Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-10-2012, 17:24   #111
Duuuzy
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: TI-VCT, EJ257
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

No to może rozwiązaniem będzie jeżdżenie na 98?
W drugim samochodzie i tak muszę tankować 98, to już się trochę przyzwyczaiłem do ceny.

Duuuzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2012, 20:43   #112
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał Duuuzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i chyba zbyt optymistycznie napisałem, że u mnie nie ma problemu ze spadkiem mocy. Dzisiaj po raz pierwszy wystąpił właśnie problem buczenia i wyraźnego spadku mocy (przecież to jest kur.a niebezpieczne!!!). Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu problem przeszedł...
Natomiast falowanie obrotów na zimnym silniku występuje cały czas...
Ja pier..ę!
A wymieniałeś oprogramowanie od czasu zakupu samochodu? Nie wiem czy wiesz, jak wiele jego wersji wyszło od tego czasu. Nie wiem czy pomogą na słabnący silnik, ale powinny pomóc na falujące obroty (u mnie ten efekt znacznie się osłabił). Poza tym jest jeszcze coś: w broszurze z 2011 r. elastyczność 50-100 na V biegu była 13,7 s (hatchback) a w broszurze z 2012 już tylko 12,5 s - a dla innych wersji nadwozia z silnikem 125 KM oraz silników 105 KM i FlexiFuel 120 KM skróciły się podobnie, a dla pozostałych silników nie. W jaki sposób to uzyskali jeśli nie przez zmiany w oprogramowaniu?

Ostatnio edytowane przez aerostar ; 31-10-2012 o 20:43 Powód: Sprostowanie
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2012, 11:03   #113
xywameg

Imię: Darek
Model: fokus III
Silnik: 1,6 125KM
Rocznik: 2012

Osiągnęli to poprzez zmianę tekstu na broszurce mają jeszcze trochę silników na stanie i trzeba je sprzedać, bo później już tylko EcoBoosty
xywameg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2012, 13:53   #114
aerostar

Cytat:
Napisał xywameg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Osiągnęli to poprzez zmianę tekstu na broszurce mają jeszcze trochę silników na stanie i trzeba je sprzedać, bo później już tylko EcoBoosty
Być może, ale mam nadzieję że jednak nie. Powiem tylko, że znalazłem w Internecie wyniki dwóch niezależnych od siebie testów Focusa z silnikiem 1.6 125 KM w wersji hatchback przeprowadzonych w 2011 r. (w tym jeden przez ADAC) i w obydwu przypadkach zmierzono czas 60-100 km/h na IV biegu i wyszło jednakowo: 12,8 s. Nie wiem ile bym miał u siebie na programie załadowanym fabrycznie (bo się już nie dało tego sprawdzić), ale na obecnej wersji w płaskim terenie normalnie osiągam około 11,5 s (uwzględniając 5% błąd szybkościomierza), a mam kombi i mierzyłem to naprawdę wiele razy. Jak odbierzesz samochód i zrobisz nim ze 3-4 tys. km to będziesz mógł sam się przekonać jak to jest.
Stary 01-11-2012, 15:02   #115
xywameg

Imię: Darek
Model: fokus III
Silnik: 1,6 125KM
Rocznik: 2012

powiem szczerze że na sekundach mi nie zależy ale na sprawnym wyprzedzeniu TIRa to już tak - ale chyba trochę zeszliśmy z tematu sorki moderatorze
xywameg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2012, 23:48   #116
Duuuzy

Model: Focus MK3
Silnik: TI-VCT, EJ257

Cytat:
Napisał xywameg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
powiem szczerze że na sekundach mi nie zależy ale na sprawnym wyprzedzeniu TIRa to już tak - ale chyba trochę zeszliśmy z tematu sorki moderatorze
No właśnie o to chodzi, bo jak go "zmuli" to jest naprawdę niebezpieczne...
U mnie stało się tak dopiero raz. Ale skoro przyczyną jest stukowe spalanie to może pomysłem jest jeżdżenie na 98-ce?

Mam wgrany nowszy soft, w czerwcu mi wgrali. Około miesiąc temu nie było żadnego jeszcze nowszego jak znowu zgłaszałem im falowanie obrotów na zimnym silniku. Także przynajmniej narazie soft tu nic nie pomoże...
Duuuzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2012, 18:40   #117
wawel27
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 125 KM Ti-VCT

Miałem ten sam problem. Wielokrotne wizyty w serwisie nic nie dawały przez dłuższy czas. Ostatnio jednak gdy problem wystąpił pojechałem "na błędzie" do serwisu. Od razu zastrzegłem żeby nie wyłączali silnika. Jakiś Pan się ze mną przejechał i rzeczywiście stwierdził że coś jest na rzeczy. W końcu!!! Podłączyli do komputera i podobno wskazywało temperaturę wnętrza -44 stopnie. Przeprogramowali bodajże komputer sterujący urządzeniami wnętrza - NIE ten sterujący silnikiem i póki co jest bez problemu. Pozdrawiam i mam nadzieję żę to info coś pomoże.
wawel27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2012, 20:53   #118
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Jak Ty przeżyłeś taki mróz? Normalnie Syberia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Choć nie bardzo kumam jaki jest związek temp. wnętrza do pracy silnika.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2012, 22:18   #119
aerostar

Cytat:
Napisał wawel27 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem ten sam problem. Wielokrotne wizyty w serwisie nic nie dawały przez dłuższy czas. Ostatnio jednak gdy problem wystąpił pojechałem "na błędzie" do serwisu. Od razu zastrzegłem żeby nie wyłączali silnika. Jakiś Pan się ze mną przejechał i rzeczywiście stwierdził że coś jest na rzeczy. W końcu!!! Podłączyli do komputera i podobno wskazywało temperaturę wnętrza -44 stopnie. Przeprogramowali bodajże komputer sterujący urządzeniami wnętrza - NIE ten sterujący silnikiem i póki co jest bez problemu. Pozdrawiam i mam nadzieję żę to info coś pomoże.
Domyślam się, że mówiąc "problem" miałeś na myśli efekt słabnącego i buczącego silnika, czy tak? Jeśli tak, to czy objawiał się on także w ten sposób, że nie można było przekroczyć pewnej granicy obrotów, tak jak pisali niektórzy?

Czy masz automatyczną klimatyzację dwustrefową? Przyznam, że trochę mnie zdziwiło to, że kosmiczny odczyt temperatury wnętrza wpływa na pracę silnika, a nie powodował np. mocnego grzania, pracy dmuchawy na pełnych obrotach, itd.
Stary 06-12-2012, 18:18   #120
wawel27
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 125 KM Ti-VCT

Hehe Syberia nie Syberia ale póki co działa dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szczerze też nie kumam tego związku. To może być jeden z problemów, natomiast wiem, że to całe przeprogramowanie coś dało.
Ad. Aerostar: jak prześledzisz moje poprzednie posty to zauważysz, że od długiego czasu zmagałem się właśnie ze słabnącym i buczącym silnikiem. Może nie tyle nie dało się przekroczyć pewnego pułapu obrotów co trwało to bardzo bardzo długo. Samochód zachowywał się jakby odjęło mu z 70 KM i ewidentnie buczał. Ponowne uruchomienie samochodu resetowało ten efekt.

Jak już mówię związku przyczynowo-skutkowego też nie rozumiem. Tyle mi powiedział Pan w serwisie i podobno przeprogramował jakiś komputer sterujący tymi urządzeniami. Wiem natomiast, że nie był to komputer sterujący silnikiem, gdyż był wcześniej przeprogramowywany i dało to tyle co nic.
Klimatyzację mam manualną, co tym bardziej mnie ciekawi skąd ten pomiar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No nic mówię tyle co wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam
wawel27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania