Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-03-2013, 14:28   #1
JanBr
ford::amateur

Imię: Jan
Model: MK4
Silnik: 2,0 benzyna
Rocznik: 2008
Domyślnie Tyle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

Witam. Kupiłem mondeo mk4 2,0b titanium+nawi,temp.,convers,hak 2008r w okolicach Essen-Koln.Jako że nie znam języka ani nie mam doświadczenia skorzystałem z pomocy fachowca.Koszty jakie poniosłem to:
- samochód ceniony 9750eu stargowany na 9200eu -38180zł
- fachowiec z samochodem - 1300
- paliwo do obu samochodów łącznie w/g rach. - 1642
- hotel 2 pok. 1 noc - 500
- płatne polskie autostrady - 148
- ubezpieczenie od pobytu w szpitalu 2 os. - 50
- tablice żółte - 500
Łącznie: - 42320zł

Po powrocie wydano:
- akcyza-urząd celny - 1182zł
-tłumaczenie, deklaracje-celna;podatkowa - 180
- przegląd na stacji diag. - 100
- podatek recyklingowy - 500
-dowód i tablice rej. - 256
- ubezpieczenie OC,AC,NW i szyby(podgrzewane) - 1745
Łącznie: - 3963zł
Do tego muszę dodać opony.bo są dojechane,że tylko pół "kontrolki" zostało a więc już zamówiłem po400zł z wymianą - 1600
razem jakieś =47883zł i można śmigaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. HOLAGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.-HOLAGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze trzeba zrobić przegląd z wymianą filtrów,płynów,nabicie i odgrzybienie klimy.Poza tym "Helgi" z nawi.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie rozumiem a mapa w Polsce prowadzi po polach.Wymiana na" Zośkę"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i aktualiza. będzie kosztowała.
Czy warto było-z dzisiejszej perspektywy chyba wolałbym kupić w Polsce polizingowy salonowy golas za 40pare/k a nawi lepsze można dokupić i będzie z "Zośką"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.D Byłby jakiś czas bezinwestycyjny bo po przeglądach z gwarancją z działającą klimą i oponami w miarę-a może nawet z 2-ma kompletami. A koszty-to rejestracja i ubezpieczenie. Takie jest moje zdanie-ale to sprawa i decyzja indywidualna. Pozdrawiam
JanBr
ENTER
P.S. Może ktoś wie gdzie można taniej przeprogramować nawiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.-bo w salonie to szok:Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

JanBr jest offline  
Stary 20-03-2013, 14:33   #2
Koenig

Domyślnie Odp: Tle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

Bardzo dobrze że ktoś napisał taki tekst, mocno sprowadza na ziemię.
Życzę bezawaryjnej eksploatacji.

Stary 20-03-2013, 14:42   #3
Roman_Gie

Imię: Łukasz
Model: Lexus IS300h
Silnik: 2.5
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Tle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

Cytat:
Do tego muszę dodać opony.bo są dojechane,że tylko pół "kontrolki" zostało a więc już zamówiłem po400zł z wymianą - 1600
razem jakieś =47883zł
no właśnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Również życzę bezawaryjności, fajnie jakby co niektórzy zdali sobie sprawę, ile kosztuje dobre auto na Zachodzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
nie rozumiem a mapa w Polsce prowadzi po polach.
może masz ustawioną opcję "najkrótsza"?

Ostatnio edytowane przez Roman_Gie ; 20-03-2013 o 14:58
Roman_Gie jest offline  
Stary 20-03-2013, 15:29   #4
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Tyle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

No to mało nie wyszło,ale jak autko dobre to zawsze trzeba dać więcej czy to w PL czy w D.

Jeździłeś z Czesławem?

W nawi zmień na trase "najszybsza" bo masz pewnie "najkrótszą" a w PL tzn jazda przez las i po zaoranym polu - wiem co mówie,znam to z autopsji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Aby autko dobrze chodziło,po zakupie nie ma co gdybać i marudzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez RafałB ; 20-03-2013 o 16:17
RafałB jest offline  
Stary 20-03-2013, 15:30   #5
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
Domyślnie Odp: Tyle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

Cytat:
Napisał JanBr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Byłby jakiś czas bezinwestycyjny bo po przeglądach z gwarancją z działającą klimą i oponami w miarę-a może nawet z 2-ma kompletami.
tak dobrze to nie ma, bywa jedynie czasami ale i w D trafiają się auta z drugim kpl. kół i gwarancją.

