![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-02-2013
Model: Focus III Titanium
Silnik: 1.0 125KM EB
Rocznik: 2013
|
Mocno ci nie pomogę w wyborze ale ja własnie czekam aż sie wyprodukuje moje 125 konne 1.0 . Nawet przez chwile sie nie wahałem i duratec nie wchodził w gre.
PozdrawiamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#42 | ||
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
|
Nie wiem dlaczego się tak zachwycacie suchymi liczbami, zupełnie zapominając o innych aspektach eksploatacji silnika, takich jak trwałość czy awaryjność, które w przypadku tego silnika są wielką niewiadomą, a przypominam że gwarancja trwa tylko 2 lata, a potem trzeba radzić sobie samemu. A z tego co pamiętam to kolega szuka samochodu na lata. O ile silnikowi 1.6 EB spokojnie bym zaufał, o tyle ten wygląda mi raczej na jednorazowy. Zrozumiałbym jeszcze, żeby pisali to ci, który na stałe eksploatują takie auto, ale żeby od razu wpadać w euforię po jeździe testowej?
Cytat:
Nawiasem mówiąc mój duratec 1.6 (kombi) to w 20 sekund to się rozpędza do 120 km/h ale pod górę! Nie wiem kto i jak robił te cytowane testy. Cytat:
Z tym niedosytem momentu w i-VTEC 1.8 to też bez przesady. Przecież tą Hondę to można rozbujać szybciej niż Focusa 1.0 EB, tyle że trzeba się do tego odpowiednio zabrać, czyli używać odpowiednich biegów (max moment obr. 174 Nm @ 4300 rpm, ale przy 2000 rpm już blisko 90% tej wartości). |
||
|
|
|
|
|
#43 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Co do pomiarów to są jakie są, dla mnie liczą się najbardziej moje subiektywne odczucia z jazdy, a te przedstawiłem, liczby mnie nie interesują, ale też conieco mówią o odczuciach z jazdy.... Co do niezawodności to nie skazywałbym 1.0 EB od razu na porażkę, jednak jego konstruktor jest z niego dumny i twierdzi, że będzie niezawodny, czas pokaże, ale mimo wszystko nie bałbym się tak panicznie nowości. Ja też w jakimś stopniu zaryzykowałem z 1.6 EB 182 Km, nie wiem czy będzie niezawodny tak jak 1.8 i-vtec, ale wiem jedno - jeździ nieporównywalnie lepiej, wręcz niewiarygodnie w porównaniu z wolnossącym 1.8..... Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 06-03-2013 o 08:00 |
|
|
|
|
|
|
#44 | |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
|
Cytat:
Jest oczywiste, że silniki turbodoładowane są zdecydowanie bardziej elastyczne i że jest to przyjemne, ale nie ma co z tego czynić sensu życia. W Civicu 1.8 szóstka jest typowym nadbiegiem służącym przede wszystkim do zredukowania hałasu i zużycia paliwa podczas szybkiej jazdy i z pewnością nie służy do wyprzedzania. Niestety jechałem takim autem tylko jako pasażer - miało go dwóch kolegów z pracy, zresztą obaj byli z niego bardzo zadowoleni. Styl jazdy polegający na mocnym wciskaniu gazu na niskich obrotach jest najbardziej adekwatny do silników diesla, ponieważ te silniki mają naturalny przebieg momentu obrotowego taki, że przy obrotach 1500-2500 mogą mieć nawet dwukrotnie większy moment niż przy wysokich obrotach (> 4000). Dlatego tak się właśnie jeździ tymi autami. Dopiero stosunkowo niedawno pojawił się pomysł, żeby jeździć w ten sposób autami z doładowanymi silnikami benzynowymi, tylko że w tym przypadku moment przy niskich obrotach został podbity nieco sztucznie i nie jestem do końca przekonany, czy ten silnik naprawdę lubi taką jazdę, choć z pewnością potrafi się wykazać. Pewnie wszystko zależy od tego, czy przyciska się w ten sposób tylko od czasu do czasu czy regularnie. Może lepiej żeby się wypowiedział na ten temat jakiś specjalista od silników. I powiem Ci zupełnie szczerze, że też mam apetyt żeby sobie następnym razem kupić coś z stylu 1.6 EB lub 1.4 TSI, bo też lubię jazdę na niskich obrotach, tyle że na co dzień będę jeździł nim podobnie jak teraz, czyli raczej unikał wciskania gazu do oporu poniżej 2 tys. obr/min i wyprzedzał może na czwórce zamiast trójki, bo tak jest o wiele bezpieczniej, a silnikowi na pewno się żadna krzywda nie będzie działa. |
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-10-2011
Model: FORD GRAND C-MAX
Silnik: 1,6 125 KM
Rocznik: 2010
|
Ludzie wszystko zależy od tego co nam pasuje. Mój 1,6 125 KM w cięższej budzie niż focus daje radę tzn. mi odpowiada. Nie mierzę stoperem ile potrzebuję na wyprzedzenie po prostu mój styl jazdy pasuje do tego silnika i sprawdza się w codziennej eksploatacji. Tyle w temacie. POZDRAWIAM
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
Cytat:
W Focusie szóstka to też typowy nadbieg, ale przyspiesza na nim bez problemów dzięki momentowi..... Ja Civiciem VIII byłem bardzo zawiedziony, tym bardziej po wcześniejszych Hondach, jechałem też na jeździe próbnej IX generacją i poza lepszym wykończeniem, wyciszeniem, komfortem silnik 1.8 zawiódł mnie kolejny raz.....ale to też pewnie zależy od tego jakie kto ma oczekiwania....dla mnie widocznie sensem jest zachowanie auta w warunkach drogowych, a tu kluczowa jest jednak elastyczność i moment obrotowy oraz jego przebieg.... Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 06-03-2013 o 14:03 |
|
|
|
|
|
|
#47 | ||
|
![]() Zarejestrowany: 26-08-2012
Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012
|
To że jeden lubi na 5 dusić a inny zredukuje do 3 i pojedzie to już sprawa indywidualna i rzecz gustu.
Cytat:
Cytat:
Choć z drugiej strony ktoś tu już pisał że 1.0EB to nowa całkowicie konstrukcja....trzeba by mieć dostęp do dokładnych rysunków silników by porównywać, a i tak czas zweryfikuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
||
|
|
|
|
|
#48 | |
|
![]() Zarejestrowany: 23-02-2013
Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
|
Widzę, że nadal toczy się burzliwa dyskusja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja już decyzję podjąłem, zamówiłem 1.6 125KM. W pełni zgadzam się z tym, co napisał Kolega: Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
sprawca dyskusji już kupił auto, a dyskusja trwa dalej i dobrze przyda się innym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-02-2013
Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
|
Pytanie może niezwiązane z tematem: jakie opony zakładane są fabrycznie w Focusach 1.6 125KM? Rozmiar znam, chodzi mi o producenta i model.
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|