Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-02-2013, 18:29   #1
dracus6662
ford::beginner

Imię: daniel
Model: mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1994
Unhappy zmiana bębnów z 203 na 228

witam
mam już koniec tylnich hamulców bębnowych o rozmiarze 203mm w moim mkI 1.8 16V htb z 1994r
prócz tego samoregulatory już się skończyły, zamienników ich znaleźć nie mogę , znalazłem tylko do bębnów 228
Więc moje pytanie brzmi czy mogę założyc bębny 228 wraz ze szczękami w miejsce starego bębna 203 ,
1 czy mocowania szczęk będą pasować?
2 czy bęben zmieści sie w miejsce starego?
3 jeżeli by koazało się że nie można zrobić takiej zamiany to proszę być może o
jakiś namiar na samoregulatory do 203mm w rozsądnej cenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

dracus6662 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2013, 18:38   #2
Chmielu2991

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK I
Silnik: 2.0 16V NGA SWAP z 1.8
Rocznik: 1993
Domyślnie Odp: zmiana bębnów z 203 na 228

Cytat:
Napisał dracus6662 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam
mam już koniec tylnich hamulców bębnowych o rozmiarze 203mm w moim mkI 1.8 16V htb z 1994r
prócz tego samoregulatory już się skończyły, zamienników ich znaleźć nie mogę , znalazłem tylko do bębnów 228
Więc moje pytanie brzmi czy mogę założyc bębny 228 wraz ze szczękami w miejsce starego bębna 203 ,
1 czy mocowania szczęk będą pasować?
2 czy bęben zmieści sie w miejsce starego?
3 jeżeli by koazało się że nie można zrobić takiej zamiany to proszę być może o
jakiś namiar na samoregulatory do 203mm w rozsądnej cenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kup sobie kpl tarcz + zaciski + tarcza kotwiczna (około 150zł kpl na dwie strony - używane)+ nowe przewody (20zł szt) i linki ręcznego (40zł kpl) i ciesz sie hamulcami jak brzytwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja tak zrobiłem i teraz nikt mi nie powie ze bebny są lepsze. A pracy przy tym jest na 2 godziny.

Ps. Piasty zostają stare bo pasuja i sa takie same (na odsadzenie na ktore wchodzi beben wchodzi tarcza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) p&p

Kolego ja mam kombi ale w HB jest o wiele wiele łatwiej bo wiecej cześci jest.

Ostatnio edytowane przez Chmielu2991 ; 24-02-2013 o 18:40
Chmielu2991 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2013, 22:15   #3
Tomcio242
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 1,8 Zetec + LPG
Rocznik: 1998

Przewód najtańszy znalazłem taki

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

jeszcze śrubki i podkładek brakuje.

linka ręcznego

Aby to miało ręce i nogi to nowe tarcze oraz klocki by się zdały.
Robi się całkiem niezła sumka i w 2 godzinki to nie każdy się z tym upora. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Najtańsza i najmniej pracochłonna opcja to kupno nowych szczęk oraz używanych samoregulatorów, nowe też są

albo taki zestawik

Tomcio242 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2013, 07:55   #4
Marek
ford::expert

Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995

Daniel mam samoregulatory używane sprawne i szczęki 203 z mk2. Jak coś pisz pw.

Oddam za grosze
Stary 25-02-2013, 12:26   #5
Chmielu2991

Cytat:
Napisał Tomcio242 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przewód najtańszy znalazłem taki

jeszcze śrubki i podkładek brakuje.

linka ręcznego

Aby to miało ręce i nogi to nowe tarcze oraz klocki by się zdały.
Robi się całkiem niezła sumka i w 2 godzinki to nie każdy się z tym upora. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Najtańsza i najmniej pracochłonna opcja to kupno nowych szczęk oraz używanych samoregulatorów, nowe też są

albo taki zestawik

Kolego ale nie patrz w sklepie Forda tylko w hurtowniach inter-Cars itp....W Fota kupowałem po 21 zł dokładnie sztuka a linki 40 zł i komplet tarcze + zaciski kupiłem za 150zł w stanie dobrym (bez rantów) i klocki 40zł komplet nowe

I nie martwie sie tym czy jad mocniej depne w hamulec czy samoregulator wytrzyma czy nie; czy zahamuje czy pusci hamulec i bedzie trzeba podpompować... ile by nie kosztowało to i tak jest to na korzysc bezpieczeństwa. Ale to jest moje zdanie
Stary 25-02-2013, 16:18   #6
Tomcio242

Cytat:
Napisał Chmielu2991 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jad mocniej depne w hamulec czy samoregulator wytrzyma czy nie
Wytrzyma kolego, bowiem samoregulator ma za zadanie "podstawiać" szczęki hamulcowe i utrzymywać je rozparte tylko przy zaciągniętym hamulcu ręcznym.
Stary 27-02-2013, 10:12   #7
Chmielu2991

Cytat:
Napisał Tomcio242 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wytrzyma kolego, bowiem samoregulator ma za zadanie "podstawiać" szczęki hamulcowe i utrzymywać je rozparte tylko przy zaciągniętym hamulcu ręcznym.
Wiem kolego ale gwinty czesto padały i podrafił sie nie "wykrecac" podczas uzytkowania i potem juz szczeki maja luz i trzeba "podpompowac" przed hamowaniem bo inaczej tylko przód hamuje...Kolega w Escorcie wymienił na zamiennik i po miesiacu padły potem kupił oryginalne ktore sa naprawde drogie i to fakt sprawują sie dobrze

Ps. Ja mam kolego felgi 16" od Mundka i na bębnach słabo hamował a teraz hamuje o wiele lepiej
Stary 27-02-2013, 18:07   #8
Tomcio242

Że hamulec nożny na tarczach będzie lepszy to wiadomo, pozostaje kwestia ręcznego, w mk3 narzekają na niego...
Stary 27-02-2013, 20:59   #9
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Cytat:
w mk3 narzekają na niego...
Kolego brzytew....
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2013, 21:09   #10
dracus6662

Imię: daniel
Model: mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1994

Cytat:
Napisał Chmielu2991 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kup sobie kpl tarcz + zaciski + tarcza kotwiczna (około 150zł kpl na dwie strony - używane)+ nowe przewody (20zł szt) i linki ręcznego (40zł kpl) i ciesz sie hamulcami jak brzytwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja tak zrobiłem i teraz nikt mi nie powie ze bebny są lepsze. A pracy przy tym jest na 2 godziny.

Ps. Piasty zostają stare bo pasuja i sa takie same (na odsadzenie na ktore wchodzi beben wchodzi tarcza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) p&p

Kolego ja mam kombi ale w HB jest o wiele wiele łatwiej bo wiecej cześci jest.
bardzo fajny pomysł lecz raz jeszcze spróbuje z samoregulatorami ,jednakze pomysł godny uwagi jezeli z samoregulatorami sie nie dogadam to montuje tarcze
problem uznaje za zamknięty dziękuje za pomoc

Ostatnio edytowane przez dracus6662 ; 27-02-2013 o 21:16
dracus6662 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania