![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 12-10-2009
Model: Megane>Focus>Kangoo>Ducato>Transit
Silnik: 1.6 16V>1.6>1.5DCi>2.5Tdi>2.4TDDi
Rocznik: 2001>2002>2004>1996>2000
|
Witam. Mam dziwny objaw w moim 2.4 tddi. Auto na luzie lub na wciśniętym sprzęgle stojąc pracuje ok ale wskazówka prędkościomierza delikatnie idzie do góry, tak na 2km może 4 i opada, robi to równo i płynnie. Co się z autem dzieje?
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 16-04-2012
Model: Transit
Silnik: 2,4tddi
Rocznik: 2001
|
Prawdopodobnie zegar nie ma masy, ewentualnie brak masy gdzie indziej zakłóca sygnał. Odepnij wtyczkę czujnika prędkości pojazdu (w skrzyni biegów) i zobacz co się stanie. Jeżeli wskazówka dalej będzie latała, to sprawdź masę na zegarach i innych ważnych urządzeniach (sterownik, pedał gazu, etc). Z racji, iż sygnał o prędkości pojazdu przechodzi przez sterownik silnika, to podatny jest na zakłócenia np od pedału gazu, nastawnika w pompie. Ja już prawie doktorat zrobiłem na temat latającej wskazówki na luzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli nie znajdziesz przyczyny, to nic się nie dzieje, kłopot pojawia się dopiero jak wskazówka podnosi się do ok 15-20km/h, wtedy sterownik wywala błąd co jakiś czas. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Piotr
Silnik: 2,4DTDi
Rocznik: 2002
|
Witam, doktorat doktoratem, a ja powiem na chłopski rozum, ***** kabel masowy od akumulatora a konkretnie bezpiecznik w nim. Utnij kabel powyżej tegoż bezpiecznika "zarób" końcówkę i z powrotem przykręć do podłogi, jak będziesz zwlekał to rozwali Ci regulator napięcia, tak jak mnie.
Pozdrawiam Piotr §13 Zabrania sie używania słów potocznie uznawanych za wulgarne (przeklinania), bez względu na sposób ich zapisu (np. słowa z wykropkowaną częścią liter, przestawionymi literami, itp.). Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 28-10-2012 o 11:34 Powód: §13 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Transit x 3, Mondeo MKII, Galaxy MKIII
Silnik: 2.0 TDDi, 2.0 TDCi, 2.2 TDCi, 1.8TD, 2.0TDCi
Rocznik: 2001, 2003, 2008, 1997, 2007
|
Kolego ja mam też warjujący prędkościomierz. U mnie jak stoi na luzie i dam gazu to wskazówka sie podnosi. Jak stoje i nic nie robie to pokazuje ~25km/h, przebieg tez sie obraca. Jak wcisne ogrz. tylnych szyb to spada na chwileczke do zera i ponownie rosnie. Dzieje sie tak jak włączę jakiś pobór prądu np. radio, kierunki itd. Chłopak z Radomia mówią że jakieś diody na alternatorze mam do roboty. Jak bede regenerował alternator (mam od nowości 2001 r i 300kkm) to to zrobię. Ewidentnie coś z prądami związane to jest.
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Imię: rafał
Model: transit
Silnik: 2,5 d
Rocznik: 1996
|
hmm ja mam transita 96 2,5 D i u mnie ten wskaznik co jakis czas podskakuje do 40 km/h ale to nie jest regułą raz tak raz nie i po sprewdzeniu amperomierzem na głównym przewodzie pradowym od aku mam pobór 0,3 A czy to moze miec zwiazek??
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Jeżeli tak, to dużo za dużo - masz gdzieś jakąś upływność. Po kolei odłączaj obwody bezpiecznikami i sprawdzaj czy prąd się zmniejszył, odłącz także na próbę alternator. To nie powinno mieć związku z szybkościomierzem - jego zasilanie wisi na stacyjce, która jest wyłączona...
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 16-04-2012
Silnik: 2,4tddi
Rocznik: 2001
|
U mnie pomogła wymiana regulatora napięcia w alternatorze. Pozdrawiam.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|