Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-02-2013, 08:21   #1
krakow_kult
ford::average

Model: Transit
Silnik: 2.0TDDi 63KW (85T280)
Rocznik: 2005
Domyślnie Kontrolka ciśnienia oleju 2.0TDDI 63KW / olej jest

Witam.

Pacjent Transit 2005 2.0TDDi 63KW 85KM / 85T280 FWD/
Szukałem podobnego przypadku ale wyszukiwarka zwróciła jedynie odniesienia do starszych modeli. Mianowice.

W czwartek odpiąłem i wymontowałem akumulator aby go podładować (auto odpalało ale spoczynkowe napicie wynosiło 12,0V). Odkręciłem korki, sprawdziłem gęstość elektrolitu, ładowałem małym prądem, kilka godzin w czwartek i kilka godzin w piątek. Akumulator w piątek popołudniu podpięty, zakręciłem rozrusznikiem, auto pięknie od 1-ego razu błyskawicznie odpaliło.... ale kontrolka ciśnienia nie zgasła. Momentalnie wył. silnik i sprawdzam...

-plam oleju pod autem nie ma
-olej na bagnecie jest (gdy kontrolowałem we wtorek - a od tego dnia auto nie jeździło - było maksimum - gdy sprawdziłem od razu po zgaszeniu bagnet pokazał 1/2 czyli jak by zassało olej z miski i nie zdążył jeszcze spłynąć - czyli dobry znak)
-auto odpaliło bez żadnych stuków

-auto nigdy nie brało oleju choć przebiegu ma już 280kkm (czy oryginalny - nie wiem)
-olej zmieniany ok 2500km temu (październik 2012) na Motul Specific 913C 5W30 z filtrem knecht'a (czyli dobry jakościowo)
-nigdy nie zdarzało się by na ciepłym silniku czy pod obciążeniem zapaliła się kontrolka ciśnienia

Odczekałem, odpaliłem jeszcze raz, na 5 sekund i tym razem kontrolka tez nie zgasła. Wyłączyłem silnik i nie ruszałem.

Pytanie czy jest duża szansa że to tylko czujnik ciśnienia? Czy liczyć że pompa oleju lub jej napędzająca zębatka się wytarła/zużyła...

Myślę aby w 1-ym momencie w warsztacie podłączyć zewnętrzny manometr w miejsce czujnika ciśnienia i sprawdzić jakie ono faktycznie jest - trudny jest do niego dostęp?

Jakieś pomysły, ktoś miał podobny problem?

Może ktoś poleci dobry serwis w Krakowie specjalizujący/znający się na naszych autkach gdzie będzie można postawić dobrą diagnozę...

Ostatnio edytowane przez krakow_kult ; 02-02-2013 o 08:25
krakow_kult jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2013, 11:18   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Kontrolka ciśnienia oleju 2.0TDDI 63KW / olej jest

Bez ciśnienia oleju po odpaleniu zawory by klekotały jak sieczkarnia, samoregulatory luzu zaworowego nie dostałyby oleju...
Prawie na pewno to czujnik padł. Problem polega na tym, że czujnik wkręcany jest na stożku w delikatny aluminiowy kominek. Po latach zapieka się i nawet super doświadczony mechanik jest czasem bezradny podczas wymiany - kominek pęka i jest... po ptakach.
Czasem nawet pęka przy próbie wykręcenia, wkręcanie powinno odbywać się prawie... ręką, minimalnym momentem... Byleby nie ciekł.

Nowy zespół chłodniczki z podstawą jest drogi, trzeba szukać sprawnej używki - na Allegro jest tego sporo, ale mnóstwo oszustów proponuje już uszkodzone. Trzeba kupować z odbiorem osobistym i... lupą w ręku. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał krakow_kult Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy liczyć że pompa oleju lub jej napędzająca zębatka się wytarła/zużyła...
Napędzana jest dodatkowym, krótkim łańcuchem od wału...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-02-2013 o 11:23
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2013, 15:08   #3
krakow_kult

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Problem polega na tym, że czujnik wkręcany jest na stożku w delikatny aluminiowy kominek. Po latach zapieka się i nawet super doświadczony mechanik jest czasem bezradny podczas wymiany - kominek pęka i jest... po ptakach

Fakt z tym że był by dźwięk jak sieczkarnia -ale na szczęście było cichutko - napinacz łańcucha hydrauliczny i regulatory - pewno by się tłukło konkretnie.

Czy to jest to - tj. ta chłodniczka i widoczny czujnik?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jaki jest dostęp do tego w transicie - chciałbym wyjąć kostkę i przeczyścić styki na złączu elektrycznym. Da radę mając żabę 2,5t dostać się do tego?
Stary 02-02-2013, 15:18   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał krakow_kult Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Da radę mając żabę 2,5t dostać się do tego?
Radę da, ale wytarzasz się...
Ale: skoro kontrolka świeci, to obwód jest zamknięty - czyli styki są ok, nie ma co ich czyścić. Na wszelki wypadek można zdjąć wtyk i sprawdzić czy wtedy lampka świeci - jeżeli tak, to znaczy że przewód jest przetarty i styka na masę.
jeżeli by już zaszła konieczność wymiany czujnika, to wkręcałbym nowy na jakieś smarowidło - typu pasta ceramiczna (nie - miedziana) i lekko dokręcał z minimalnym momentem. Tyle tylko żeby nie ciekł. Dosłownie jak ze zgniłym jajkiem trzeba postępować...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-02-2013 o 15:22
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2013, 15:37   #5
krakow_kult

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Radę da, ale wytarzasz się...
Ale: skoro kontrolka świeci, to obwód jest zamknięty - czyli styki są ok, nie ma co ich czyścić. Na wszelki wypadek można zdjąć wtyk i sprawdzić czy wtedy lampka świeci - jeżeli tak, to znaczy że przewód jest przetarty i styka na masę.
OK. Tak zrobię.

Cytat:
jeżeli by już zaszła konieczność wymiany czujnika, to wkręcałbym nowy na jakieś smarowidło - typu pasta ceramiczna (nie - miedziana) i lekko dokręcał z minimalnym momentem. Tyle tylko żeby nie ciekł. Dosłownie jak ze zgniłym jajkiem trzeba postępować...
A można by na czymś takim?
Wysokotemperaturowy silikon miedziany +371°C - bo akurat mam taki.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 02-02-2013, 16:27   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Miedziane preparaty stosuje się tylko do stali, staliwa i żeliwa. Z metalami kolorowymi zachodzi ryzyko powstania elektrokorozji.
Tam silikon nie jest potrzebny do uszczelnienia, bo gwint jest stożkowy i na stożku ma się czujnik uszczelnić. Chodzi tylko o to, żeby gwint się nie zglejował i potem łatwo dał się wykręcić.
Stary 02-02-2013, 16:59   #7
BSN

Model: 3xTransit/1xGalaxy
Silnik: 1x2.0adblue/2x2,0Tddi/2,3+LPG
Rocznik: 1x 2017/2x2004/1999

Dostęp jest dobry i sam czujnik i przewód dochodzący do niego są bardzo dobrze widoczne. Jednocześnie jednak są narażone na niesprzyjające waruki pracy. U mnie w takim samym silniku podczas dłuższej jazdy w ulewnym deszczu, kontrolka zaczyna sie lekko żarżyć lub czasami świeci całkowicie. Po obeschnięciu wszystko wraca do normy.
Odłącz i przeczyść wtyczkę z użyciem czegoś do usuwania wilgoci.
BSN jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2013, 18:29   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Odłącz i przeczyść wtyczkę z użyciem czegoś do usuwania wilgoci.
Dobry w takich sytuacjach jest silicon w sprayu do elektryki ISOL.
Stary 04-02-2013, 15:15   #9
krakow_kult

Styki przeczyszczone i kontrolka gaśnie po kilkunastu sekundach. Przez chwile się świeci a następnie zaczyna żarzyć i znika po ok 30 sekundach.... Czyściłem styki (choć 2 rurki klimatyzacji przeszkadzają na czyszczenie styków w samym czujniku) wiele razy, ruszałem i dalej jest to samo za każdym razem.

Styki we wtyczce wyglądały na niezaśniedziałe, sama wtyczka jest uszczelniana/ hermetyczna...

To daje nam chyba tylko czujnik ciśnienia do wymiany?
Stary 06-02-2013, 11:18   #10
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009

wymień czujnik i mimo wszystko sprawdź ciśnienie
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz