Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-02-2013, 14:36   #21
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
Domyślnie Odp: Zmienna dynamika samochodu

@ignas Dbanie to oprócz tego co napisałeś np. odczekanie z wyłączeniem silnika i nie żyłowanie gdy jest zimny, ale to drugie się tyczy każdego silnika. A tak w ogóle to 1,0 powinien się szybciej nagrzewać, bo ma dodatkową nagrzewnicę jak w dieslach no i jest mniejszy, więc absurdalnie może wydawać się lepszy do miasta.

Moim zdaniem kręcenie silnika ma maksa szybciej mu może zaszkodzić (przegrzanie), niż sporadyczne dynamiczne przyspieszanie od ok 2000obr, bo tyle jest na 6 przy 85km/h. Pominę wrażenia słuchowe własne i przede wszystkim pasażerów.
Jest jeden minus samochodu z turbo, jak się wsiada też czasem do wolnossaka to ciężko się przestawić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez jvc ; 28-02-2013 o 14:48
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 15:35   #22
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Zmienna dynamika samochodu

Cytat:
Napisał Duuuzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No wyobraź sobie, że zdarza mi się przejechać takim delikatnie elastycznym autem (440Nm 2,5T benzynka), nawet codziennie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To tym bardziej powinieneś wiedzieć o co chodzi, bo miałem wrażenie że nie masz doświadczenia z elastycznym autem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 01-03-2013 o 07:25
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 17:59   #23
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Fokus 1.0 ecobost czy 1.6 dylemat w wyborze

Witam!
Nie ma wątpliwości, że silnik 1.0EB jest bardziej elastyczny od silnika 1.6 125 KM, tyle że jego moment obrotowy (w porywach do 200 Nm) nie jest aż tak wysoki, żeby sobie pozwalać na wyprzedzanie na 6 biegu, tak jak w przypadku silników 1.6 EB, a więc i tak przed wyprzedzaniem lepiej będzie zredukować biegi. Silnik wolnossący 1.6 jest oczywiście mniej elastyczny, ale też nie jest z tym aż tak znowu beznadziejnie, bo przy 2000 obr/min jest 145 Nm (90% max), a przy 2500 obr/min już 152 Nm (95%) i wreszcie przy 4000 obr/min jest całe 159 Nm. Nie jest to natomiast silnik do jazdy przy mniej niż 2000 obr/min, no chyba że do spokojnego przetaczania się (wtedy nawet przy 1500 obr/min pracuje równo i bez zastrzeżeń).

Krótkotrwałe wkręcanie silnika na wysokie obroty mu nie szkodzi, bo nie zdąży się wtedy przegrzać. Nie powinno się tylko przez dłuższy czas jechać na wysokich obrotach.

Zgadzam się, że silnik 1.0 ma wysoką kulturę pracy jak na silnik trzycylindrowy, ale jednak silnik czterocylindrowy ma jeszcze wyższą kulturę pracy. Powiem tylko, że specjaliści ADAC silnikowi 1.6 125 KM przyznali więcej punktów za kulturę pracy niż nawet silnikowi 1.6 EB!

Jak jest z trwałością silnika 1.0 EB to czas pokaże, przy czym nie obawiałbym się aż tak bardzo o samą turbinę, ale o sam silnik (tłoki, korbowody, koło zamachowe, itd). Nikt z Was nie zwrócił uwagi na to, że ten silnik ma najwyższą ze wszystkich "gęstość mocy", tzn. generuje najwięcej Nm z jednego litra pojemności skokowej, nawet więcej od silnika 1.6 EB 182 KM, a w stanie przejściowym (transient overboost) moment obrotowy jeszcze wzrasta o ponad 15 %. W konsekwencji na wszystkie elementy działają większe siły i to raczej mnie niepokoi? Pamiętacie słynny silnik VW 1.4 TSI 160 KM, w których po prostu pękały tłoki? Stopień wysilenia silnika, jaki występuje w silnikach takich jak 1.6 EB czy też 1.4 TSI 122 KM wydaje się jeszcze umiarkowany, natomiast tutaj wyciśnięto z tego malutkiego silniczka naprawdę dużo.

PS. A tak nawiasem mówiąc to cytowane tutaj 12,8 s. do rozpędzenia od 60 do 100 km/h na IV biegu to jakaś bzdura jest, bo u mnie zajmuje to góra 11,5 sek (biorąc nawet pod uwagę błąd szybkościomierza).

Ostatnio edytowane przez aerostar ; 28-02-2013 o 18:04 Powód: PS
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 18:06   #24
ignas

Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Duuuzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@ignas, napisz skąd jesteś to może jest ktoś z Twojej okolicy i Cię przewiezie tą rakietą
Mimo wszystko jazda 1.6 125KM przed zakupem nie wydaje mi się absolutnie konieczna - wiadomo, że po takim aucie nie można spodziewać się fajerwerków, można być co najwyżej miło zaskoczonym. Myślę, że osiągi będą porównywalne z moim obecnym autem.

