Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-08-2012, 22:11   #1
arkpra
ford::amateur

Imię: Arkadiusz
Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 1.6 diesel
Rocznik: 2008
Domyślnie Obsługa alarmu Logic Can LC4

Witam serdecznie.
Jakiś czas temu zakupiłem Focusa z 2008 roku wersja SilverX. Posiadam do niego kluczyk z 3 przyciskami i zamontowany jest alarm LOGIC CAN LC4. NIe potrafię za bardzo znaleźć do niego jasnej instrukcji a ta książeczka którą mam nie wyjaśnia moich wątpliwości.

Chodzi konkretnie o jego uzbrajanie alarmu.
Wiadome dla mnie jest rozbrajanie (naciśnięcie raz powoduje odryglowanie drzwi kierowcy, 2 razy powoduje odryglowanie wszystkich drzwi). Natomiast w kwestii uzbrajania alarmu mam mały dylemat. Po naciśnięciu 1 raz uzbrojenia alarmu wszystkie drzwi zostają zaryglowane, nie migają migacze, miga czerwona lampka alarmu na desce rozdzielczej (niebieska koło lewarka zmiany biegów nie miga). Po wciśnięciu 2 razy uzbrojenia alarmu migacze migają, miga czerwona dioda na desce rozdzielczej oraz miga niebieska dioda kolo lewarka zmiany biegów,
W obu przypadkach próba otwarcia maski uruchamia alarm, ale żadna z tych opcji nie uruchamia go gdy siedzę w środku. Próbowała mnie nawet zamknąć w aucie dziewczyna na oba sposoby i nie udało mi się aktywować alarmu ruszając się w środku i kołysając wozem. Proszę o informację jak powinienem uzbrajać alarm, aby poprawnie zabezpieczyć samochód przed kradzieżą, w instrukcji nie jest to jasno opisane.

Pozdrawiam
Arek

Ostatnio edytowane przez arkpra ; 21-08-2012 o 22:15
arkpra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2012, 23:27   #2
laurentii
ford::average

Model: mk2 FL
Silnik: 1.6 115 KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: model z 2008r. Obsługa alarmu Logic Can LC4

Mam ten sam alarm, ale u mnie wygląda to inaczej.
1. Gaszę auto, dioda od immo na desce zaczyna sobie migać, bo taka jej rola.
2. Wychodzę i wciskam przycisk od zamykania na pilocie. Migają dwa razy kierunkowskazy, wszystko się rygluje, a niebieska dioda obok lewarka zaczyna pulsować.
3. Przychodzę do auta, wciskam otwórz na pilocie, kierunkowskazy migają 1 raz, auto się otwiera.
laurentii jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2012, 23:39   #3
arkpra

Dziękuję za info.
No to chyba muszę skoczyć do ASO żeby mi to obcykali czy wszystko jest dobrze.
Pozdrawiam
Stary 22-08-2012, 00:10   #4
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał arkpra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po naciśnięciu 1 raz uzbrojenia alarmu wszystkie drzwi zostają zaryglowane, nie migają migacze, miga czerwona lampka alarmu na desce rozdzielczej (niebieska koło lewarka zmiany biegów nie miga). Po wciśnięciu 2 razy uzbrojenia alarmu migacze migają, miga czerwona dioda na desce rozdzielczej oraz miga niebieska dioda kolo lewarka zmiany biegów,
W obu przypadkach próba otwarcia maski uruchamia alarm, ale żadna z tych opcji nie uruchamia go gdy siedzę w środku.
Kolega najprawdopodobniej posiada podwójne ryglowanie zamków - tak się ono właśnie zachowuje i nic tu nie trzeba przestawiać. (czyli wyjazd do ASO to tylko strata czasu...).
Poznać można łatwo po tym, iż po podwójnym zaryglowaniu drzwi nie powinno ich się dać otworzyć od środka klamką (jak kolega kolejny raz pozwoli się zamknąć dziewczynie w środu samochodu...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. albo przez pozostawioną otwartą szybę).

Co do uruchamiania alarmu jak się siedzi w środku - podstawowe pytanie jest o konfigurację alarmu: czy jest on z czujnikami ultradźwiękowymi i/lub z czujnikem położenia (przeciw wciągnięciu na lawetę).

Jeśli czujniki ultradźwiękowe są zainstalowane, to trzeba odczekać nieruchomo więcej niż 30sekund i dopiero potem zacząć machać rękami... Jak czujnik jest wzbudzony za wcześnie (przed uzbrojeniem się alarmu), to alarm odłącza go jako uszkodzony. To samo dotyczy czujnika położenia.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 22-08-2012 o 00:14
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2012, 09:50   #5
arkpra

@tedi_k
Dzięki za podpowiedź sprawdzę to i dam znać, może rzeczywiście nie będę musiał jechać do ASO.
Pozdrawiam
Stary 22-08-2012, 10:03   #6
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Jeszcze jedna uwaga - jeśli jest to podwójne ryglowanie, to daje się przestawić parametry tak, aby ryglowało podwójnie od razu po pierwszym naciśnięciu guzika w pilocie. Jednak ASO z takim przprogramowaniem może mieć problem (przeważnie o konfigurowaniu opcji to koledzy mają blade pojęcie...), szybciej i sprawniej jest Ci w stanie zmienić w ten sposób konfigurację (jeśli tego będziesz chciał) ktoś z okolicy, kto sprawnie posługuje się programem ELMconfig poprzez interfejs ELM-327. ASO i tzw. "serwisy niezależne" nie używają ELM-327 bo to ich zdaniem "nieprofesjonalne"...
Trzeba po prostu na forum poszukać kogoś w okolicy, kto ma ELMa i zna program ELMconfig. Zmiana konfiguracji potrwa 10 minut.
Stary 22-08-2012, 15:36   #7
dragon666666

Imię: Fred
Model: Ford Focus, S-Max
Silnik: 1.6 TDCi, 2.0 TDCi
Rocznik: 2005,2011

odłącz na chwile klemę od aku i po 10 sec podłącz ponownie, ja mialem podobny problem i okazało sie ze centralka sie zawiesiła.
dragon666666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2012, 20:15   #8
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał arkpra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam serdecznie.
Jakiś czas temu zakupiłem Focusa z 2008 roku wersja SilverX. Posiadam do niego kluczyk z 3 przyciskami i zamontowany jest alarm LOGIC CAN LC4. NIe potrafię za bardzo znaleźć do niego jasnej instrukcji [...]
Witam
Zobacz na te instrukcje

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

pozdrawiam
Arturek
Stary 27-08-2012, 00:15   #9
Marnek

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 Tdci

Cześć!!
Jeśli na kluczyku są dwie kłódki to jest podwójne ryglowanie?
Marnek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2012, 18:49   #10
laurentii

Model: mk2 FL
Silnik: 1.6 115 KM
Rocznik: 2009

Nie. Model kluczyka był jeden. Podwójne ryglowanie nie zależy od pilota.

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 04-09-2012 o 22:55 Powód: nie cytuj całego postu poprzednika
laurentii jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania