![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 03-03-2008
Model: Focus mk3 ST / C-max II
Silnik: 2.0 ecoboost +290KM,490Nm / 1.5 ecoboost 150KM
Rocznik: 2013 / 2018
|
Witam.
Czy ktoś z Was juz dawal do sprawdzenia i regulacje zaworow w swoje (mam rocznik 2001 przed lifitnkiem z czarna pokrywa zaworw-zetec-se) foczce 1.6 beznyna??????? i jaki wyszedl to koszt??? w poniedzialek oddaje auto do mechanika na sprawdzenie zaworów i regulacje i wtedy dowiem sie czy mam regulacje na plytkach (tansza) czy szklankami (droga!) i pytanie brzmi ile moze wyniesc taka regulacja w sytemie na ,,szklanki" wiem ze jak beda szklanki to bedzie to drogo bo walki rozrzadu beda sciagane i dopasowywane szklanki odpowiednie. ps. jak bedzie sciagany pasek rozrzadu to i nowy pasek zaloze+napinacz +pompe wodna (tu mnie ratuje tylko mysl ze i tak za 10tys. km caly rozrzad musialbym robic. Na nieszczescie to w piatek szlak trafil uszczelniacz obudowy termostata lub samego termostata (cieknie plyn spod obudowy termostata) ale tu juz w aso forda kupile uszczelki. Ot i moj focus domaga sie dopieszczenia powaznego ale ten wyciek to pikus przy tej regulacji (przy rozgrznym silniku i obciazeniu z wolnych obr jak dodam gazu to lekko dzwoni spod pokrywy zaworow). |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Cytat:
Ja miałem sprawdzane (tzn. moja foka) przy przebiegu 190 kkm. Mechanik stwierdził, że nie było potrzeby regulacji (są tam ponoć szklanki plus płytki). To dzwonienie (u mnie też się zdarza) to wg nich może być spalanie stukowe (nie wiem, czy im wierzyć - czy po prostu nie chciało im się bawić z zaworami). |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za jakąś odp. na moje pytanie. Ja też już kiedyś słyszałem że może to być związane ze spalaniem a wpływa na to jakość paliwa. Nie ukrywam że tankuję na stacjach typu tesco i neste. Jutro dowiem się prawdy. Dodam że yaris mojej żonki tankowany jest na tych samych stacjach i problemu żadnego nie ma ale w sumie to inna klasa silnika.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Zawory okazały się w idealnym stanie. Regulacje w razie czego mam szklankową ale nie było potrzeby regulacji :-) a wyciek spod obudowy termostatu byl wina peknietej obudowy termostatu. Takze focus wraca do jazdy.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|