![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: mondeo
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 1998
|
No to chyba wszystko w tym temacie wyjaśnione, teraz pozostaje cierpliwie poczekać na nową cewkę. Jak wymienię to dam znać co i jak, może komuś kiedyś się przyda ten wątek
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cewkę zamówiłeś oryginalną?
Jak będziesz robił samoadaptację to opis z książki znajdziesz na forum, kilka razy załączałem. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
|
Nie, zamiennik jakiś. U takiego znajomego sprzedawcy. Zawsze u niego zamawiam części i są w miarę dobrej jakości więc teraz też mu zaufałem.
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Pytałem, bo na forum krążą opinie, że do układu zapłonowego w Mondeo to tylko oryginalne części, ale nie wiem, czy to prawda.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
Więc tak,
Co do miernika to miałeś rację. Pomierzyłem nową cewkę i zamiast oczekiwanych 5 omów dostałem po 1,3 oma pomiędzy stykami 1-2 i 2-3. Jedyną cenną informacją jaką można z tego wywnioskować są równe wartości. Pomiędzy wyjściami do świec jest po 12,7k oma. Po zamontowaniu odpalił ładnie, wykonałem samoadaptację i powiedzmy że auto wróciło do poprzedniego stanu. Niepokoi mnie jeszcze jedna sprawa. Stojąc na parkingu, dodając gwałtownie gazu słychać jest taki syk pod maską. Wygląda to następująco, wciskam pedał gazu, słychać taki syk przez jakieś 0,5s i dopiero potem wchodzi na obroty. Jest to szczególnie widoczne (a raczej słyszalne) przy niskich obrotach. Moje podejrzenia padają na nieszczelności w układzie dolotowym, bo na 99% syk ten pochodzi spod tej czarnej skrzynki nad przepustnicą. Będę chyba musiał to rozebrać i sprawdzić. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Tam, pod tą czarną skrzynką, od tyłu, czyli od strony kabiny są trzy króćce, do których są podłączone wężyki doprowadzające podciśnienie do różnych układów. Sprawdź, czy są podpięte i czy te wężyki nie są dziurawe.
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Wężyki posprawdzane, co prawda jeden był luźny ale po poprawieniu go sytuacja nie uległa zmianie. Wymienię jeszcze ten oring co uszczelnia tą czarną puszkę i przepustnicę ale wydaje mi się że to uszczelka pod kolektorem gdzieś jest przerwana
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
A może nieszczelna jest klapka na dole kolektora dolotowego?
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
Da się ją jakoś zobaczyć bez zbytniego rozbierania? Jak stoję przodem do silnika to ten syk dochodzi zza czwartego cylindra licząc od strony rozrządu, mniej więcej pod tą czarną puszką.
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Klapka, o której myślę znajduje się na samym dole kolektora, najlepiej jest widoczna od spodu auta, od góry może by się dało tam jakoś ręką dostać. Dołączam fotkę, na której klapka jest zaznaczona krzyżykiem. Możliwe też, że nieszczelność jest gdzieś w układzie EGR, między zaworem a kolektorem.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|