![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-12-2010
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008
|
Witam.mam dziwne klekotanie w górnej okolicy silnika.Wszyscy opisuja problem z klekotaniem na zimnym silniku a u mnie jest na odwrót ,czyli na zimnym nie słychać a jak się nagrzeje to słychać stukanie
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-07-2008
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2,0tdci
Rocznik: 2005
|
Witam . Myślę że w tddi zawsze będzie praca lekko stukowa . Ale czy sa po za tym jakies inne objawy .Np. brak mocy kopcenie?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Nie mam diesla, tylko benzyne
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-07-2008
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2,0tdci
|
A to zmienia postać żeczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A jaki masz przebieg ? Może coś się dzieje z luzami zaworowymi bo z tego co pamietam to chyba sa tam podkładki regulacyjne i trzeba regulować luzy co 150 tyś .
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 21-02-2009
Model: Mondeo Mk3 kombi Ghia
Silnik: 2.0 Pb
Rocznik: 2004
|
Też miałem takie stukanie. Było to dość denerwujące. Podejrzana była o to dwumasa, jednak rozwiązanie okazało się zdecydowanie tańsze. Wymieniłem dziś pasek wielorowkowy, napinacz i rolkę pośrednią (SKF) i nastała błoga cisza. Silnik chodzi cichutko, aż miło. Koszt tej przyjemności to 450zł razem z wymianą (choć sama wymiana nie jest jakaś skomplikowana, ale potrzebny jest podnośnik). Myślę, że po 200 tys.km należała się ta wymiana, aczkolwiek pewności nie mam, czy wcześniej już raz nie był taki zestaw wymieniany. Auto użytkuje od przebiegu 150 tys.
Pozdr. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-10-2007
Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
|
użyj szukajki - kolektor ssący, przepustniczki kolektora ssącego
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-11-2010
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI ST 155KM
|
Odłącz gumowy wężyk podciśnienia na kolektorze ssącym pomiędzy 2 i 3 cylindrem, jeżeli ustanie tzn. że przepustnice, jeżeli nie to obstawiam luz na zaworach.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Wczoraj zabrałem się za kolektor ssący i o dziwo ,łopatki już ktoś wcześniej wymontował Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..Jutro skupie sie na napinaczu paska.Ale w dalszym ciągu zastanawia mnie jedna rzecz.że na zimnym silniku jest w porządku a jak się zagrzeje słychać klekot.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020
|
Luzy zaworowe pomierz.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Jarek
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2002
|
Witam wszystkich.
Jestem tu nowy i od razu mam pytanie. Mianowicie mam Mundka 2.0 benzyna+ gaz i na zimnym silniku słychać klekot. Takie postukiwanie, jakby drgała plastikowa pokrywa silnika( teoria poprzedniego właściciela). Mam co prawda pewne podejrzenia, ale może ktoś z was miał taki problem? Słyszałem opinię, że może to być luźny łańcuch rozrządu lub zawory. Proszę o ewentualne podpowiedzi. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|