Powyżej była dyskusja o elastyczności. Znalazłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i przeprowadziłem je w swojej, 10-letniej, dużo słabszej, ale aż o 191 kg lżejszej Toyocie:

bieg / zakres prędkości / Toyota 1.4 VVTi 97KM / Focus 1.0 EB 125KM
4 / 50-100 / 17,0 / 11,0
4 / 60-100 / 13,6 / 9,8
4 / 80-120 / 12,3 / 11,1
5 / 60-100 / 14,6 / 12,7
5 / 80-120 / 16,0 / 14,0

Mnie te wyniki naprawdę zadziwiły. Przypominam: Toyota to auto dużo słabsze, 10-letnie, z przebiegiem 104 tys. km, ale sporo lżejsze i zadbane. Testy robiłem przy +6 st. C na wilgotnej drodze, na oponach zimowych. Oczywiście pomiary nie są dokonane laboratoryjnie, ale jakiś obraz dają. Inną sprawą jest to, jak auta zachowywałyby się przy obciążeniu, np. rodzina 2+1 z wakacyjnym bagażem. Myślę, że wtedy mocniejsze silniki mogłyby zyskiwać dodatkową przewagę.

Szczerze powiedziawszy, to z tych wyników interesuje mnie tak na prawdę tylko jeden: 80-120 na 4-tym biegu, bo tylko taką sytuację (z tych testowanych) potrafię sobie wyobrazić realnie na drodze (jadąc autem z silnikiem wolnossącym). I właśnie w tym teście różnica między wynikami jest najmniejsza!

Więc jeśli 1.6 125KM będzie śmigał nie gorzej niż Toyotka, to będę zadowolony :-)

Więc może Koledzy Duuuzy i/lub aerostar byliby tak uprzejmi i wykonali testy elastyczności swoich autek? :-)

Tak na marginesie: ciekawe dlaczego Ford nie montuje w parze z tym silnikiem (również z 1.0 EB 100KM) skrzyni 6-biegowej...

Ostatnio edytowane przez ignas ; 28-02-2013 o 18:08
ignas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 18:22   #25
bonzo000

Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI

Sprawa jest prost :
Jeśli chcesz mieć frajdę kupujesz silnik z Turbo jest elastyczny itp. jeśli chodzi o trwałość to elementy takie jak wał korbowy panewki i tłoki są bardziej obciążone przy doładowanym silniku.A ten cały "downsizing" to pseudo ekologia, już nie mogę się doczekać 1.0 EB 180km z dwiema sprężarkamiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zwolennicy nowego turbo zapraszam do obejrzenia jak skomplikowany dzisiaj jest układ turbo, to nie tylko samo turbo jak w golfie 3, ale mnóstwo dodatkowych elementów bajpasy, zawory upustowe.(nie tylko ford)
Byłem posiadaczem TDCI 100KM i wystarczy mi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , wtryski, pompa, turbo.

Kupiłem żółwika 125km 1.6 aby uniknąć tych problemów z dieslami i turbo.
Czas pokaże co są warte te matizowskie silniki z turboGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnie silniki TI-vct może się okazać że to lipa i będą problemy z rozrządem, a ostatecznie będziemy żałować zakupu naszych FF - CZAS POKAŻE
Pozdrawiam
bonzo000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 18:40   #26
aerostar

4 / 60-100 / do 11,5 s
5 / 80-120 / ok. 17 s (trudno uzyskać idealnie płaski teren)

innych prób nie robiłem, zdarzało mi się wyprzedzać na 4 biegu do 120 km/h (lekko przekraczając 4000 obr/min) i subiektywnie szło to dość sprawnie, ale do wyprzedzania polecam trójkę.

W autach ze stosunkowo niskim momentem obrotowym w stosunku do masy auta po prostu niezbyt się opłaca wstawianie 6-biegowej skrzyni biegów, a jeśli już to raczej w celu "zagęszczenia" przełożeń niż ich wydłużenia. Przy takiej charakterystyce silnika jazda z prędkością 100 km/h na 6-ce przy obrotach ok 2000 obr/min wymagałaby z kolei szerszego otwarcia przepustnicy i aż tak dużej oszczędności na paliwie by nie było, poziom hałasu praktycznie taki sam, a przy tym dynamika oczywiście gorsza. Dla tego rodzaju silników przyjmuje się ogólnie, że przy szybkiej jeździe powinien mieć przynajmniej 3000 obr/min. Sądzę, że istotny zysk z posiadania 6-ki byłby dopiero powyżej 130 km/h.

Bump:
Cytat:
Napisał bonzo000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawa jest prost :
A ten cały "downsizing" to pseudo ekologia, już nie mogę się doczekać 1.0 EB 180km z dwiema sprężarkamiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak na poważnie to gdzieś przeczytałem, że Ford pracuje teraz nad 3-cylidrowym silnikiem 1.5 L turbo, który ma zastąpić obecny silnik 1.6 EB. W najmocniejszej wersji ma mieć prawie 200 KM.

Ostatnio edytowane przez aerostar ; 28-02-2013 o 19:11
Stary 28-02-2013, 19:18   #27
ignas

Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał bonzo000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli chcesz mieć frajdę kupujesz silnik z Turbo
Cytat:
Kupiłem żółwika 125km 1.6 aby uniknąć tych problemów z dieslami i turbo.
Właśnie dlatego dochodzę do wniosku, że lepsza dla mnie będzie wersja 1.6 125KM :-)

@aerostar - dzięki za dane (elastyczność) i wyjaśnienia (skrzynia biegów).

Cytat:
Napisał aerostar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sądzę, że istotny zysk z posiadania 6-ki byłby dopiero powyżej 130 km/h.
W mojej Toyotce właśnie w tych okolicach (może nawet od 120 km/h) zaczyna brakować 6-tki, bo silnik już dość mocno słychać no i szybko bak się opróżnia.
ignas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 19:43   #28
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał ignas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

bieg / zakres prędkości / Toyota 1.4 VVTi 97KM / Focus 1.0 EB 125KM
4 / 50-100 / 17,0 / 11,0
4 / 60-100 / 13,6 / 9,8
4 / 80-120 / 12,3 / 11,1
5 / 60-100 / 14,6 / 12,7
5 / 80-120 / 16,0 / 14,0
Panowie szału nie ma z tym ecobostem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Clio mojej żony ma na 4 biegu 80-120 około 8 sekund Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
http://www.youtube.com/watch?v=c-OsMv4n6Vw

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 20:01   #29
kryzys
ford::average

Imię: Tomek
Model: VW
Silnik: Pb
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Focus 1.0 ecobost czy 1.6 dylemat w wyborze

Nierozumiem czemu rezygnujesz z 1.0, ja bym takiego wybrał:
1. tańsze ubezpieczenie
2. lepsze osiągi
3. silnik działa na takiej samej zasadzie jak każdy inny benzynowy, z tym tylko że ma 3 cylindry, bezpośredni wtrysk i turbinkę - techniki nie trzeba się bać.

Twoje obawy o turbinę są niepotrzebne, wystrczy tylko podstawowa opieka nad nią i nie powinno być problemu - chyba że trafisz pechowo na wadliwy model ale w 1.6 też możesz mieć takiego pecha i się będzie psuł. To tak jak byś niechciał mieć klimatyzacji bo może się sprężarka zepsuć i będą koszty, a pewnie chcesz mieć bo poprawia komfort jazdy...
Napisałeś że głównie jeździsz na krótkich odcinkach po mieście i rocznie robisz ok 12 tys. czyli podobnie jak ja. Poprzednio miałem foke 1.6 a teraz mondeo 1.8 tdci i generalnie osobiście nie widzę jakiś specjalnych minusów przesiadki na silnik z turbo przy takich trasach. Tylko od czasu do czasu przy okazji jakiegoś wypadu za miasto jadę na obwodnicę "rozkręcić turbinę" żeby sobie popracowała dłużej w swoich optymalnych warunkach pracy, no i trzeba pamiętać aby nie gasić silnika odrazu po mocniejszej jeździe, tylko poczekać chwilkę żeby turbina miała szansę wystopować na smarowaniu. A co do plusów, no to przedewszystkim osiągi są lepsze i mniejsze spalanie (oczywiście przy normalnej jeździe).

Dodam jeszcze że sam pare miesięcy temu chciałem kupić samochód w benzynce z turbo ale trafił się ten. Jeździłem m.in. 1.4 tsi w oktavi i golfie (jak dla mnie to rewelacyjnie tam ten silnik pasuje, super ciągnie od 2 tys obrotów), 1.4 tce w megance (wg mnie gorszy od 1.4 tsi). 1.0 jeszcze wtedy nie było ale też nie da się go porównywać do 1.4 tsi, który powstał na bazie zykłego 1.4 a ten to całkiem nowa jednostka od podstaw.

JEDŹ BEZPIECZNIE ! 1.8 TDCI - 220 km/h

Ostatnio edytowane przez kryzys ; 28-02-2013 o 20:40 Powód: :)
kryzys jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2013, 20:50   #30
aerostar

Cytat:
Napisał ignas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W mojej Toyotce właśnie w tych okolicach (może nawet od 120 km/h) zaczyna brakować 6-tki, bo silnik już dość mocno słychać no i szybko bak się opróżnia.
@ignas: Jeżeli chodzi o 1.6 125 KM, to przy prędkościach do 140 km/h hałas nie stanowi problemu - i tak dominuje hałas od opływu powietrza i wiatru a nie od silnika. Przy 130 km/h poziom hałasu wynosi 68 dB, czyli tyle samo lub nawet nieco mniej niż w porównywalnych autach ze skrzynią 6-bieg. Co do zużycia paliwa to już rady nie ma - jak się szybko jedzie to i bak się szybko opróżnia. W każdym razie jadąc 140 "rzeczywistych" km/h na 5-tce będziesz miał 4000 obr/min, a przy 120 km/h - niecałe 3500 obr/min.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania