Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-09-2012, 08:49   #271
chasm
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003
Domyślnie Odp: bardzo wysokie spalanie tdci

Cytat:
Napisał peterpz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ELMem327 mogę to sprawdzić? Używam do pomiaru EasyOBDII, który zazwyczaj pokazywał wszystkie możliwe parametry. MAP podaje ciśnienie? Jakie powinno być wskazanie?
Oczywiście, że możesz. W ScanXL to jest PID (sygnał) SAE.MAP, możesz użyć wersji demo nawet i w czasie jazdy podpinając laptopa zarejestrować sobie przebiegi i oglądać na wykresach....

chasm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2012, 19:25   #272
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał chasm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście, że możesz. W ScanXL to jest PID (sygnał) SAE.MAP, możesz użyć wersji demo nawet i w czasie jazdy podpinając laptopa zarejestrować sobie przebiegi i oglądać na wykresach....
Się zrobi zatem.

Bump:
Cytat:
Napisał MĄKA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
słuchaj peterpz z tymi obrotami to ją dokładne nie pamiętam czy były podniesione raczej wydaje mi się że u mnie to wogóle nie podnoszą się obroty biegu jalowego i bez znaczenia jest to czy odpalam w temperaturze takiej jak teraz z rana czyli +8-9stopni czy latem +25* C lub zimą -10*C to wskazówka pokazuje 750-800 obrotów
Temat jeszcze dokładnie poobserwuje ,nie jest jeszcze zimno więc nie będzie problemu aby zobaczy, jak to się ma przy rzeczonych 20*C
20* to granica, poniżej której obroty powinny być lekko wyższe (to info z tego forum, ale potwierdza się w moim egzemplarzu). Przy aktualnych temperaturach różnica nie jest duża, ale widać na obrotomierzu (ktoś pisał, że jest to +20 RPM na każdy stopień poniżej 20 *C). Jeśli zimą masz 750 obrotów to raczej coś może być na rzeczy w tym temacie...

Patrz, ten przy -16 trzyma równy 1 tys.: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

-9 stopni, również 1 tys RPM: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

-5 i kolejny tysiak RPM: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

PS: Mój przy >20 przez brak dodatkowej dawki faluje obrotami na zimnym. Ale <20 obroty przestają falować, co potwierdza, że przy tych temp jest też przyspieszany zapłon (falowanie na zimnym to zbyt późny zapłon).

Ostatnio edytowane przez peterpz ; 24-09-2012 o 19:32
peterpz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2012, 21:32   #273
MĄKA

Imię: Tomaszek
Model: FORD S-MAX Tytanium SONY PREMIUM
Silnik: 2.0 TDCI 140KM/ 163 mapa by m.soszka
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał peterpz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
20* to granica, poniżej której obroty powinny być lekko wyższe (to info z tego forum, ale potwierdza się w moim egzemplarzu). Przy aktualnych temperaturach różnica nie jest duża, ale widać na obrotomierzu (ktoś pisał, że jest to +20 RPM na każdy stopień poniżej 20 *C). Jeśli zimą masz 750 obrotów to raczej coś może być na rzeczy w tym temacie...

Patrz, ten przy -16 trzyma równy 1 tys.: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

-9 stopni, również 1 tys RPM: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

-5 i kolejny tysiak RPM: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

PS: Mój przy >20 przez brak dodatkowej dawki faluje obrotami na zimnym. Ale <20 obroty przestają falować, co potwierdza, że przy tych temp jest też przyspieszany zapłon (falowanie na zimnym to zbyt późny zapłon).
jeżeli te filmiki obrazuja prawidłowe wskazania rpm przy danych remperaturach to ja może nie dam sobie reki odciąc ( skądinąd jestem z nia bardzo związany heheeh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) ale tak na 80-90% stwierdzam że nigdy nie miałem takich obrotów przy odpalaniu na mrozie coś mi sie wydaje że max to 850 -900rpm i to przez chwile

Pierwsza obserwacja : deszcz, wilgotno, temp ok.10*C po odpaleniu wskazówka na 2-4sec pokazuje jakies 800rpm( cięzko dokładnie okreslic )po czym elegancko trzyma 750rpm , jutro z rana postaram się cos nagrać

Buy FORD....Feel the Difference....Make your mechanic richer
MĄKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2012, 21:45   #274
Deryll

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Kolega opisuje mk2 i nigdy w mk3 takich obrotów nie zobaczysz.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2012, 23:41   #275
MĄKA

Cytat:
Napisał Deryll Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega opisuje mk2 i nigdy w mk3 takich obrotów nie zobaczysz.
skad kolega ma takie wnioski...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.....na filmikach ewidentnie widac mondeusze mk3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 25-09-2012, 05:58   #276
Deryll

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Spoko, nie zadałem sobie trudu z oglądaniem filmików, sugerowałem się profilem użytkownika a tam mk2. Niemniej jednak jak nie miałem u siebie tak wysokich obrotów.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2012, 16:34   #277
MĄKA

Cytat:
Napisał Deryll Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spoko, nie zadałem sobie trudu z oglądaniem filmików,
spoko tak tylko zwrocilem uwage Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

co do wcześniej poruszanej sprawy nagrałem dwa filmiki i zrobilem jedna fotke, jednakze z braku umiejetności zamieszczania filmikow (szybki instruktaż mile widziany to je zamieszcze ) dodaje tylko fotke

generalnie z rana w temp 12*C po odpaleniu obroty rzędu ok 900 rpm po około 20-30sec spadają do poziomu pokazanego na fotce -generalnie nie ma znaczenia czy jest 8*C czy 25*C po odpaleniu obroty sa tego rzędu tyle tylko za przy tych nieco niższych na kilka kilkanascie sec. rosna do 900rpm-950 to max przy ujemnych temperaturach po czy wracają do tych 800 rpm
fotka została zrobiona nieco poźnieji przedstawia obroty po odpaleniu przy temp. 20*C i rozgrzanym silniku i sa ta najmniejsze obroty jakie wskazuje silnik - wg. mnie jest to około 800 rpm wiec nieco za dużo , zresztą oceńcie sami na fotce widac to chyba dokładnie

Jest to tak jak powinno być czy cos nie halo , jeżeli nie to jak to ma sie do mojego problemu spalania ?

Bump:
Cytat:
mk3 takich obrotów nie zobaczysz
oglądnąłem jeszcze kilka innych filmikow juz z innymi autami -i u nich przy odpalaniu w mroźne dni obroty wynosiły 1000-1100rpm wiec jest to chyba prawidłowe
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG20120925_001.jpg (70.7 KB, 20 wyświetleń)

Stary 26-09-2012, 22:27   #278
peterpz

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Cytat:
Spoko, nie zadałem sobie trudu z oglądaniem filmików, sugerowałem się profilem użytkownika a tam mk2. Niemniej jednak jak nie miałem u siebie tak wysokich obrotów.
Łomatko, mam MK2 w profilu ale w hałupie jest też MK3 TDCi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mąka, Deryll - nie wiem skąd Wy wyrwaliście te silniki HPCR 125 KM, ale być może one po prostu inaczej się zachowują od standardowych 115/130 KM. Także ja bym nie przenosił moich obserwacji ze 130 KM na ten silnik. Ktoś wie jakie są dokładnie różnice w układzie wtryskowym i ECU?

Jak pokazujesz to Twoje foto to masz z 850 RPM na rozgrzanym, a zachowanie temperaturowe z Twojego opisu jest całkiem inne. U mnie przy >20 stopniach lub na ciepłym zawsze jest równe 750 (wskazówka obrotomierza idealnie pokrywa się z kreską) i pięknie trzepie całym alternatorem przez to. Także albo całkiem inne ECU macie w tych motorkach albo faktycznie coś nie tak (stawiam jednak na to pierwsze).

A tu na dowód, moje piękne 750, w tle słychać brzdękający napinacz przez te niskie obroty.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

I dopiero poniżej 20 stopni ECU podnosi obroty biegu jałowego, tak jak pisałem. Na mrozie jeszcze nie przetestowane, bo auto mamy od maja tego roku.

Ostatnio edytowane przez peterpz ; 26-09-2012 o 22:42
peterpz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2012, 22:39   #279
tomaszbrzoza
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Focus MK1
Silnik: 1.8 Tddi
Rocznik: 1999
Domyślnie Egr

Witam serdecznie szanownych użytkowników forum możne problem zaworu EGR był już poruszany setki razy ale szukałem i nie spotkałem się z podobną usterka jak moja.

Posiadam Focusa z 1999 r z silnikiem 1.8 TDDI problem w tym ze autko raz idzie jak powinno a raz brak mu siły.
Wyczyściłem zawór EGR i po czyszczeniu przyjrzałem się jego pracy a tu zonk...
Pale autko wskakuje na wolne obroty bach zawór się otwiera...... dodaje gazu zawór się zamyka i za chwilkę znów otwiera [ja nie puszczam gazu tylko stopniowo dalej dodaje a on już się nie zamyka]w końcu puszczam gaz on pach na chwilkę się zamyka przy spadaniu z obrotów i znów otwiera na wolnych obrotach.

Wszyscy piszą ze EGR ma być otwarty tylko na wolnych obrotach jak to w końcu jest..

Autko nie ma żadnych błędów
tomaszbrzoza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2012, 13:08   #280
MĄKA

Cytat:
masz z 850 RPM na rozgrzanym, a zachowanie temperaturowe z Twojego opisu jest całkiem inne.
nie wiem dokladnie o co dokladnie ci chodzi, wydaje mi sie ze wszystko jest opisane prawidlowo:
-rozgrzany silnik, temperatura 20*C obroty 800-850 rpm - sytuacja na foto
-przy temp nizszej i nie rozgrzanym silniku obroty biegu jałowego takie same
-zimny silnik, poranek temp 7*C-10*C przez około 20sec obroty 900 rpm po czym opadaj do poziomu jak wyżej
- zimny silnik, temperatura ujemna , obroty przez 30-40sec max 950rpm po czy opadaja jak wyżej

bardziej obrazowo nie da sie chyba tego przedstawić

Cytat:
nie wiem skąd Wy wyrwaliście te silniki HPCR 125 KM
sa to silniki montowane od sierpnia 2005 do ostatniego dnia produkcji mk3 w 2007r , i sa to silniki z rynku niemieckiego dostosowane do normy emisji spalin EURO4

Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , spalanie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania