Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-11-2012, 12:44   #51
dikileiden
ford::professional

Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: co to jest -dodatkowa nagrzewnica i jak to działa ?

U mnie jest tak :

zdjęcie nr.1 grzejnik postojowy=webasto = nagrzewnica postojowa
Nagrzewnica postojowa pracuje niezależnie
od nagrzewnicy pojazdu, ogrzewając obieg
płynu chłodzącego silnik. Jest ona zasilana ze
zbiornika paliwa pojazdu. Możesz z niej
również korzystać podczas jazdy,
wspomagając nagrzewnicę pojazdu w
szybszym ogrzaniu wnętrza samochodu.

zdjęcie nr.2 grzejnik dodatkowy= Dodatkowa nagrzewnica silnika Diesel (zależnie od kraju)
Dodatkowa nagrzewnica silnika Diesel
(nagrzewnica elektryczna PTC) pomaga w
rozgrzaniu silnika i wnętrza pojazdu w
pojazdach z silnikiem Diesel. Nagrzewnica
włącza się i wyłącza automatycznie w
zależności od temperatury otoczenia,
temperatury płynu chłodzącego i obciążenia
alternatora.

Tak że Panowie wychodzi na to że ja nie mam nagrzewnicy elektrycznej która ogrzewa tylko powietrze wdmuchiwane do wnętrza pojazdu,
tylko u mnie występuje webasto + nagrzewnica dodatkowa elektryczna PTC (świece żarowe w układzie chłodzenia).
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_0087.jpg (97.1 KB, 529 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_0086.jpg (94.3 KB, 524 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez dikileiden ; 30-11-2012 o 01:31
dikileiden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2012, 15:08   #52
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012

U mnie ostatnio ok.-10 stopni i chciałem sprawdzić kiedy sie załącza dod.nagrzew.el więc zmieniłem ustawienia z tych co mam przez cały rok (czyli.A/C ON 22 AUTO bez kierowania nawiewu gdziekolwiek) i zrobiłem to samo+ ręcznie na HI (bo niby wtedy sie ona ma włączyć) i....powiem szczerze że było gorzej,tzn trzeba było dłużej czekać aż powieje z kratek cieplejsze powietrze...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przy ustawieniu takim jak mam zawsze wieje szybko cieplejsze pomimo że silnik jeszcze zimny,a jakie są Wasze obserwacje i optymalne ustawienia climatronic-a zimą,żeby dobrze grzało w środku?
Stary 07-12-2012, 17:29   #53
Zoltyy
ford::advanced

Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.

Uzywam guzika MAX - nie wiem czy coś daje, ale wygląda na to że obchodzi automatykę która nie włączy nadmuchu dopóki płyn chłodzący nie osiągnie iluś tam stopni.
Stary 07-12-2012, 20:14   #54
anwod
ford::average

Model: s-max
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011

Dikileiden

Z tego co pisal do mnie ford polska to jak masz webasto to nie masz ptc. Webasto automatycznie dogrzewa Ci silnik i nawet o tym nie wiesz - oczywiscie jak masz zaznaczona ta kratke. Moze byc tylko jeden rodzaj nagrzewnicy - tak napisali.

Oczywiscie swiece zarowe to inny temat.
anwod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2012, 21:16   #55
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Nie wiem z jakiego powodu w S-maxie mieli by tak dziwnie skonfigurować elektryczną nagrzewnicę PTC, aby działała tylko przy nawiewie na szybę????

W C-maxie/FF2 jest tak, że nagrzewnica PTC (taka sama jak w S-maxie!!!) włącza się (jak klimatronik jest na AUTO) praktycznie zawsze jak temperatura zewnętrzna jest niższa od tej nastawionej na klimatroniku o jakieś 8-10st. C oraz silnik jest "zimny". Czyli nie tylko zimą! Jest do tego nastawa w zegarach, aby widzieć kiedy się włączyła (dostępna dopiero w ELMconfigu - wcześniej nikt o tym nie wiedział...) - więc łatwo to obserwować. Jest nawet nastawa aby widzieć jakim % mocy pracuje PTC!.
Obserwacje wskazują, że nagrzewnica startuje (w podanych warunkach) natychmiast po uruchomieniu silnika (bez przełączania na nawiew na szybę!) i wykorzystuje max dostępnej rezerwy mocy alternatora (tzn. jak nie są włączone grzane szyby, to wykorzystuje 100% swojej mocy a jak szyby, radio, światła i cała reszta "choinki" jest włączona - to dla PTC "zostaje" rezerwy na pracę tak od 30% do 70-80% jej mocy.
Nagrzewnica PTC wyłącza się zaraz jak silnik osiągnie temperaturę 40-50st. C (nie sprawdziłem dokładnie, ale na pewno w tych granicach).
Warto wiedzieć, że PTC jest urządzeniem o sterowanej mocy - dzięki temu łatwo "adaptuje" się do dostępnej rezerwy mocy alternatora.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 08-12-2012 o 11:14
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2012, 10:08   #56
RafałB

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem z jakiego powodu w S-maxie mieli by tak dziwnie skonfigurować elektryczną nagrzewnicę PTC, aby działała tylko przy nawiewie na szybę????
.
Ktoś pisał wcześniej że działa ona tylko przy ustawieniu temp na max czyli HI,nie koniecznie na szybe i MAX...

Też sie dziwiłem że tylko wtedy...

Fajnie to opisałeś,widać że wiesz co piszesz więc sprawa wyjaśniona.Dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-12-2012, 13:04   #57
dikileiden

Bump:
Cytat:
Napisał anwod Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z tego co pisal do mnie ford polska to jak masz webasto to nie masz ptc. Webasto automatycznie dogrzewa Ci silnik i nawet o tym nie wiesz - oczywiscie jak masz zaznaczona ta kratke. Moze byc tylko jeden rodzaj nagrzewnicy - tak napisał .

No tak tylko ja w convers + mogę zaznaczyć - odznaczyć webasto lub grzejnik dodatkowy, a nie tak jak to ci ''ford napisał'' mogę mieć tylko webasto.

Tak że czekam aż mi to ktoś wyjaśni łopatologicznie na podstawie wrzuconych zdjęć (wyżej) dlaczego mogę włączyć lub wyłączyć grzejnik dodatkowy - nagrzewnica, skoro tedi_k napisał że nagrzewnica włącza się automatycznie .

Bo to że mogę włączyć i wyłączyć webasto to normalne , bo jest ono programowalne.

Coś mi się wydaje że kręcimy się w kółko , bo każdy dopisuje to co myśli , a tu trzeba kogoś kto się naprawdę zna na tych urządzeniach i konfiguracji ich w naszych autach . Bo nie dojdziemy do niczego.

Chyba muszę się wybrać do ASO żeby mi to wyjaśnili jakiego rodzaju ustrojstwa zamontowane są w moim aucie.

Ostatnio edytowane przez dikileiden ; 08-12-2012 o 13:11
Stary 08-12-2012, 13:12   #58
RafałB

Dod.nagrzew. ma sie włączać automatycznie,ja w C+ NIGDZIE NIE MAM opcji jej włączenia/wyłączenia...
Stary 08-12-2012, 13:12   #59
anwod
ford::average

Model: s-max
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011

Dikileiden

To oddzielne zaznaczenie o ktorym piszesz to tez jest webasto. Jak zaznaczysz ten kwadracik, ,,dodatkowa nagrzewnica,, to bedzie automatycznie wlaczalo Ci sie webasto zeby jak najszybciej dogrzac silnik. To nie jest nigdzie sygnalizowane, musza byc tylko spoelnione okreslone warunki.

W oddzielnym miejscu w conversie masz programowanie webasto.

Mam dokladnie tak jak Ty.

Teraz jak jest zimny silnik i uruchamiam samochod to odpala sie automatycznie webasto.

Bump: I jeszcze jedno.
Oczywiscie powyzsza zasada obowiazuje jak masz webasto zamontowane fsbrycznie!

Jest tylko jeden rodzaj nagrzewnicy. Jak ktos ma webasto fabryczne to nie ma ptc - tak jak pisalem moze byc tylko jeden rodzaj nagrzewnicy dodatkowej.
anwod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2012, 17:21   #60
dikileiden

Cytat:
Napisał anwod Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To oddzielne zaznaczenie o ktorym piszesz to tez jest webasto. Jak zaznaczysz ten kwadracik, ,,dodatkowa nagrzewnica,, to bedzie automatycznie wlaczalo Ci sie webasto zeby jak najszybciej dogrzac silnik. To nie jest nigdzie sygnalizowane, musza byc tylko spoelnione okreslone warunki.

To by dało mi odpowiedź dlaczego po przejechaniu krótkiego odcinka , po wyłączeniu silnika słychać pracujące webasto , które to po jakims czasie cichnie.
No i już wszystko wiem , wielkie dzieki .
Aha jeszcze pytanie czy ktoś aktualizował w ASO soft sterownika webasto , ponieważ zawiesiło mi się i już nie ruszy , ponoć muszę wgrać nowy soft sterownika.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania