![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-03-2011
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 - 16v
Rocznik: 1994
|
Mondeo mk1 1994 kombi lpg+ benzyna 1.8
Gdy używam tylko LPG to wskazówka temperatury dopiero po jakimś czasie przekracza białe pole i ledwo wskakuje na pole NORMAL i chyba nigdy nawet nie próbowała się zblizyc do połowy pola NORMAL ..( z nawiewów dośc szybko dmuchało ciepłe powietrze) Gdy używam BENZYNY to z nawiewów dość szybko dmucha ciepłe powietrze a po jakimś czasie wnet gorące , a wskazówka łatwo przekracza pole normal a po jakimś czasie dobija do prawie połowy pola. Czy to normalne czy cos mam zepsute??? Auto nigdy sie nie grzało i nigdy w nim nie słyszałem wentylatora bo się nigdy nie włączyl nawet w te upały ( mam je od 3 lat) Termostat wymienialem rok temu bo wogole nie dzialal Prosze o rady ..dziekuje |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Daniel
Model: Ford Mondeo Mk4 Hatchback Titanium X
Silnik: 2.0 TDCi Duratorq 175KM/400Nm ;)
Rocznik: 2009
|
Nie wiem co to za przypadek. Ale skoro nic Ci się nie dzieje to wydaje mi się, że nie masz się czym przejmować. Gdyby się np. przegrzewał to wtedy masz podstawy do obaw. Niech się inni wypowiedzą, może ktoś ma podobnie.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-03-2011
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 - 16v
Rocznik: 1994
|
Ja kiedys słyszałem taka opinie ze auta na gaz ogolnie gorzej sie grzeja i daja slabsza temperature bo jest jakis dodatkowy obieg do gazu no i ze parownik pobiera duzo ciepla.. ale chcialbym powtwierdzic to opinie i dowiedziec sie czy moj przypadek to normalka
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Teoretycznie na gazie może się dłużej nagrzewać, bo gaz rozprężający się w parowniku chłodzi dodatkowo płyn chłodniczy, ale, żeby aż taka różnica była, to mnie dziwi. U siebie nie zauważam różnicy.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
No właśnie darmodziej. Ja też mam tak, że nie widać różnicy. Czy na benzynie czy na gazie tak samo mi się mondeusz nagrzewa. Dochodzi w upalne dni do L, a następnie włącza się wiatrak i spada do A i tak w kółko. Jeszcze mi się nigdy nie przegrzał. Przyszedł mi do głowy czujnik temperatury ten co jest u góry na obudowie termostatu (nie na wskaźnik), który może być walnięty i oszukuje z temperaturą, ale z drugiej strony tak samo by było chyba na benzynie?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Ten czujnik jest odpowiedzialny za podanie temperatury do komputera i może on oszukuje
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Tak, ale kolega narzeka na wskazania temperatury, a nie na pracę silnika. Ja bym podłączył auto do komputera i sprawdził, czy wskazania temperatury na „desce” zgadzają się ze wskazaniami w komputerze na benzynie i na gazie.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 03-10-2004
Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
|
prawdopodobnie reduktor jest niepoprawnie wpięty w układ chłodzenia silnika.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Też o tym myślałem, ale jeszcze nie wpadłem na pomysł, jak musiałby być wpięty, by uzyskać taki efekt. Taki efekt mógłby zaistnieć gdyby reduktor był wpięty między silnikiem a termostatem, ale tak się raczej nie da.
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| mondeo |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|