub w oleju płynu?? Głowice są bardzo delikatne, nie lubią przegrzań. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-09-2004
Model: E38
Silnik: 2,8 24v
Rocznik: 97 Shadow Line
|
dokrecanie glowicy???
raczej odkrecanie ,bo zdaje sie,ze powiedziala papa test na Co2 jak napisal Jankes i po sprawie,w porzadnym zakladzie zaplacisz 30-50 zl za taka zabawe |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Witam juz oddalem samochod do mechanika zeby rozkrecil glowice i sprawdzil uszczelke i glowice. Jedno pytanko czy wiazka elektryczna do sterowania silnikiem jest rozna miedzy MK-I i MK-II mam na mysli 2 litry 8 zawoprowy EFI od 2 Litry 16 Zaworowy. Czy duza bylaby przerobka zamiany silnika. Prosze o pomoc.
Pozdrawiam Jurek |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 03-10-2004
Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
|
16V to było w mk3 a nie w mk2 - to po pierwsze
a po drugie - w mk3 jest zupełnie inaczej bo i komp jest całkowicie inny ( eec5 a nie eec4 jak w mk1 i mk2 ). Da się to przełożyć ale roboty ogrom i trzeba kumatego ludzia. Inna sprawa że po co - 8v ma o wiele lepszy moment dołem. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Witam Cie Struna dziekuje za odpowiedz. Nie jestem taki bysty jak Ty wiec nie dziw sie ze nie wiem czy to mk 2 czy mk 3. Wiec prosze wyjasnij mi ktore to auta mk1 i mk2 czy mk3 bo nie wiem jedno wiem ze byly silniki w mk1 tak jak moj z roku 1990 2 litry na dwuch walkach 8 zaworowy potem byly z silnikami tez 2 litry ale juz inne.
Czekam na odpis i porade co mozen zrobic aby ulepszyc Jurek |
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 03-10-2004
Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
|
mk3 to tzw. wieloryb - nie sposób go pomylić.
w mk3 były zarówno silniki 2.0 8v jak i 16v, przy czym ten 8v już jest nieco inny i również jest sterowany nowszym kompem eec5 |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Scorpio
Silnik: 2.0 8v 120 KM
Rocznik: 1993
|
Cytat:
MKII to przejściówka 92-94 lata MKIII Wieloryby po 94... W 2.0 chyba częściej niż uszczelki padają głowice, więc przygotuj się na mały remont silnika... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
witaj czy mozesz mi prosze podac jakies namiary do siebie prosze zebym mogl z Toba porozmawiac przez telefon pozdrawiam j urek
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
witaj playandwin24 czy mozesz mi prosze podac jakies namiary do siebie prosze zebym mogl z Toba porozmawiac przez telefon pozdrawiam jurek
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|