![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Grzesiek
Model: transit
Silnik: 2,5 td 100km
Rocznik: 2000
|
Witam. Mam problem z transitem. silnik 100km 2,5 td, z turbiną.
Problem wygląda tak: Samochód jechał, puścił kłęby czarnego dymu, stracił moc. ubyło ze 2 litry oleju. okazało sie że turbo stanęło. po wymianie turbiny zapalił na dotyk. wchodził na obroty i wydaje sie że wszystko ok. po około 5 min obroty jałowe zaczęły lekko falować. zdjęłem rurę dolotową i turbo pompowało ale widac było troszkę spalin wydostających się z dolotu. ale ok. pojechaliśmy na jazdę próbną. samochód praktycznie zero mocy. jechaliśmy na jedynce max może 2000 obrotów bo nie chciał więcej. po może 500 m pedał gazu przestał reagować a auto zgasło. odpaliło, obroty zaczęły wariować i zgasło znowu. zdjęłem rure dolotową a tam przy próbie rozruchu pełno spalin, nie z turbo tylko z dolotu gdzie powinnien zassysać powietrze. do tego cały czas białe spaliny, bardzo intensywne. Turbo jak sie zpesuło to poleciało bardzo dużo oleju w układ i z intercoolera wylałem z 200 może 300 ml oleju. Teraz samochód odpala na sekundę może pięć i gaśnie. o co mu chodzi, co sprawdzić? check engine sie nie świeci? czy to coś z egr? Ostatnio edytowane przez drozdzuu ; 21-02-2013 o 21:36 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Sprawdź też filtr powietrza, może być przytkany. Przewód - rurka idąca do czujnika MAP (obok podciśnieniowego elektrozaworu EGR-a i przepustnicy przy pompie hamulcowej) czy nie zatkała się olejem podczas awarii? Białe spaliny przy takim zaolejeniu dolotu to mogą jakiś czas być bardzo intensywne, ale powinny z czasem zaniknąć. Nowa turbina na pewno jest sprawna?
|
|
|
|
#3 |
|
|
Turbo sprawne w 100%. jak na początku działał silnik to turbo dmuchało. olej do turo też dochodzi, sprawdzone. Filtr powietrza wymieniony.
Gdzie szukać czujnika MAP i co to jest? rozumiem że mam go wykręcić i wyczyścić Ale jeśli to EGR to może być tak że gaśnie po chwili sam? no i te spaliny w dolocie. Mam dokładnie ten silnik: http://i362.photobucket.com/albums/o...t/100_2711.jpg A i ten egr jak sie go czyści? chodzi dokładnie o tą gruszkę podciśnieniową co wtyczka do niej idzie? |
|
|
|
|
|
#4 | |||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-02-2013 o 09:21 |
|||
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Taki dokładnie silnik. Dzisiaj po południu albo ewentualnie jutro wyczyszczę egr i poszukam tej cienkiej podciśnieniowej rurki żeby sprawdzić czy jest ok z nią wszystko. Czy mógłbyś jeszcze pomóc w ten sposób że na zdjęciu zaznaczyć co mam zrobić dokładnie? |
|
|
|
|
|
#6 | |||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-02-2013 o 10:19 |
|||
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
W załączniku obrazek
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Hm... To jest ostatnia wersja z 2000 roku, sporo zmian których nie znam... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W każdym razie czujnik MAP (Manifold Air Pressure) mierzy ciśnienie w dolocie za turbiną. W Epicu które znam jest pod podszybiem przy pompie hamulcowej. Podłączone są do niego przewody elektryczne (idące do ECU) i rurka ciśnieniowa idąca od przewodu dolotowego. Do dolotu rurka wchodzi pomiędzy sprężarką i przepustnicą (sterowaną gruchą). Idąc po tej rurce dojdziesz do czujnika. Ale w sumie chodzi o drążność tej rurki. Ale może w tym modelu jest czujnik bezpośrednio włożony w dolot - tego nie wiem...
|
|
|
#9 |
|
|
Witam.mam nowe informacje. Zaślepiłem EGR i silnik się uruchamia.Czasami po wciśnięciu gazu obroty wzrosną o max 100 obr a czasami jest brak reakcji. Po odpaleniu załapie na pół sekundy spadną obroty, zarzuci silnikiem i się stabilizuje na jałowych obrotach. nie słychać aby przesunięty był kąt wtrysku.
do tego słychać w rytm pracy z dolotu dudnienie. Jak wyjmę bagnet od oleju widać tam spaliny i pluje delikatnie olejem. Co może dziać się z tym autem, proszę o jakiekolwiek wskazówki. W załączniku dokładne zdjęcia jaki to silnik. Jeszcze jedno info: po chodzeniu na biegu jałowym około 5-10 minut uzyskał temperaturę robczą aż otworzył się termostat. normlanie zajmuje mu to dużo dłużej. dwa dni stał na dworzu bez odpalania około -1 do -2 stopnie. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
- ustawienie rozrządu, - jako następny krok luzy zaworowe.
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|