Bump:
Cytat:
Napisał JanBr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze trzeba zrobić przegląd z wymianą filtrów,płynów,nabicie i odgrzybienie klimy
w krajowym też, szkoda

Ostatnio edytowane przez czeslaw555 ; 20-03-2013 o 16:28
czeslaw555 jest offline  
Stary 20-03-2013, 17:10   #6
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001

To dla porównania podam mój przykład, tyle że z autem krajowym.
1,5 miesiąca temu kupiłem Mondeo 2,3 benzyna automat GoldX 2008r. po pierwszym właścicielu. Wyposażenie dodatkowe to xenony.
Auto jest bezwypadkowe, z całkowicie udokumentowanym przebiegiem 86 000km. Serwisowane od początku do końca w Auto Plaza.
5 000km przed sprzedażą miało wykonany duży przegląd po 80 000km, wymienione tarcze, klocki, ma nowe zimowe opony.
Zakupu dokonałem u autoryzowanego dealera Ford, w ramach programu Używane jak Nowe.
Otrzymałem roczną gwarancję (lub 20 000km).
Cena którą zapłaciłem to 44 000 PLN + 680zł za montaż czujników parkowania.
Jedyne dodatkowe koszty to przerejestrowanie auta za 170zł.
Kupiłem już również letnie opony za 1900zł.
Oczywiście w porównaniu do Titanium moje auto w wersji GoldX można uznać za golasa, jednak tak naprawdę nie brakuje mu nic co byłoby mi potrzebne.
Tyle tylko, że ja mam auto w 100% pewne, sprawne na dzień dobry i z roczną gwarancją (którą już sprawdziłem przy poprzednim Fordzie od nich - działa).
grodek75 jest offline  
Stary 20-03-2013, 17:24   #7
JanBr

Dla jasności ja nie marudzę i nie narzekam bo to była moja świadoma decyzja. Mówię tylko że były oferty w salonach forda w kraju, rzekomo: po przeglądzie,z oponami 60%,bezwypadkowe z podobnym przebiegiem, gwarancją 1 rok tylko rejestrować rok prod.nawet2010 tylko że golce.Dzisiaj bym je dokładnie sprawdził.
Z pomocy fachowca jestem zadowolony bo w tej cenie: -jechaliśmy jego autem więc nie martwiłem się trasą,policją,itp
-utargował 550eu, nie znam języka i wątpię czy "rękoma" bym tego dokonał
-niemiec wciskał jakąś umowę i ja że jestem zielony zadowolił bym się tym. Fachowiec zażądał "rechnung" i go (niechętnie) wydano. W Polsce biurokraci chcieli "rechnung".
-Swoimi sposobami potwierdził przebieg i sprawdził lakier. Przebieg się potwierdził bo w jednej z instrukcji znalazłem karteczki z wymian oleju z zaleceniem następnej- przy przebiegu.......
-bezpiecznie (choć szybko )doprowadził mnie do kraju
Nawi nastawiałem różnie ale ona nie ma niektórych nowych dróg ale dziękuję za rady.
Zaskoczyły mnie jednak koszty bo planowałem wydać max 47/k a widzę że w 50/k się nie zmieszczę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziękuję za życzenia-to miłe. Wszystkim "forumowiczom" życzę bezawaryjnej i bezpiecznej jazdy.
"Osoby " fachowca nie ujawniam bo nie wiem czy sobie tego życzy -jak zechce to ujawni się sam.
JanBr jest offline  
Stary 20-03-2013, 19:12   #8
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Re: Tyle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

Kolego, ja nie oceniam w żadnym stopniu Twojej decyzji i zakupu. A już na pewno nie krytykuję.
Przede wszystkim auto niech się sprawuje.
Podałem swój przykład, ponieważ nasze auta w pewnym stopniu można porównywać. Ten sam rocznik (nie wiem jaki przebieg Twojego), u Ciebie lepsze wyposażenie, u mnie większy silnik i automatyczna skrzynia.
Tak czy owak oba nasze przykłady pokazują, że kupno takiego auta bez wad prawnych, bezwypadkowych lub z niekorygowanymi licznikami w cenach jakie oferują handlarze jest mało prawdopodobne.
No i jeszcze jedno - że mit o tym jak to za małe pieniądze można się stać właścicielem auta zza granicy jest naprawdę mitem.
Tak jak żaden z nas nie pozbędzie się swojego auta za półdarmo tak samo nie zrobi tego żaden Niemiec, Holender czy Francuz...
Jeszcze jedno - ile Ci w salonie zaśpiewali za aktualizację navi?
Bo jest w tej chwili oferta u dealerów za 688zł.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 20-03-2013 o 21:04
grodek75 jest offline  
Stary 20-03-2013, 22:42   #9
JanBr

przebieg przy kupnie 96000km
za mapę2010 +polska wersja 1,2/k
gratuluję udanego zakupu
JanBr jest offline  
Stary 21-03-2013, 05:56   #10
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

Janie, myślę że porównanie aut ile finalnie kosztowało, warto powtórzyć za ok 1-1,5 roku, wtedy wszyscy będą po wymianie opon, itd. Cudów nie ma, każdy z nabywców musi dokonać tych samych czynności obsługowych auta, prędzej, czy później, ale musi. Podsumujcie to, potem sprawdzicie jaką mają wartość auta (po tym okresie), tzn. za ile moglibyście sprzedać.
grodek75 ma porównywalne auto do Twojego, tzn rocznik, przebieg i stan, więc opiszcie tutaj za rok jak sprawy się mają. Wtedy możesz być mile zaskoczony.

Ostatnio edytowane przez czeslaw555 ; 21-03-2013 o 06:00
czeslaw555 jest offline  
Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania