Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-07-2012, 09:03   #61
Majaczek86
ford::amateur

Model: Focus II
Silnik: 1.8 TdCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Niestety chyba tak nie jest... Mam to auto prawie od nowości zawsze śmigłem nim dość szybko. Jakieś 3 lata temu zrobiłem mu zmiane softu- tuning, zmiana sterowania silnikiem, mimo, że nie jestem zwolennikiem tuningu. Ford nie ma ze mną łatwego życia często prędkość 180 była normą-(wiem,ze nie ma się czym chwalić napisałem to tylko po to by pokazać że naprawdę mimo dużych obciążeń auto sprawowało się świetnie) (chociaż nigdy go w zimę nie katuje i nigdy nie oszczędzałem na serwisach) i mimo to wskazówka temp nigdy nawet nie drgnęła no ale teraz -130km i grzanie... soft już mu wgrałem orginalny. Nie chce mi się wierzyć w jakieś chochliki w elek. ale nie wykluczam wydaje mi się, że jest jakaś konkretna przyczyna- ściśle powiązana z klimą, której niestety nie możemy znaleźć. Dzisiaj odbiorę auto po wymianie chłodnicy postaram się przetestować i napisze czy coś pomogło

Ostatnio edytowane przez Majaczek86 ; 10-07-2012 o 09:10
Majaczek86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2012, 15:24   #62
Jacek145_JJ
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: Peugeot 5008
Silnik: 1.6 VTi
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Cytat:
Napisał Kwasniak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mamy silniki z żeliwa które dłużej się nagrzewają ale i też dłużej oddają ciepło. Może tu jest pies pogrzebany.
To samo sobie ostatnio pomyslalem...
Jacek145_JJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2012, 16:13   #63
Kwasniak
ford::beginner

Model: FOCUS
Silnik: 2.0 ST
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał Majaczek86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety chyba tak nie jest... Mam to auto prawie od nowości zawsze śmigłem nim dość szybko. Jakieś 3 lata temu zrobiłem mu zmiane softu- tuning, zmiana sterowania silnikiem, mimo, że nie jestem zwolennikiem tuningu. Ford nie ma ze mną łatwego życia często prędkość 180 była normą-(wiem,ze nie ma się czym chwalić napisałem to tylko po to by pokazać że naprawdę mimo dużych obciążeń auto sprawowało się świetnie) (chociaż nigdy go w zimę nie katuje i nigdy nie oszczędzałem na serwisach) i mimo to wskazówka temp nigdy nawet nie drgnęła no ale teraz -130km i grzanie... soft już mu wgrałem orginalny. Nie chce mi się wierzyć w jakieś chochliki w elek. ale nie wykluczam wydaje mi się, że jest jakaś konkretna przyczyna- ściśle powiązana z klimą, której niestety nie możemy znaleźć. Dzisiaj odbiorę auto po wymianie chłodnicy postaram się przetestować i napisze czy coś pomogło
I jak po wymianie chłodnicy? Mam rozumieć że zmiana softu też nie pomogła ?
Kwasniak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2012, 19:00   #64
edbajtel

Model: Focus kombi
Silnik: 1.8 TDCI 115 KM

ja dziś zlapalem kapcia i przy okazji zagadałem do mechanika, on stwierdził ze mieli niedawno podobny przypadek i okazało się ze jest to mały termostat, ku mojemu zdziwieniu, gość był pewny tego co mówi że w tych silnikach są dwa termostaty duży i mały, i żete objawy to wina własnie tego małego. Mały termostat podobno do zamówienia tylko w ASO koszt okolo 200 pln + robocizna około 100 pln. co wy na to ?
edbajtel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2012, 19:16   #65
Majaczek86

Domyślnie Re: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Witam na początku powiem, że problem rozwiązałem. Wymiana chłodnicy to był ten problem- po wyciągnięciu starej były na niej chyba wszystkie owady latające Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Naprawdę dobrze auto przetestowałem zrobiłem ponad 100km- w tem 29-30st zew, przy klimatyzacji na max przy prędkości ok 180km/h oczywiście nie cały czas ale naprawdę autko zostało przykatowane- hamowania silnikiem i szybkie przyśpieszenia. A odpowiadając na pytania- zmiana softu nie pomogła- dzisiaj znowu wgrałem sterowanie silnika i po zmianie chłodnicy nie grzeje się. Co do termostatu "małego" to raczej nie możliwe nawet termostat nie odda tak szybko temp ( ale też na początku wymieniłem u siebie, zresztą tak jak czujnik ). Wszystkim, którzy mają podobny problem radze wymiane lub wyczyszczenie chłodnicy głównej i wyczyszczenie pozostałej czyli chłodnicy klimatyzacji. Pozdrawiam
Stary 10-07-2012, 19:35   #66
mateq111
ford::average

Model: Astra III/Focus II
Silnik: 1.7 CDTI/1.8 TDCI
Rocznik: 2010/2007

Ja na chwile obecna mam auto na podnośniku bo wymieniam przegub zew ale sprzedali mi zły i muszę wymienić, wcześniej nie miałem okazji przetestować jak wygląda sprawa po myciu chłodnic i intercoolera. Jak będę miał jeżdżącą Fokę to dam znać jak wygląda sprawa.
Ktoś wie gdzie jest zamontowany ten mały termostat?
mateq111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2012, 19:36   #67
edbajtel

Domyślnie Odp: Re: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Cytat:
Napisał Majaczek86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam na początku powiem, że problem rozwiązałem. Wymiana chłodnicy to był ten problem- po wyciągnięciu starej były na niej chyba wszystkie owady latające Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Naprawdę dobrze auto przetestowałem zrobiłem ponad 100km- w tem 29-30st zew, przy klimatyzacji na max przy prędkości ok 180km/h oczywiście nie cały czas ale naprawdę autko zostało przykatowane- hamowania silnikiem i szybkie przyśpieszenia. A odpowiadając na pytania- zmiana softu nie pomogła- dzisiaj znowu wgrałem sterowanie silnika i po zmianie chłodnicy nie grzeje się. Co do termostatu "małego" to raczej nie możliwe nawet termostat nie odda tak szybko temp ( ale też na początku wymieniłem u siebie, zresztą tak jak czujnik ). Wszystkim, którzy mają podobny problem radze wymiane lub wyczyszczenie chłodnicy głównej i wyczyszczenie pozostałej czyli chłodnicy klimatyzacji. Pozdrawiam
hm w weekend bylem na wsi zdemontowalem maskownice i w chlodnicy bylo kilka muszek, no chyba ze srodku jest zapyziała...
Stary 10-07-2012, 21:57   #68
Majaczek86

A tak przepraszam zapomniałem napisać. Za pierwszym razem kiedy byłem w warsztacie prosiłem o sprawdzenie chłodnicy i po zdemontowaniu maskownicy powiedzieli że wszystko ok wtedy właśnie zmieniłem termostat niestety pogoda nie dopisała i było chłodno wiec przestał się grzać a wtedy jeszcze nie wiedziałem że sprawa związana jest z klimą. Dopiero teraz kazałem zdemontować i od zewnętrznej strony było ładnie tylko parę owadów wystających a od wewnątrz zabite nawet z ciekawość z radością mechanicy przywlekli mi ta chłodnice żebym sobie zobaczył ( przyznam widok ciekawy). Dlatego wydaje mi się, że powinieneś ( przepraszam że na Ty) zerknąć od środka. Niestety kompletnie nie znam się na tym kompletnie ( jestem ze służby zdrowia) i nie chciałbym nikomu sugerować, że to napewno w jego aucie to, opisałem tylko w jaki sposób odbyło się to u mnie i co mi pomogło. Niestety nie zrobiłem zdjęć chłodnicy. Zeby być już w 100% dokładny wymieniłem też cały płyn chłodzący przy okazji. I u mnie na pewno pomogło. Jakbym mógł jakoś pomóc jeszcze pytajcie
Stary 10-07-2012, 22:51   #69
edbajtel

Cytat:
A tak przepraszam zapomniałem napisać. Za pierwszym razem kiedy byłem w warsztacie prosiłem o sprawdzenie chłodnicy i po zdemontowaniu maskownicy powiedzieli że wszystko ok wtedy właśnie zmieniłem termostat niestety pogoda nie dopisała i było chłodno wiec przestał się grzać a wtedy jeszcze nie wiedziałem że sprawa związana jest z klimą. Dopiero teraz kazałem zdemontować i od zewnętrznej strony było ładnie tylko parę owadów wystających a od wewnątrz zabite nawet z ciekawość z radością mechanicy przywlekli mi ta chłodnice żebym sobie zobaczył ( przyznam widok ciekawy). Dlatego wydaje mi się, że powinieneś ( przepraszam że na Ty) zerknąć od środka. Niestety kompletnie nie znam się na tym kompletnie ( jestem ze służby zdrowia) i nie chciałbym nikomu sugerować, że to napewno w jego aucie to, opisałem tylko w jaki sposób odbyło się to u mnie i co mi pomogło. Niestety nie zrobiłem zdjęć chłodnicy. Zeby być już w 100% dokładny wymieniłem też cały płyn chłodzący przy okazji. I u mnie na pewno pomogło. Jakbym mógł jakoś pomóc jeszcze pytajcie
nie ma problemu ze "naTY" tu wszyscy są na TY Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
we czwartek zostawiam auto zobaczymy co znajdą..
Stary 10-07-2012, 23:01   #70
Majaczek86

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciesz się majaczek, że to tylko chłodnica i pomogło, ale wielu z nas ma podobne problemy, robią wszystko po kolei, a efektu nie widać, tylko portele robią się corazcieńsze.
Zgadzam się w 100% mój niestety też to musiał przejść jak już powiedziałem nowy termostat, czujnik, zmiana softu, płyny- dlatego nie namawiam do wymiany tylko do zajrzenia tam czy jest zabita czy nie a jeśli tak- można ją umyć( moja niestety była w około 60% zabita czego w ogóle nie było widać od zewnątrz a po wyciągnięciu jak pełny plaster miodu tylko że czarny zamiast "dziur" a właściwie przerw miedzy blaszkami chłodnicy była wielka ciemna plama jakby ktoś wylał klej dlatego postanowiłem kupić nową cena nie była niska ale też nie przerażająca chociaż biorąc pod uwagę wcześniejsze wydatki dużo całe szczeście warsztat poczuł się do odpowiedzialności i wziął tylko za chłodnice i płyn bez kosztów wymiany)nie wiem czy da się to zrobić bez wyciągania chłodnicy jak już napisałem nie znam się na tym- jestem świadomy tego, że możliwe jest iż ile samochodów tyle usterek opisałem moje przypadłości - to co mu dolegało w jaki sposób i w jakich sytuacjach się grzał i jeśli ktoś ma podobnie niech sprawdzi a nie naraża się na koszty tak jak ja i część osób z forum jeśli nie wszystkie. Pozdrawiam. Widzę, że kolega z sosnowca poleciłbym warsztat ale nie chciałbym tu kryptoreklamy szerzyć jeśli byłbyś zainteresowany napisz dam maila

Ostatnio edytowane przez Majaczek86 ; 10-07-2012 o 23:04
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania