Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-11-2012, 11:28   #1
sskrzysie
ford::amateur

Model: transit tour
Silnik: 2.2
Rocznik: 2006
Domyślnie ubytek płynu chłodzącego ze zbiorniczka wyrównawczego

witam mam problem z transitem z 2006 2.2, 96kw,problem polega na ubytku płynu chłodzącego ze zbiorniczka wyrównawczego,nie widać zewnętrznych wycieków,stan oleju jest ok lecz z wlewu korka oleju podczas otwarcia przy odpalonym silniku pokazują się kropelki wody,temperatura dochodzi do połowy lecz chłodnica jest zimna,zaraz po uruchomieniu auta włączają się wentylatory,nawet po ich odłączeniu temperatura nie przekracza 90 stopni,jedyny przewód który jest ciepły to od termostatu do zbiorniczka wyrównawczego

sskrzysie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2012, 12:31   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: problem z układem chłodzenia transit 2006

Gdyby duży ubytek płynu (nie piszesz jak duży) przedostawał się do oleju, olej miałby kolor kawy z mlekiem. Zawsze trochę wilgoci skrapla się w komorze korbowej i przy zimnym silniku to widać w postaci skroplin. Nie można przesądzać sprawy, ale pytanie jest: jak duże są ubytki płynu?
Czy masz model Tourneo? Jeżeli jest tylna nagrzewnica, to układ jest o dużej pojemności i skomplikowany - może być nieszczelność z tyłu auta...

To że wąż do chłodnicy i chłodnica są zimne - to teraz w zasadzie normalne - termostat otworzy duży obieg dopiero jak temp. cieczy przekroczy 90 st. C. Ciepły przewód do zbiorniczka wyrównawczego przy zimnym do chłodnicy - to też normalny objaw... Dopiero gdybyś ostro przegonił auto po szosie (teraz - gdy nie ma jeszcze mrozów) - np 15 minut ponad 130 km/godz i wąż do chłodnicy pozostałby zimny - to można podejrzewać, że termostat padł.

Na pewno zwalone jest sterowanie wentylatorami - nie powinny włączać się na zimnym silniku. Prawdopodobnie czujnik temperatury jest uszkodzony. Czy silnik ma normalne osiągi? Klima po włączeniu działa?
Stary 13-11-2012, 07:44   #3
sskrzysie

Domyślnie Odp: ubytek płynu chłodzącego ze zbiorniczka wyrównawczego

jest to ford transit toureno na silniku ma oznaczenie dura torq tdci,silnik działa normalnie i osiągi też są normalne,klimatyzacja działa,ubyło około 5 litrów płynu na 1500 km,mam pytanie czy ubytek ten może być spowodowany tym że od niedawna zacząłem używać nawiewu na tył auta auto posiadam od niedawna i nie wiem jak użytkował go poprzedni właściciel
Stary 13-11-2012, 09:05   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał sskrzysie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam pytanie czy ubytek ten może być spowodowany tym że od niedawna zacząłem używać nawiewu na tył auta
Tak może być, tam - przy tylnej nagrzewnicy - są elektrozawory płynu chłodniczego. Kiedy ogrzewanie jest wyłączone - płyn krąży "na krótko" omijając nagrzewnicę. Kiedy włączasz ogrzewanie, obwód "na krótko" jest zamykany, a otwiera się obwód nagrzewnicy. Być może sama nagrzewnica jest nieszczelna.
Zdejmij osłonę całego zespołu i przyjrzyj się dokładnie czy tam nie ma jakiegoś wycieku. I na króćcach, i z obudowy. Możesz sobie narobić kłopotu, bo jeżeli płyn wycieka na podłogę - to wsiąka w płytę która położona jest na blachę... To nie odparuje przez wykładzinę chyba nigdy.
Stary 13-11-2012, 20:22   #5
sskrzysie

dziękuje bardzo za pomoc ale okazało się jednak że był to jednak uszkodzony wąż koło webasto i to było powodem wycieku płynu,mam jeszcze jedno pytanie przy jakiej temperaturze powinny włączyć się wentylatory chłodnicy?
Stary 13-11-2012, 20:45   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał sskrzysie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przy jakiej temperaturze powinny włączyć się wentylatory chłodnicy?
Powyżej 90 st. C. Czyli wpierw musi się otworzyć termostat główny do chłodnicy, jeżeli temp. dalej wzrasta, włączają się wentylatory chłodnicy.

Wentylatory wiszą bezpośrednio na przekaźnikach R2 i R12 w skrzynce w komorze silnika, ale sterowane są przez komputer. Można sprawdzić przekaźniki zamieniając je miejscami, ale myślę, że uszkodzony jest czujnik temperatury w głowicy...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Cytat:
uszkodzony wąż koło webasto i
Pozazdrościć - ja nie mam i baaaardzo żałuję... W zimę zrozumiesz.
Stary 15-11-2012, 19:57   #7
sskrzysie

dziękuje bardzo za pomoc
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat: