![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#271 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-05-2004
Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#272 | ||
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 31-07-2006
Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Bump: Cytat:
Patrz, ten przy -16 trzyma równy 1 tys.: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] -9 stopni, również 1 tys RPM: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] -5 i kolejny tysiak RPM: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] PS: Mój przy >20 przez brak dodatkowej dawki faluje obrotami na zimnym. Ale <20 obroty przestają falować, co potwierdza, że przy tych temp jest też przyspieszany zapłon (falowanie na zimnym to zbyt późny zapłon). Ostatnio edytowane przez peterpz ; 24-09-2012 o 19:32 |
||
|
|
|
|
|
#273 | |
|
![]() Imię: Tomaszek
Model: FORD S-MAX Tytanium SONY PREMIUM
Silnik: 2.0 TDCI 140KM/ 163 mapa by m.soszka
Rocznik: 2011
|
Cytat:
Pierwsza obserwacja : deszcz, wilgotno, temp ok.10*C po odpaleniu wskazówka na 2-4sec pokazuje jakies 800rpm( cięzko dokładnie okreslic )po czym elegancko trzyma 750rpm , jutro z rana postaram się cos nagrać
|
|
|
|
#274 |
|
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Kolega opisuje mk2 i nigdy w mk3 takich obrotów nie zobaczysz.
|
|
|
|
|
|
#275 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#276 |
|
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Spoko, nie zadałem sobie trudu z oglądaniem filmików, sugerowałem się profilem użytkownika a tam mk2. Niemniej jednak jak nie miałem u siebie tak wysokich obrotów.
|
|
|
|
|
|
#277 | ||
|
|
Cytat:
co do wcześniej poruszanej sprawy nagrałem dwa filmiki i zrobilem jedna fotke, jednakze z braku umiejetności zamieszczania filmikow (szybki instruktaż mile widziany to je zamieszcze ) dodaje tylko fotke generalnie z rana w temp 12*C po odpaleniu obroty rzędu ok 900 rpm po około 20-30sec spadają do poziomu pokazanego na fotce -generalnie nie ma znaczenia czy jest 8*C czy 25*C po odpaleniu obroty sa tego rzędu tyle tylko za przy tych nieco niższych na kilka kilkanascie sec. rosna do 900rpm-950 to max przy ujemnych temperaturach po czy wracają do tych 800 rpm fotka została zrobiona nieco poźnieji przedstawia obroty po odpaleniu przy temp. 20*C i rozgrzanym silniku i sa ta najmniejsze obroty jakie wskazuje silnik - wg. mnie jest to około 800 rpm wiec nieco za dużo , zresztą oceńcie sami na fotce widac to chyba dokładnie Jest to tak jak powinno być czy cos nie halo , jeżeli nie to jak to ma sie do mojego problemu spalania ? Bump: Cytat:
|
|
|
|
#278 | |
|
![]() Zarejestrowany: 31-07-2006
Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Mąka, Deryll - nie wiem skąd Wy wyrwaliście te silniki HPCR 125 KM, ale być może one po prostu inaczej się zachowują od standardowych 115/130 KM. Także ja bym nie przenosił moich obserwacji ze 130 KM na ten silnik. Ktoś wie jakie są dokładnie różnice w układzie wtryskowym i ECU? Jak pokazujesz to Twoje foto to masz z 850 RPM na rozgrzanym, a zachowanie temperaturowe z Twojego opisu jest całkiem inne. U mnie przy >20 stopniach lub na ciepłym zawsze jest równe 750 (wskazówka obrotomierza idealnie pokrywa się z kreską) i pięknie trzepie całym alternatorem przez to. Także albo całkiem inne ECU macie w tych motorkach albo faktycznie coś nie tak (stawiam jednak na to pierwsze). A tu na dowód, moje piękne 750, w tle słychać brzdękający napinacz przez te niskie obroty. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] I dopiero poniżej 20 stopni ECU podnosi obroty biegu jałowego, tak jak pisałem. Na mrozie jeszcze nie przetestowane, bo auto mamy od maja tego roku. Ostatnio edytowane przez peterpz ; 26-09-2012 o 22:42 |
|
|
|
|
|
|
#279 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus MK1
Silnik: 1.8 Tddi
Rocznik: 1999
|
Witam serdecznie szanownych użytkowników forum możne problem zaworu EGR był już poruszany setki razy ale szukałem i nie spotkałem się z podobną usterka jak moja.
Posiadam Focusa z 1999 r z silnikiem 1.8 TDDI problem w tym ze autko raz idzie jak powinno a raz brak mu siły. Wyczyściłem zawór EGR i po czyszczeniu przyjrzałem się jego pracy a tu zonk... Pale autko wskakuje na wolne obroty bach zawór się otwiera...... dodaje gazu zawór się zamyka i za chwilkę znów otwiera [ja nie puszczam gazu tylko stopniowo dalej dodaje a on już się nie zamyka]w końcu puszczam gaz on pach na chwilkę się zamyka przy spadaniu z obrotów i znów otwiera na wolnych obrotach. Wszyscy piszą ze EGR ma być otwarty tylko na wolnych obrotach jak to w końcu jest.. Autko nie ma żadnych błędów |
|
|
|
|
|
#280 | ||
|
|
Cytat:
-rozgrzany silnik, temperatura 20*C obroty 800-850 rpm - sytuacja na foto -przy temp nizszej i nie rozgrzanym silniku obroty biegu jałowego takie same -zimny silnik, poranek temp 7*C-10*C przez około 20sec obroty 900 rpm po czym opadaj do poziomu jak wyżej - zimny silnik, temperatura ujemna , obroty przez 30-40sec max 950rpm po czy opadaja jak wyżej bardziej obrazowo nie da sie chyba tego przedstawić Cytat:
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| mondeo mk3 , spalanie |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|