Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2013, 21:32   #1
drozdzuu
ford::beginner

Imię: Grzesiek
Model: transit
Silnik: 2,5 td 100km
Rocznik: 2000
Domyślnie spaliny w dolocie, nie pali, nie ma mocy

Witam. Mam problem z transitem. silnik 100km 2,5 td, z turbiną.
Problem wygląda tak:
Samochód jechał, puścił kłęby czarnego dymu, stracił moc. ubyło ze 2 litry oleju. okazało sie że turbo stanęło. po wymianie turbiny zapalił na dotyk. wchodził na obroty i wydaje sie że wszystko ok.
po około 5 min obroty jałowe zaczęły lekko falować. zdjęłem rurę dolotową i turbo pompowało ale widac było troszkę spalin wydostających się z dolotu.
ale ok. pojechaliśmy na jazdę próbną. samochód praktycznie zero mocy. jechaliśmy na jedynce max może 2000 obrotów bo nie chciał więcej. po może 500 m pedał gazu przestał reagować a auto zgasło. odpaliło, obroty zaczęły wariować i zgasło znowu. zdjęłem rure dolotową a tam przy próbie rozruchu pełno spalin, nie z turbo tylko z dolotu gdzie powinnien zassysać powietrze. do tego cały czas białe spaliny, bardzo intensywne.
Turbo jak sie zpesuło to poleciało bardzo dużo oleju w układ i z intercoolera wylałem z 200 może 300 ml oleju. Teraz samochód odpala na sekundę może pięć i gaśnie. o co mu chodzi, co sprawdzić? check engine sie nie świeci? czy to coś z egr?

Ostatnio edytowane przez drozdzuu ; 21-02-2013 o 21:36
drozdzuu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2013, 22:13   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: spaliny w dolocie, nie pali, nie ma moy

Cytat:
Napisał drozdzuu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy to coś z egr?
Też sądzę że to możliwe... Prawdopodobnie jest zablokowany w pozycji otwartej, przy dodaniu gazu nie domyka się.
Sprawdź też filtr powietrza, może być przytkany.
Przewód - rurka idąca do czujnika MAP (obok podciśnieniowego elektrozaworu EGR-a i przepustnicy przy pompie hamulcowej) czy nie zatkała się olejem podczas awarii?

Białe spaliny przy takim zaolejeniu dolotu to mogą jakiś czas być bardzo intensywne, ale powinny z czasem zaniknąć.

Nowa turbina na pewno jest sprawna?
Stary 22-02-2013, 08:01   #3
drozdzuu

Turbo sprawne w 100%. jak na początku działał silnik to turbo dmuchało. olej do turo też dochodzi, sprawdzone. Filtr powietrza wymieniony.
Gdzie szukać czujnika MAP i co to jest? rozumiem że mam go wykręcić i wyczyścić
Ale jeśli to EGR to może być tak że gaśnie po chwili sam? no i te spaliny w dolocie.
Mam dokładnie ten silnik: http://i362.photobucket.com/albums/o...t/100_2711.jpg
A i ten egr jak sie go czyści? chodzi dokładnie o tą gruszkę podciśnieniową co wtyczka do niej idzie?
Stary 22-02-2013, 09:16   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał drozdzuu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdzie szukać czujnika MAP i co to jest? rozumiem że mam go wykręcić i wyczyścić
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przewód - rurka idąca do czujnika MAP (obok podciśnieniowego elektrozaworu EGR-a i przepustnicy przy pompie hamulcowej)
W tym aucie czujnik nie jest bezpośrednio wkręcony w dolot, ale idzie do niego dłuższa rurka . Czujnik jest umocowany razem z zaworem podciśnienia sterującym EGR-em i przepustnicą, mocowane są nad pompą hamulcową. Ponieważ ta rurka jest dosyć cienka - trzeba sprawdzić, czy jest drożna.
Cytat:
A i ten egr jak sie go czyści? chodzi dokładnie o tą gruszkę podciśnieniową co wtyczka do niej idzie?
Grucha tylko steruje zaworem, sam zawór w celu oczyszczenia trzeba wymontować razem z gruchą...
Cytat:
Zdjęcia z tego linku nie ładują się u mnie... (?)

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-02-2013 o 09:21
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2013, 09:27   #5
drozdzuu

Domyślnie Odp: spaliny w dolocie, nie pali, nie ma mocy

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Taki dokładnie silnik. Dzisiaj po południu albo ewentualnie jutro wyczyszczę egr i poszukam tej cienkiej podciśnieniowej rurki żeby sprawdzić czy jest ok z nią wszystko. Czy mógłbyś jeszcze pomóc w ten sposób że na zdjęciu zaznaczyć co mam zrobić dokładnie?
Stary 22-02-2013, 10:14   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Taki dokładnie silnik.
Cytat:
Czy mógłbyś jeszcze pomóc w ten sposób że na zdjęciu zaznaczyć co mam zrobić dokładnie?
Hm... - no właśnie jaki? Bo:
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zdjęcia z tego linku nie ładują się u mnie... (?)
Te zdjęcie nie otwiera się...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-02-2013 o 10:19
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2013, 11:33   #7
drozdzuu

W załączniku obrazek
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg silnik transit.JPG (88.4 KB, 15 wyświetleń)
Stary 22-02-2013, 12:59   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Hm... To jest ostatnia wersja z 2000 roku, sporo zmian których nie znam... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W każdym razie czujnik MAP (Manifold Air Pressure) mierzy ciśnienie w dolocie za turbiną. W Epicu które znam jest pod podszybiem przy pompie hamulcowej.
Podłączone są do niego przewody elektryczne (idące do ECU) i rurka ciśnieniowa idąca od przewodu dolotowego. Do dolotu rurka wchodzi pomiędzy sprężarką i przepustnicą (sterowaną gruchą). Idąc po tej rurce dojdziesz do czujnika. Ale w sumie chodzi o drążność tej rurki.

Ale może w tym modelu jest czujnik bezpośrednio włożony w dolot - tego nie wiem...
Stary 23-02-2013, 15:31   #9
drozdzuu

Witam.mam nowe informacje. Zaślepiłem EGR i silnik się uruchamia.Czasami po wciśnięciu gazu obroty wzrosną o max 100 obr a czasami jest brak reakcji. Po odpaleniu załapie na pół sekundy spadną obroty, zarzuci silnikiem i się stabilizuje na jałowych obrotach. nie słychać aby przesunięty był kąt wtrysku.
do tego słychać w rytm pracy z dolotu dudnienie. Jak wyjmę bagnet od oleju widać tam spaliny i pluje delikatnie olejem.
Co może dziać się z tym autem, proszę o jakiekolwiek wskazówki.
W załączniku dokładne zdjęcia jaki to silnik.

Jeszcze jedno info: po chodzeniu na biegu jałowym około 5-10 minut uzyskał temperaturę robczą aż otworzył się termostat. normlanie zajmuje mu to dużo dłużej. dwa dni stał na dworzu bez odpalania około -1 do -2 stopnie.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20130223_135013.jpg (91.2 KB, 21 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20130223_135019.jpg (86.0 KB, 18 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20130223_135025.jpg (90.0 KB, 20 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20130223_135030.jpg (91.3 KB, 18 wyświetleń)
Stary 23-02-2013, 17:18   #10
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
do tego słychać w rytm pracy z dolotu dudnienie.
Jednak sprawdziłbym:
- ustawienie rozrządu,
- jako następny krok luzy zaworowe.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania