Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-12-2012, 21:31   #1
Damjan78
ford::amateur

Imię: Dymek
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie nie odpala zamknięta przepustnica

Witam.
Mój problem polega na tym,że auto czasami odpala dopiero za trzecim lub więcej razem tzn. kręci łapie na część sekundy i gaśnie.
Wizyty w dwóch warsztatach diagnostycznych bez konkretnej diagnozy czyli wszystko i nic.
Drogą własnej dedukcji i obserwacji wywnioskowałem,że gdy nie chce zapalić przepustnica jest zamknięta.Po ruszeniu węża dolotowego lub ściągnięciu wężyka podciśnienia który idzie do przepustnicy to przepustnica otworzy się i odpala bez problemu.Dodam,że przepustnica po wyjęciu z auta nie ma tendencji do zacinania.
Czy ktoś wie co steruje otwarciem przepustnicy i czy może mieć na to wpływ czujnik temperatury powietrza dolotowego?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Widzę,że nikt wcześniej nie miał podobnego problemu.Dodam,że czujnik temp.powietrza dolotowego wymieniony i problem pozostaje.
Zauważyłem gdy temperatura zewnętrzna jest poniżej zera to problemu nie ma i odpala na strzał.

Ostatnio edytowane przez Damjan78 ; 31-12-2012 o 18:05
Damjan78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2013, 21:48   #2
Misiek RS

Model: S max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: nie odpala zamknięta przepustnica

Witam mam ten sam problem zaczęło się 3 dni temu .
Jak sobie z tym poradziłeś
Z góry dzięki
Pozdrawiam Michał
Misiek RS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2013, 22:16   #3
lucas4891
ford::professional

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
Domyślnie Re: nie odpala zamknięta przepustnica

Witam. Przypuszczam, ze odpowiedzialny jest za to elektrozawor sterujacy podcisnieniem. A doraznie wystarczy zdjac przewod z silownika przepustnicy i zaslepic wezyk. Efekt uboczny to telepanie przy gaszeniu, nic pozatym. Z reszta taka jest funkcja tej przepustnicy.
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2013, 18:29   #4
Misiek RS

Witam usterka usunięta faktycznie problem był z zacinającą się klapką przepustnicy .
Zdemontowałem przepustnice wymyłem benzyną i delikatnie papierem ściernym zeszlifowałem brzegi klapki zamykającej przepustnice następnie smarem nasmarowałem ścianki przepustnicy na styku z klapka i na razie pali od strzała.
Pozdrawiam.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-02-2013, 18:49   #5
Screamer
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: S-Max
Silnik: 2.0 EB 240km
Rocznik: 2012

Szkoda, że nie zrobiłeś zdjęć i nie wrzuciłeś tutoriala na forum. Przydałby się dla kolejnych z podobnym problemem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

U mnie przy mrozach auto paliło bez problemu, ale ostatnio jak były deszcze to przez dwa dni był problem z odpaleniem. Silnik łapał na 0,5 sekundy, od razu gasł i kręcił dalej. Odpalał dopiero za 4-5 razem. Tak jakby coś zamokło. Ma ktoś pomysł? Dziś byłem na przeglądzie i nic nie znaleźli... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Screamer jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2013, 22:53   #6
Misiek RS

Screamer to prosta robota ściągasz osłonę silnika i masz na wierzchu przepustnice odpinasz 2 kostki ściągasz rurę dolotową i trzy śrubki z przepustnicy jedna ukryta pod spodem i musisz palcem zamknąć kilka razy tą klapkę w środku ona jest na sprężynie u mnie było tak że jak domykałem klapkę potrafiła się zakleszczyć i sprężyna nie miała siły otworzyć.
Stary 08-02-2013, 14:25   #7
ramzes6312208

Model: S-Max "09; Mondeo mk3,mk4
Silnik: 2,0-130, 2.0-140, 2,2-175, 1,4-96
Rocznik: "06, "09, "09, "12

Jak często występowały u was te problemy? auta z którego roku, jaki przebieg?

u mnie pierwszą objawą była nierówna praca silnika, wczoraj silnik po rozruchu wchodził na standardowe obroty i po 1-2 sek gasł (3 próby), byłem w serwisie - brak błędów, a dzisiaj nie chciał uruchomić się, rozrusznik kręcił a silnik nie łapał, a przy drugiej próbie odpalił na dotyk.
ramzes6312208 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2013, 16:31   #8
Screamer
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: S-Max
Silnik: 2.0 EB 240km
Rocznik: 2012

2009r, 170kkm. Były 2 dni z takim zachowaniem. Przy mrozach było OK, a jak tylko temperatura poszła w górę i spadło sporo deszczu to nie chciał odpalić. Co ciekawe, w ciągu tych dwóch dni, raz był problem raz go nie było i odpalał od razu. Żadnej reguły. Paliwo cały czas to samo. Błędów brak, w ASO też nic nie wymyślili. Teraz jest OK, pali bez problemów.
Screamer jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2016, 23:15   #9
traba_pl

Imię: Krzysztof
Model: Galaxy
Silnik: 2.0TDCI 143KM
Rocznik: 12.2007

Witam, czy w końcu ustalone zostało co częściej pada, zawór czy przepustnica? Jam podobny problem co kolega Screamer. Jak jest wilgotno to zimny silnik po odpaleniu przy próbie ruszenia gaśnie, nie ma mocy. Wyczyściłem przepustnice, była zawalona sadzą. Zawalenie sadzą jest skutkiem uszkodzonego zaworu EGR, problem już rozwiązany. Po wyczyszczeniu było przez chwile lepiej.
lucas4891 masz częściowo rację. W silnikach z euro 3 faktycznie taka funkcja była. W euro 4 ona pracuje, dla tego jest na niej czujnik potencjometryczny.

Czy któryś z kolegów w końcu doszedł co u niego było nie tak???
traba_pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania