![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafał
Model: FORD FOCUS MK3
Silnik: 1.6 16V BENZYNA
Rocznik: 2012
|
Witam,
Potrzebuję zamienić stronami instalację tylnych lamp(FORD FOCUS KOMBI MK1), a dokładniej zamienić stronami światło cofania z przeciwmgielnym. O ile wymiana samych kloszy nie jest filozofią, o tyle przeróbka instalacji już jest. Z tego dziś sprawdziłem, to przewody wyglądają tak: Od strony kostki : 1. niebiesko czerwony 2. niebieski 3. pomarańczowy 4. pomarańczowo biały 5. zielono czerwony 6. zielono żółty 7. zielono czarny Od strony lampy lewej: 1. zielono czerwony 2. pomarańczowo biały 3. czarny (masa) 4. zielono żółty (cofania) 5. niebieski 6. czarny (masa) Od strony lampy prawej: 1. zielono czarny 2. pomarańczowy 3. czarny (masa) 4. zielono czarny (przeciwmgielny) 5. niebiesko czerwony 6. czarny (masa) Czy zamiana przewodów(przy kostce) zielono żółtego z zielono czarnym rozwiąże problem? Będę wdzięczny za odpowiedź.... Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Łukasz
Model: Fiat Panda 100HP
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik: 2008
|
na logikę możesz spróbować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nic nie powinno się stać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ew poszukaj zdjęcia oryginalnej europejskiej kostki i zobacz jak tam to idzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
nawet jak sie stanie to najwyzej bezpiecznik wiec mozesz sie w nie zaopatrzyc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja tez mysle ze przelozenie tych przewodow zalatwi sprawe
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-05-2008
Model: Focus mkI
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001
|
nie za bardzo wiem w czym masz problem. Jeśli na logikę odgadłes jaki przewód odpowiada za wsteczne to wystarczy przekręcic kluczyk, wrzucić bieg ww i podpiąć żarówkę i masz pewność a przekładka nie zaszkodzi tylko radziłbym po zamianie na gnieździe zapisać w jakiejś książce np instrukcji obsługi tak na zaś.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
Nie bardzo rozumiem w czym masz problem. W tej chwili masz po lewej wsteczny a po prawej przeciwmgielny. Powinieneś odwrócić światła, wiec jeśli znalazłeś który przewód za co odpowiada to musisz tylko z prawej wtyczki pociągnąć kawałkiem kabla do lewej sygnał przeciwmgielnego i z lewej do prawej wstecznego. W lampie przecież oba światła masz w tej samej części a nawet w tym samym miejscu wtyczki.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
To co napisałem to tylko moje przemyślenia, szukam poparcia jakimiś faktami.
Szukałem w sieci prostego schematu instalacji elektrycznej w języku polskim ale niestety nie znalazłem, a pewnie niejednemu by się przydał. Dzięki wielkie za pomoc, jak znajdę chwilę aby zamienić w kostce te przewody to dam znać, pozostanie wtedy tylko kupno lamp i wymiana ;-) Pozdro for all.... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
Chyba się nie rozumiemy. W kostce nic nie zamieniasz. Tniesz dwa przewody przed wtyczką. Po lewej stronie przewód którym idzie światło cofania przedłużasz na prawą stronę i podłączasz do kawałka wystającego z wtyczki gdzie było przeciwmgielne i w druga stronę odwrotnie.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
I po wszystkim, zamieniłem 2 przewody według tego co pisałem wcześniej i działa.
Gdyby ktoś miał podobny problem to chętnie pomogę. Niby sprawa prosta, a jednak...... Dzięki za pomoc, pozdrawiam. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|