![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#961 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-09-2010
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Ecoboost / Powershift
Rocznik: 2010
|
Przeczytałem pierwszy post, dokument o instalacji i generalnie wielki szacun. W nowo zakupionym mondku nie mam modułu BT ani USB więc chcę go założyć. Rozebrałem dziś schowek i lampkę i proszę o potwierdzenie czy rozumuję dobrze.
1. Ta wtyczka jak rozumiem to wtyczka do modułu (czyli generalnie instalacja jest) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 2. Po rozebraniu lampki niestety nie znalazłem kabla do mikrofonu. Próba "gmerania" w podusufitce nie zakończyła się sukcesem więc chyba będę musiał pociągnąć kabelek do mikrofonu. 3. Pajączek który jest wpiety w instalację to CB i z niego mogę pociągnąć sygnał do mikrofonu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do zrobienia zostało mi: Sprawdzenie rodzaju Radia (Sony na 1 CD odtwarza MP3) Jak będę miał radio zaczynające się od 7S7T.... to kupuję moduł BT/VC/USB zaczynający się 7S7T z cyferką 112 i z przedostatnią literką A...(chcę VC angielski). Jak symbol radia będzie z 8-ką na początku to kupuję moduł np 8M5T-19C112-AR, Pozostaje mi kupić Mikrofon(mikrofonu 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666) kable z modułu do wtyczki USB (Jaki finis ???) i wtyczka USB (1543450) mocowanie wtyczki (155077Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Coś pokręciłem ? Ostatnio edytowane przez KrisSzy ; 18-09-2012 o 23:44 |
|
|
|
|
|
#962 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
chodzi o MND mk4? który rok?
raczej od razu celuj w moduł 8M5T-19C112-Ax
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#963 |
|
|
Dzieki. Mondeo MK4 2010. To będe celował w moduł z 8-ką....
|
|
|
|
|
|
#964 |
|
FCP member
|
jak 2010 (i radio Sony z tego też roku), to na bank moduł zaczynający się na 8 (na alle pojawił się właśnie moduł na 8 z USB za 200zł, ale z VC po niemiecku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ])
w Mondeo trzeba też wymienić dźwigienkę kierunkowskazów na taką z klawiszami do odbierania telefonu
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#965 |
|
|
Szukam dalej kabla do mikrofonu. Może fabryka nie pociągnęła go ale jest gdzieś zwinięty przy wiązce ? Znalazłem jescze takie wtyczki jak na fotkach poniżej. Do czego to może być ?
Kabelki znalezione przy pajączku po lewej stronie: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z którego miejsca wiązki (w okolicach schowka) wychodzi kabelek do mikrofonu (pin 3 i 4 z wtyczki do modułu BT) ? Aktualizacja Podłączyłem dziś do istniejącej instalacji moduł 8M5T-19C112-AR. Udało mi się sparować telefon (podał kod na wyświetlaczu radia), Convers+ działa i pokazuje info o telefonie, książke adresową, odebrane, etc. USB działa pokazuje utwory, etc. Jedyny problem jest taki, że nie słychać ani muzyki z USB ani dzwięku z telefonu (przy rozmowie). Nie mam jeszcze pełnej wiązki, mikrofonu, manetki kierunkowskazów z przyciskiem voice i kabla do mikrofonu. Poczekam na wiązkę którą zamówiłem i podmienię wszystko - mam nadzieję będzie wszystko działać. No i prawie po zabawie :-) - Ponieważ z elektroniki jestem raczej noga kupiłem po prostu gotową wiązkę na allegro (300PLN) - Moduł który kupiłem (używany) to 8M5T-19C112-AR (z Fiesty sądząc po wiązce która z nim przyszła + kabelek USB do schowka) 650 PLN. - Radio po wyjęciu okazało się że jest z 7-ką na przedzie ale bez problemu podawało na wyświetlaczu zmienne kody do parowania telefonu - Manetka do VC z Alledrogo 150 PLN Po podłączeniu (zgodnie z tutorialem - WIELKEI DZIĘKI dla autora)- wszystko zagrało :-D Zrobiłem jeszcze update via USB żeby mieć obsługę książki tel z nowszymi telefonami(ford media update) Problem jak dla mnie to włożenie z powrotem rury do chłodzenia schowka - zrobię to później Jedyne czego mi zabrakło to mikrofon 200 PLN (nie dostałem go od ręki w Autoplazie ale i tak zamówiłem i założę w przyszłym tygodniu) Reasumując: 1300 PLN później - gra muzyke z usb, paruje się z telefonem (i jak do mnie zadzwonią to słychać w głośnikach), VC gada, wszystkie informacje na conversie+ bez żadnej konfiguracji via IDS. Super !!! Ostatnio edytowane przez KrisSzy ; 27-09-2012 o 17:01 Powód: Zakończenie instalacji |
|
|
|
|
|
#966 |
|
![]() Imię: Andrzej
Model: Mondeło
Silnik: 2 litry
Rocznik: 2007
|
E... no to super!
Gratulacje !!! , że pomimo nogi ;-) z elektroniki kolega się odważył i wszystko skończyło się sukcesem tj. i gra i buczy. Tak czytałem postępy i się zastanawiam do czego była i po co... tamta poprzednia wiązka zainstalowana w aucie skoro była niekompletna ... jak kolega pisał brak było z niej wszystkich dźwięku (i z telefonu i z USB) oraz mikrofonu... No ale to już pozostanie w sferze domniemań. No i dzięki za cenne chyba dla wszystkich wskazówki... co, gdzie, jak i skąd zakupione. Pozdrowienia. |
|
|
|
|
|
#967 |
|
![]() Imię: Grzes
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2011
|
Mam w samochodzie moduł bt/ vc, w ustawieniach radia były dodatkowe opcje związane z bluetooth i wykrywał go telefon. Nie używałem go bo nie chciał parować telefonu. Dziś przez przypadek okazało się ze moduł nie działa nie ma opcji w radiu i nie widzi go telefon.
Od ostatniego działania modułu odpinałem kilka razy akumulator i bawiłem się programami w samochodzie za pomocą ELM327. Ma ktoś pojęcie co mogło się stać? Moduł ma jakiś dodatkowy bezpiecznik? Przestawiły się jakieś ustawienia? A może uległ uszkodzeniu ? |
|
|
|
|
|
#968 |
|
FCP member
|
moduł i jego instalacja nie mają (normalnie) dodatkowego bezpiecznika
u mnie ELMConfig nie wywalił modułu bt-vc/usb
|
|
|
|
|
#969 |
|
|
Mikrofon założyłem. Wszystko działa :-D.
Voice control działa, wszystkie dane z USB, rozmowy odebrane, nieodebrane etc, książka telefoniczna z Samsunga Ace i Iphonea z Ios 6.0 działa, jakość rozmów dobra. Muszę tylko przymocować wtyczkę USB w schowku na taśmę dwustronną bo wyprowadzenie tak jak ford sobie wymyślił mi nie odpowiada Uwaga do mocowania modułu pod deską - strasznie ciężko znaleść miejsce do wkręcenia śrubki mocującej moduł - trzeba ją "wymacać" na przedniej ściance deski (od środka schowka). Kupione śrubki były jakoś niekomaptybilne i finalnie okleiłem moduł gąbką i wcisnąłem nad schowkiem (nie ma gdzie wylecieć bo opiera się na górnej części schowka + jest przyklejony na taśmę gąbkową do deski. Kabelki żeby nie wisiały poprzyklejałem taśmą z meszkiem i poprawiłem trytytkami. |
|
|
|
|
|
#970 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Olek
Model: Mondeo MK5 - HB
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Czy można w ciemno kupować moduł z 7 lub 8 z przodu? czy działanie modułu z 8 z radiem z 7 to działanie przypadkowe??
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| bluetooth mk4 , bt mk4 , radio |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|