Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-05-2012, 10:08   #91
huck
ford::beginner

Model: mondeo mk5
Silnik: 2.5 benzyna 170KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

Brzo. Samochodami interesuje się od dziecka i w życiu już kilka (może kilkanaście) ich przerzuciłem Cały problem w nowej generacji wozów tkwi w sterowaniu. Jak dla mnie ZA DUŻO W TYM WSZYSTKIM ELEKTRONIKI. Czym się różni TDCI OD TDDI? silnik wysokoprężny stary pospolity "rechot" prądu potrzebował tylko do uruchomienia , a i bez tego jak go popchnąć też zaskoczył. Prosta niezawodna konstrukcja i zasada działania. Remont grubszy czy naprawa nie sprawiały nikomu (no może poza technicznymi analfabetami) problemów. W obecnie produkowanych jednostkach napędowych? bez kompa dobrego programu i przede wszystkim TYPA, który potrafi to odszyfrować ani rusz. Wracając do tematu dość już forów różnych prześledziłem i spędziłem mnóstwo czasu przy moim (nie pierwszym już ) mk3. Doszedłem do wniosku ,że czasem warto odwiedzić kompetentnego kolesia bo stratom czasu i zdrowia jest samemu główkować i na forach pisać bzdury. Forum dużo daje i naprawdę kompendium wiedzy tam płynącej jest pomocą . Temat opisywany w tym poście dotyka większość mk3 niezależnie od typu silnika. Moim zdaniem ten model jak dotąd jest najbardziej problemowy. Chociaż frajdę z jazdy mam największą właśnie mk3. W tym modelu jest zbyt wiele niedoróbek pod względem elektroniki takie jest moje zdanie. Też chciałbym znać przyczynę tej awarii, ale cóż... nie mam na to wpływu może ktoś z kolegów rozwiąże tę zagadkę i znów będziemy mądrzejsi a kilku mechaników i servisy na tym nie zarobią.Pozdrawiam forumowiczów szerokości życzę i szczęśliwych powrotów z nadchodzących wakacji.... p.s Wszystkie auta są o.k jak jeżdżą i do celu NAS dowożą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

huck jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-05-2012, 23:33   #92
oldrodge
ford::average

Imię: Andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

dobrze kolega pisze ta usterka może być podobna dla obu wersji silnikowych zobaczmy co z tego wyniknie , jak będę na warsztacie to zasugeruję ten typ usterki mechanikowi ( choć oni tego nie lubią ) zobaczymy czy się sprawdzi,?

Ostatnio edytowane przez oldrodge ; 28-05-2012 o 09:17
oldrodge jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2012, 09:22   #93
oldrodge

Podobno można sprawdzić sterownik pompy w ten sposób że gdy jest rozgrzany i występuje objaw usterki to należy dobrze słodzić sterownik, np. lodem lub gaśnicą śniegową lub innym preparatem do tego przeznaczonym, i gdy objaw ustąpi na na bank jest wina sterownika . Tak mi doradził mechanik bo na jego kompie znów nie wyszły błędy. Takie błędy można jedynie wychwycić na kompach dedykowanych do forda jak wds czy nowszych ids , koszt podłączenia około 120 zł przynajmniej w Kielcach. A są dwa takie.

Ostatnio edytowane przez oldrodge ; 28-05-2012 o 09:28
Stary 06-06-2012, 00:25   #94
miSka1205
ford::amateur

Model: ford mondeo
Silnik: TDDI
Rocznik: 2000

Kolego a czy mógłbyś podać namiary na tego szpeca z ostrowca?? pozdrawiam
miSka1205 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-06-2012, 10:28   #95
brzo

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi

witam. nikt nie naprawił swojej fury ?
brzo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2012, 07:32   #96
oldrodge

Jak zwykle brak czasu i zbędnej kasy.
Ale na 95% winny jest sterownik pompy wtryskowej. regeneracja sterownika to koszt około 300 złotych.

Ostatnio edytowane przez oldrodge ; 12-06-2012 o 20:49
Stary 13-06-2012, 15:16   #97
oldrodge

Koledzy przy sterowniku jest taki tranzystor w kolorze czarnym, można go kupić za około 10 złotych, może on jest przyczyną błędnego działania całego sterownika pompy próbował ktoś samemu zmieniać ten tranzystor bo nie sztuka jest zapłacić 300 zł gdy wymienia ci część za 10 zł. Jeśli ktoś to zmieniał to proszę o info.
Stary 18-06-2012, 11:21   #98
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

W ciągu ostatnich dni zrobiło się ciepłoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i zauważyłem, że jak na wyświetlaczu pod obrotomierzem temperatura powietrza wynosi 30st.C i więcej to po przejechaniu kilkuset metrów zapala się lampka ładowania. Za którymś razem przed uruchomieniem silnika włączałem test zegarów ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) i sprawdziłem ładowanie podczas jazdy. W momentach zapalania się lampki napięcie baterii wynosiło 12-13V. Wystarczyło, że temperatura powietrza spadła do 29st.C to kontrolka już się nie zapalała i ładowanie było poprawne.
Kiedyś gdzieś czytałem (nie pamiętam gdzie), że komputer pojazdu może sprawdzać temperaturą akumulatora i być może opisany przeze mnie przypadek to zabezpieczenie baterii przed jej przegrzaniem - wtedy altek mniej ładuje.
Jeżeli się mylę to mnie "wyprostujcie".Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał oldrodge Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Takie błędy można jedynie wychwycić na kompach dedykowanych do forda jak wds czy nowszych ids , koszt podłączenia około 120 zł przynajmniej w Kielcach. A są dwa takie.
Jak dobrze poszukasz na Forum to znajdziesz trzeci i na pewno tańszy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez benio ; 30-08-2012 o 17:23
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2012, 22:57   #99
oldrodge

Kolego Benio na temat testów zegarów nic ci nie pomogę, a i widzę że inni obserwujący ten temat zamilkli.

Jeśli chodzi o problem jak w temacie to po dokładnym przeanalizowaniu i zasięgnięciu opinii jak i po sprawdzeniu cen zdecydowałem że spróbuje wspólnie z kolegą elektronikiem sam naprawić ten sterownik pompy. Wymienimy wspomniany wcześniej tranzystor na troszkę mocniejszy, koszt takiego tranzystora około 2 złote, plus żele kleje lut itp myślę że w 15 zł się zmieszczę. Czekam tylko na chwilę urlopu aby auto było niepotrzebne. Gdy będę znał efekt to się odezwę.

A co u was ktoś coś naprawił ??

zastanawiam się jeszcze o sposobie odpowietrzenia pompy wtryskowej po wyjęciu i zamontowaniu tego sterownika , ma ktoś jakieś pomysły, odpowietrzyć przelewem czy popuszczając rurki na wtryskach. Może nie trzeba odpowietrzać . ma ktoś w tej kwestii doświadczenie.

Ostatnio edytowane przez oldrodge ; 26-06-2012 o 23:00
Stary 29-06-2012, 23:28   #100
brzo

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi

hejka. u mnie narazie wszystko jest w porządku. naprawiło się samo... a reszta kolegów jak tam ma się z problemem?
brzo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania