Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-07-2012, 23:36   #11
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Kamera cofania w lampce

Kolega 'johnybig' namieszał:
1) do convers+ nie da się podpiąć niczego (w tym na pewno nie kamerę cofania)
2) kamerę cofania da się podłączyć pod nawigacje fabryczne, jeśli mają odpowiednie wejście kamery. Jeśli nawigacja jest zamontowana fabrycznie a nie dokładana i nie było fabrycznie kamery cofania to taka navi praktycznie na pewno nie ma odpowiedniego wejścia.
3) podany link do aukcji z rosyjskim adapterem pokazuje urządzenie pozwalające na "rozgałezienie" jednego wejścia kamerowego oryginalnej navi Ford (jeśli ono oczywiście istnieje w naszej navi) na trzy wejścia pozwalające na podłączenie kamery, zewnętrznego DVD, Tunera TV czy co tam wymyślimy. Tak na marginesie: 120 funtów! za taki adapter to raczej cena abstrakcyjna. Urządzenie z opakowaniem i złączami pewnie warte jest jakieś 20-30 euro max. Widoczne na zdjęciu złączki QUADLOCK potrzebne są zapewne jedynie do podania napięcia na ten adapter, więc urządzenie dało by się zrobić i bez tych (dość drogich) złączek... Możliwe jest też, że zdjęcie przedstawia zupełnie inny przedmiot - adapter jednego wejścia video z dziękiem stereo (wskazują na to kolory jacków - biały i czerwony to są standardowo kolory stereo) i wówczas te QUADLOCki służą do zasilania adaptera i wpięcia dźwięku pod AUX radia.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 12-07-2012 o 23:57
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2012, 09:40   #12
roger
ford::average

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008

Ja mam NX'a z wejściem na kamerę - w przyszłym tygodniu będę montował to zdam relację.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg NX video.JPG (66.4 KB, 1149 wyświetleń)
roger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2012, 11:37   #13
johnybig
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi 163KM
Rocznik: 2011

no tedi_k masz rację, mam od 2 miesięcy dopiero autko i dlatego źle myślałem że convers+ było dla mnie jednoznaczne z posiadaniem navi NX (o tym gniazdku do do kamery myśłałem) a nie w tym wyświetlaczu koło licznika, a tak nie jest i już wiem
johnybig jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2012, 11:59   #14
chrisjan
ford::average

Model: Mondeo MKV
Silnik: 1.5 EB 160KM
Rocznik: 2018

@nexim
A możesz zamieścić jeszcze fotkę jaki obraz przekazuje ta kamerka (w sensie przestrzeń którą obejmuje).

Gdzie kupowałeś tą kamerkę bo póki co wszędzie widze ceny ~299 zł? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez chrisjan ; 13-07-2012 o 12:35
chrisjan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2012, 12:27   #15
tedi_k
FCP member

Dla porównania podam obrazki z zamontowanej przeze mnie oryginalnej kamery Ford. Kamerę z Kugi zamontowałem w moim C-maxie. Kamera oryginalna ma tę zaletę, że skręca liniami zgodnie z ruchami kierownicą oraz koloruje pola w oparciu o sygnał z czujników parkowania (pola kolorowane są na zielono-żółto-czerwono w zależności od odległości do przeszkody). Udało mi się kupić kamerę wraz z modułem i całą wiązką za 500zł. Kamera musi mieć czujnik kąta skrętu kierownicy (występujący zawsze jeśli jest ESP) taki jak dla reflektorów skrętnych (6-cio pinowy). Szczęśliwie ja mam reflektory skrętne, więc czujnika nie musiałem wymieniać (rozbieranie całej kierownicy z poduszką i wszystkimi przełącznikami dało by w kość...).

Na dole widoków z kamery widać kawałek tablicy rejestracyjnej oraz zderzaka - kamera widzi ok. 170 stopni!
Zdjęcia są capture'owane D-scalerem, stąd na dole występują zakłócenia.
Odległośc do bramy wynosi ok. 150cm - tyle, ile rozpiętość jednego skrzydła bramy. Zdjęcia dokumentują proces pozycjonowania kamery (ustalania właściwego kąta jej montażu w blendzie), więc proszę nie zwracać mi uwagi, że obraz jest nie do końca wiarygodny... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg kameraTK1.jpg (79.9 KB, 1527 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Kam - lewo.jpg (56.9 KB, 1669 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Kam - prosto.jpg (77.8 KB, 1483 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Kam - prawo.jpg (57.3 KB, 1453 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-07-2012 o 12:44
Stary 07-08-2012, 16:26   #16
kedziart

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
Domyślnie

A mnie zastanawia czy ktos podpinal kamere cofania pod iPhone'a, iPada lub jakis inny wyswietlacz (byle ladny)

Radia nie chce zmieniac a chetnie bym podpial kamere (moze po wi-fi) pod ktores z tych urzadzen. Zalezy mi na estetyce (dodatkowy ladny wyswietlacz, NIE te z allegro bo sa paskudne a te w lusterkach tez kiepsko wygladaja) lub wykorzystaniu tego co juz mam w samochdzie podlaczone (iphone)

Jesli ktorys z kolegow juz sie bawil i ma doswiadczenie w tego typu instalacji bede wdzieczny za wszelkie informacjeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kedziart jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2012, 23:24   #17
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kedziart Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A mnie zastanawia czy ktos podpinal kamere cofania pod iPhone'a, iPada lub jakis inny wyswietlacz (byle ladny)
Może nie wiem wszystkiego, ale jakoś nie kojarzę, aby dało się wysłać do iPhone po WiFi sygnał wideo... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do innych wyświetlaczy ("ładnych" - to jest ładne co się komu podoba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) parę fotek mojego wyświetlacza, jaki został podpięty do kamery (z posta jeden wyżej).
Wyświetlacz jest "ryżowy", ale jakość nie jest tragiczna. Automatycznie-elekrycznie podnosi się do zaprogramowanej pozycji po podaniu sygnału wideo (włączeniu wtecznego) i kładzie się z powrotem na kokpicie po wyłączeniu sygnału. Realizowane jest to silniczkiem, który słychać, no ale nie ma (chińskich) produktów doskonałych... Wszytkich znajomych intryguje jak długo mechanizm podnoszenia-opuszczania automatycznego będzie działał... Minął miesiąc i działa...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wyświetlacz przyjechał do mnie wrost od naszych dalekich przyjaciół za pośrednictwem ebay. Na allegro takich nigdy nie widziałem. Pewną wadą wyświetlacza jest, że ma jedno tylko wejście wideo i podłączenie tunera DVBT wymaga manualnego przełączania kabelka. Atutem jest rewelacyjna rozdzielczość...

Parę danych:
4.3 inch Automatic Car parking LCD monitor
Display size: 4.3 inch
Aspect ratio: 16:9
Pixels:960*RGB*860

I link: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Link pewnie zniknie, ale zawsze można poszukać sprzedawcy 'hopezone001'

Fotki były robione w bardzo słoneczny dzień, natomiast miejsce montażu zostało wybrane ze świadomością, że w słońcu nie bardzo będzie widać. I jak widać - nie bardzo widaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No ale nie było gdzie przyczepić, to trzeba iść na kompromisy...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg kam1.jpg (94.5 KB, 855 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg kam2.jpg (91.8 KB, 922 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg kam3.jpg (90.0 KB, 927 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 24-11-2012 o 00:35
Stary 08-08-2012, 16:28   #18
kedziart

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
Domyślnie

Jest taki program na iPhone dostepny w App Store "LiveCams Pro" (kosztuje 1,59euro) i oprocz publicznych kamer z calego swiata mozna podlaczyc wlasna po ip. Kupilem go jakis czas temu i na razie bawie sie tylko z publicznymi kamerami.
Jest zestaw kilkudziesieciu kamer, ktore supportuje ale zadna z nich nie wyglada na te samochodowe...

Niestety nie mam zadnego doswiadczenia z kamerami montowanymi w klapie (ceny od 100 do 300zl a wszystkie wygladaja tak samo) oraz widzialem gdzies modul wifi do kamer tego typu ale za duzo nie bylo opisane.

Pytanie czy te moduly tak naprawde wysylaja sygnal tylko do siebie zeby nie ciagnac kabli po aucie a i tak trzeba koncowke wpiac w odbiornik? Bo jesli tak to nie to czego szukamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jesli chodzi o Twoje rozwiazanie to dosc fajne, pytanie czy nie myslales zeby zamontowac to jakos w miejsce zapalniczki? Tam gdzie jest ten maly schowek pod klima?

Ile wyszlo z wysylka do polski i czy kamere juz miales kupiona gdzie indziej? Jesli mozesz to wyslij prosze jaka i co polecasz.

Z gory dziekuje za pomoc!
kedziart jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2012, 21:05   #19
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kedziart Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
widzialem gdzies modul wifi do kamer tego typu ale za duzo nie bylo opisane.
A oto chodzi... W tych kamerach "bezprzewodowych" to nie jest WiFi tylko bezprzewodowe przesyłanie sygnału (jakieś tam wymyślone przez danego konstruktora). Nadajnik i odbiornik muszą być "od pary".
WiFi to standard (czyli urządzenia różnych producentów mogą ze sobą współpracować) komunikacji pozwalający na uruchomienie protokołów komunikacyjnych typu internetowego itp. - z tym tamte kamerki nie mają nic wspólnego...

To z kolei o czym Ty mówisz w przypadku iPhone to strumieniowe przesyłanie video poprzez protokół internetowy. Aby tego użyć kamerka musi mieć wbudowany serwer WWW oraz obsługę właśnie wideo strumieniowego. Prostsze robią to tak, że po stronie odbiorczej przeglądarki internetowej musi być specjalizowany plugin danego producenta - stąd w tym programiku na iPhone lista kamer jest uboga (tylko takie, które obsługują protokół przyjęty przez autorów programu). Krótko mówiąc musisz z tyłu za lampką przewidzieć miejsce na kamerę internetową wielkości sporo więcej niż paczki papierosów...
Znowu powiem - ja nie widziałem kamerki internetowej z odłączonym obiektywem/przetwornikiem - ale może takie są...

Pozostałe pytania:
- wysyłka jest na aukcji podana jako "free", cła mi nie naliczyli, bo koledzy wysyłający odpowiednio wypełniają deklarację celną...
- jak napisałem wyżej ja mam zamontowaną oryginalną kamerę Ford z oryginalnym opkablowaniem
- zasilanie do monitora doprowadziłem sobie odpowiednio przerabiając okablowanie (dolutowałem dodakowe złącza zasilania 12V i umieściłem je w schowku na kokpicie - mój samochód to poliftowy C-max i ma taki zamykany duży schowek na górze kokpitu). Tam też wyprowadziłem sygnały video z kamery i tunera DVBT.
- kamery "bezprzewodowe" oczywiście, że działają tak, iż odbiornik musi być bezpośrednio wpięty w monitor.

Lubisz sobie komplikować zadanie... Powodzenia!

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 08-08-2012 o 21:17
Stary 17-08-2012, 21:52   #20
johndeere5340

no panowie kamera działa bardzo dobrze. Nie jest to obraz jak w TV z FULL HD ale jakis tam jest. Teraz pytanie jakie założyć podświetlenie w drugiej lampce aby świeciło podobnie? Nie za mocno nie za słabo. Dużo jest na allegro żarówek "Led" (od 2 smd do 28 ). pomóżcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania